Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΑ ΣΑΚΙΑ

09.10.2011
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΑ ΣΑΚΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5129-3
Σελίδες
356

Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά το 1952 από Μικρασιάτες γονείς. Σπούδασε νομικά και δούλεψε ως σκιτσογράφος. Τα βιβλία της είναι: «Με γκρι και γκρίζο», σκίτσα, «Ένα σκίτσο στο τσεπάκι», «Η κυρία Κατάκη», διηγήματα, «Μικρά Αγγλία», μυθιστόρημα, «Κουστούμι στο χώμα», μυθιστόρημα, «O άγιος της μοναξιάς», μυθιστόρημα, «Σουέλ», μυθιστόρημα. Έχει επίσης γράψει το σενάριο της ταινίας «Nύφες» του Παντελή Βούλγαρη και συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας «Ψυχή βαθιά» του ίδιου σκηνοθέτη. Για το τελευταίο της βιβλίο. «Τα σακιά», η ίδια δηλώνει ότι «σακί» θεωρεί ό,τι κουβαλάει ο καθένας στους ώμους του μια ζωή, τα βάσανα και τα λάθη του. Τα σακιά που σηκώνουν οι ήρωες του βιβλίου της είναι πολύ βαριά.

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε μέρη, «Το σύρνεφο», «Το ταχίνι», «Το φτυάρι», «Το κορδόνι», «Το ντουβάρι». Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με πληθώρα προβληματισμών. Η ηρωίδα της συγγραφέως, η Βιβή, εγκαταλείπει τις σπουδές της στην Ιατρική όπου με τόσο κόπο είχε καταφέρει να περάσει, καθώς μένει έγκυος και παντρεύεται τον Φώτη. Μην έχοντας και οι δύο σταθερή δουλειά αποφάσισαν να ανοίξουν τρία μαγαζάκια όπου ακούμπησαν όλες τους τις οικονομίες. Ο Λίνος, ο γιος της οικογένειας, μεγαλώνει σε συνθήκες αδιαφορίας, αμέλειας και πρόωρης απώλειας του πατέρα του. Η Βιβή απορροφημένη συνεχώς από τα προσωπικά της προβλήματα δεν είχε διάθεση ούτε προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με τον γιο της ο οποίος απομονώθηκε σε άγρια μοναξιά χρησιμοποιώντας την ως τη μοναδική του διέξοδο. «Μάνα και γιος γεμάτοι ενέργεια για τη δυστυχία». Ο Λίνος οδηγείται σε εγκληματική συμπεριφορά και η Βιβή βιώνει τραγικές στιγμές καθώς συνειδητοποιεί τα λάθη της στην ανατροφή του και ότι είναι πια αργά για να αλλάξει την κατάσταση. Τα «σακιά» που κουβαλάει είναι ασήκωτα και δεν συγκρίνονται παρά μόνο με του Λίνου. Καταγράφεται η αρνητικότητα της μητέρας απέναντι στις καταστάσεις η οποία προκαλεί την απόλυτη αδρανοποίηση της ίδιας και του γιου της απέναντι στη ζωή.

Η συγγραφέας σε όλο το βιβλίο καταγράφει ρεαλιστικά τα γεγονότα και τις εσωτερικές καταστάσεις των ηρώων. Οξύνεται η προσοχή του αναγνώστη από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της στασιμότητας. Η συγγραφέας εμμένει στην προβληματική φύση του ψυχισμού των ηρώων της. Η γλώσσα είναι πολύ καλά δουλεμένη και ο τόνος είναι σαρκαστικός δίνοντας ρυθμό στην αφήγηση και επιτείνοντας την τραγικότητα των ηρώων. Ξεπροβάλλουν ερωτήματα όπως «Τα απλά και ταπεινά είναι και τα πιο σημαντικά τελικά;», «Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την προσωπικότητα ενός ατόμου;», «Υπάρχουν περιθώρια συγχώρεσης από την κοινωνία ενός δράστη ειδεχθούς εγκλήματος;»

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ