Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΖΩΗ

02.09.2007
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΖΩΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΑΡΑΘΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-511-035-0
Σελίδες
250

"Μια καταπληκτική ζωή"
              ή
Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων

Ο Αντώνης Τσιπιανίτης, φιλόλογος/δημοσιογράφος/συγγραφέας μέσα στο βιβλίο του «Μια Καταπληκτική Ζωή» πλάθει ένα εντελώς δικό του, λεπτομερές, φουτουριστικό σύμπαν. Μια φρικώδη κοινωνία, της ρωμαϊκής εποχής, του Studio 54, του μέλλοντος όπου οι άνθρωποι παράγονται με κλωνοποίηση και νοικιάζονται σαν αντικείμενα. Χωρίζεται σε δυο τάξεις, τους πάμπλουτους και τους πάμφτωχους. Μέσα στους δεύτερους και οι κλωνοποιημένοι. Άνθρωποι ζόμπι, όπου σαν μικροοργανισμοί αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σώμα της γης. Οι πρώτοι, κλείνουν δουλείες μέσω τηλεφώνου και περνούν τις μέρες με  έντονη κοινωνικότητα και άδειες συζητήσεις. Αποτέλεσμα, να είναι όλοι μόνοι, προσπαθώντας  μέσα από κλιμακούμενη σκληρότητα να αποκτούν μεγαλύτερη ηδονή, βιώνοντας την Αυτοκρατορία των Αισθήσεων. Το σεξ τους εξουσιάζει, διότι εμφανίζεται ως η μόνη συντροφικότης και  γίνεται αδιακρίτως φύλου, αριθμού συμμετεχόντων, και συγκατάθεσης. Το μόνο  τους ενδιαφέρον, είναι το επαγγελματικό, διότι παρέχει τη δυνατότητα να αποκτούν στάτους και να διαπράττουν εγκλήματα. Τα εγκλήματα όμως είναι αμφίδρομα. Και προς τους  εαυτούς τους.

Τα κλαμπ, όπου συναντιούνται, έχουν ονόματα πόλεων και ωκεανών, λες και όλος ο πλανήτης ζει την ίδια πραγματικότητα Μοιάζουν να ζουν σε σώματα χωρίς συνείδηση, την οποία αποφεύγουν γιατί τους  δυσκολεύει .Γι’ αυτό παίρνουν χάπια για να μην ξέρουν τι κάνουν, ενώ διατηρούν το φόβο μήπως φύγουν απ΄ τη ζωή χωρίς να αφήσουν ίχνος. Καταφεύγουν και σε γενετικές επεμβάσεις για να φέρουν το χρόνο πίσω, για να έχουν ακόμα μια ευκαιρία να βρουν, «κάποιον να μ’ αγαπάει», ταυτόχρονα,  δεν  είναι βέβαιοι πως  έχουν αγαπήσει ποτέ. Ενώ όσοι τόλμησαν να το πουν ήταν πια αργά.

Τα ονόματα των ηρώων είναι αρχαϊκά, Ιοκάστη, Ερμής, σύγχρονα, Στράτος, Μάριος, της παγκοσμιοποίησης, Μάικ, Τίλντα, και δηλώνουν το αιώνιο της κοινωνίας. Από τότε μέχρι τώρα και παντού. Αποδεικνύοντας πως η ανάγκη του «μαζί» παραμένει και βασανίζει διότι ο άνθρωπος δεν έχει πλαστεί για να ζήσει μόνος. Μόνος ζει ο Θεός ή το αγρίμι. Κι όταν ο άνθρωπος γίνεται Θεός δημιουργεί τέρατα. Κλωνοποιημένους άνθρωπους, μεταλλαγμένα δέντρα, κατά παραγγελία συναισθήματα και ερωτισμούς. Κι όμως, αυτή η μεταλλαγμένη κοινωνία δείχνει πως στον πυρήνα της έχει διατηρήσει την ανθρώπινη υπόσταση της. Γι αυτό ο Γρηγόρης, ο ήρωας του βιβλίου, με τα δικά του «στασίματα» εκφράζει την αγωνία του να βρει ο καθένας τον δικό του άνθρωπο.

Συνεχώς προβάλλει το διαχρονικό ερώτημα,«ποιος είμαι, από πού έρχομαι, πού πάω». Μπορούν να μάθουν μόνο το πότε θα πεθάνουν. Όταν όμως έχουν την απάντηση, βλέπουν πόσο αδύναμοι είναι να τη διαχειριστούν. Ο θάνατος   γίνεται μαγνήτης που τους έλκει ακόμα πιο γρήγορα προς το τέλος, γιατί κανείς δεν αντέχει την ημερομηνία λήξης του. Μέχρι και οι πιο κυνικοί αναζητούν κάποιον να μοιραστούν τη ζωή τους, ή  έστω την τελευταία στιγμή. Καίτοι ο Ερμής λεει: «θα πεθάνω άραγε στην αγκαλιά κάποιου που με αγαπάει;» Ο Γρηγόρης, διατηρεί την ανθρώπινη πλευρά του και επιστρέφει στις παιδικές αναμνήσεις, σε αρώματα, εικόνες  και συναισθήματα αγάπης, τονίζοντας το αβάσταχτο της πραγματικότητας.

Ο Αντώνης Τσιπιανίτης χειρίζεται με δεξιοτεχνία τη γλώσσα και τη δομή των προτάσεων, ενώ στην γραφή του δεν περισσεύει τίποτα. Στη μηχανοποιημένη και κενή κοινωνία του, όπου οι σελίδες αποπνέουν το άρωμα του μετάλλου, σέβεται απόλυτα το κείμενο διατηρώντας την απλότητα στην έκφραση  και εξορίζοντας οποιαδήποτε λεξιλαγνεία. Άλλοτε  γίνεται σκληρός, κόβοντας την ανάσα μέσα από  ευρηματική πλοκή, παρουσιάζοντας αντίστροφα, την εξέλιξη μας. Που όταν καταφέρουμε όσα ονειρευόμαστε, το ένστικτο ξυπνά το αιμοβόρο DNA που αιώνες παλεύαμε να καταπνίξουμε. Ακόμα και τα συναισθήματα κινούνται προς τα πίσω και  μέσα από πρωτόγονες αναζητήσεις αγάπης, κάνουν τον ήρωα, να ξεκινάει από το μηδέν.
 Εστιάζοντας  στην άβυσσο της ψυχής, υπάρχουν στιγμές  που προκαλούν φρίκη, ενώ αλλού  οι ήρωες  φέρονται σαν χαμένα παιδάκια που αναζητούν το μητρικό χάδι. Ίσως η κοινωνία αυτή να είναι ένας εφιάλτης του συγγραφέα για το μέλλον ανθρωπίνου είδους. Ίσως.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ