Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ

09.10.2011
facebook email
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-4211-80-7
Σελίδες
208

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους σε κρίσιμους καιρούς

Σε κρίσιμους καιρούς εμείς, που ανήκουμε στον λεγόμενο Δυτικό πολιτισμό, καταφεύγουμε στους αρχαίους Έλληνες σοφούς, γιατί πρώτοι εκείνοι, με διαυγή κι απαράμιλλο τρόπο, έθεσαν τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη σχέση του ανθρώπου με το κοινωνικό σύνολο, όταν οι νόμοι που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας προσκρούουν στην αρχέγονη δίψα του ανθρωπίνου όντος για ελευθερία, αυτονομία κι άμεση ικανοποίηση των αναγκών του, υπερπηδώντας ή υπερνικώντας οποιαδήποτε εμπόδια ή προσκόμματα. Σήμερα που η κρίση είναι –κοινώς πανθομολογούμενο–, κυρίως κρίση ιδεών και υλοποίησης αυτών των ιδεών, είναι επιτακτική η ανάγκη να ρίξουμε μια ματιά πίσω για να δούμε πώς αντιμετώπισαν αυτοί οι πρώτοι ελεύθεροι Αθηναίοι πολίτες την έννοια του κράτους, της αρετής, της ισονομίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων του ατόμου έναντι των άλλων.

Ενάμιση χρόνο μετά την απροσδόκητη (για τους αουτσάιντερ) επιτυχία του τόμου με τον ιδιαίτερα σαφή τίτλο «Εγχειρίδιο Ευ Ζην», η ερευνήτρια Ερατώ Τριανταφυλλίδη (που γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του ΕΟΤ. κι εργάστηκε μέχρι συνταξιοδοτήσεως στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, στην Αθήνα και στο Όσλο, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ως εθνική εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού), έρχεται σήμερα να αναπαραστήσει γλαφυρά μπροστά στα μάτια της ψυχής μας τον αρχαιοελληνικό τρόπο σκέψης, θέασης του κόσμου κι αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν στη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του –πρωτίστως– και με τους άλλους (εν γένει) που δεν είναι απαραιτήτως «η Κόλαση», όπως λέει στη «Ναυτία» του ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Το βιβλίο χωρίζεται ευκρινώς σε τρία μέρη: α. Ο άνθρωπος και ο Εαυτός του, β. Εμείς και οι Άλλοι, γ. Η Υγιής Κοινωνία. Τόσο η γενική εισαγωγή όσο και οι επιμέρους εισαγωγές, ο επίλογος, οι σημειώσεις, το διάχυτο «γλυκόπικρο» χιούμορ, που διαπνέει όλη αυτή την περιπλάνηση σε κείμενα και φωτεινές διάνοιες, καθιστούν το πόνημα αυτό ιδιαιτέρως εύληπτον και λαοφιλές, αφού μπορεί ο οποιοσδήποτε που έλαβε γυμνασιακή μόρφωση (με ή χωρίς «λυσάρια») να το παρακολουθήσει ανέτως, χωρίς ν’ αναζητήσει άλλα παρόμοια μελετήματα. Βεβαίως, ο εμβριθής υπερ-επαρκής αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει για περαιτέρω εμβάθυνση τα πρωτότυπα κείμενα στα οποία αναφέρεται ή παραπέμπει η ιδιοφυής αυτή ξεναγός σε έναν ιδεατό κόσμο όχι και τόσο μακρινό όσο νομίζουμε, αφού κινούμαστε ανάμεσα στα ίδια σημεία που άφησαν στις πέτρες εκείνοι που ανάσαιναν, οσμίζονταν, γεύονταν, άκουγαν, άγγιζαν και έβλεπαν τις ίδιες (σχεδόν) ομορφιές που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα, ανυποψίαστοι, καταναλωτικοί και μοιραίοι (ή μήπως θα έπρεπε να πω «καταναλωτικά μοιραίοι» - «μοιραία καταναλωτικοί»).

Επειδή η κρίση δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο δικό μας, αλλά ένα κυκλικώς εμφανιζόμενο ιστορικό φαινόμενο (εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι τραγικοί και κωμικοί ποιητές μεγαλούργησαν ακριβώς στα χρόνια της παρακμής του αρχαίου κόσμου που σήμανε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος κι ο καταναλωτικός ευδαιμονισμός που οδήγησε σε έναν αναπότρεπτο ατομισμό εις βάρος του ιδεώδους της αρετής και του κοινού καλού).

Η κρίση μπορεί να μετατραπεί από κατάρα σε ευλογία, αν είμαστε έτοιμοι να διδαχθούμε από την ιστορία και να εφαρμόσουμε τα όποια διδάγματα αποκομίσουμε στην πράξη, για το καλό όλων, αφού όταν η πόλις ευημερεί ευημερούν και οι πολίτες, και τ’ ανάπαλιν.

Είμαι βέβαιος ότι κι αυτό το βιβλίο θα διατρέξει αμέσως την τροχιά του προς την κορυφή της προτιμήσεως των αναγνωστών, αφού είναι χρήσιμο σε μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερα σε συνειδητούς, υπεύθυνους πολίτες που πασχίζουν να ωριμάσουν τόσο σε επίπεδο αυτογνωσίας όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής τους προσφοράς και ευδόκιμης αντιμετώπισης των προκλήσεων που μας θέτουν οι Καιροί.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται και στην παραλία, και στο θρανίο, και στο γραφείο, ίσως και στην πολυθρόνα ακόμα. Υποδεχθείτε το όπως του αξίζει: με ενδιαφέρον. Και μελετήστε το με προσοχή. Ανυπερθέτως, θα ωφεληθείτε.

Θα το κατέτασσα στα εκπαιδευτικά βιβλία, με την ευρύτερη έννοια τής «δια βίου μαθήσεως» που λειτουργούν βεβαίως ως προληπτικώς αποτρεπτικά πάσης παθήσεως.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ