Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΧΑΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΣΤΡΑ

02.09.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΧΑΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΣΤΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4413-4
Σελίδες
306

"Μικρά" και μεγάλα εγκλήματα στη φθινοπωρινή Ρώμη και η αναζήτηση ενός βιβλιοφιλικού θησαυρού.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Λέτσε (Ιταλία). Ασχολείται με τη μετάφραση και τη λογοτεχνική κριτική. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα»(που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο «Όσο υπάρχει αλκοόλ…»), «Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού» (Καστανιώτης 2003) και «Η απαγωγή του εκδότη» (Καστανιώτης, 2005).

Ο Νικόλα Μιλάνο είναι νόθος γιος ενός Έλληνα διπλωμάτη και μέλους της καλής κοινωνίας της Ρώμης, ο οποίος βιοπορίζεται πουλώντας λίγο-λίγο τη βιβλιοθήκη που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του με έργα του ελληνικού διαφωτισμού. Μία σπάνια έκδοση γίνεται αφορμή για να γνωρίσει τον ανάπηρο συλλέκτη βιβλίων Άλντο Φερέτι και την όμορφη (και μυστηριώδη) σύντροφό του Μονίκ. Ο Άλντο αναζητεί τη χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα, ενός Έλληνα βιβλιόφιλου που έζησε στην Ιταλία και πέθανε στην Κέρκυρα το 1837. Τη βιβλιοθήκη του Μόστρα αναζητεί και ο πρώην συνεταίρος και νυν ανταγωνιστής (και αντίζηλος) του Άλντο, ο μοχθηρός Σαράντης Σκούρας, με τον οποίο γνωρίζεται επίσης ο Νικόλα. Παράλληλα, εξελίσσεται η δράση μιας συμμορίας (μπάντα) η οποία εκτελεί αποφυλακισθέντες πρώην καταδικασθέντες για βιασμό και δολοφονία νεαρών γυναικών. Η μπάντα αποτελείται από έναν αστυνομικό, έναν εισαγγελέα, ένα μηχανικό αυτοκινήτων και μια νοικοκυρά που οι κόρες τους υπήρξαν θύματα τέτοιων εγκλημάτων. Ο φίλος και γείτονας του Νικόλα, ο Γκαμπριέλε, η σύντροφός του, η εικοσάχρονη Ντανιέλα που δολοφονείται στην αρχή του μυθιστορήματος, ένας "λιποτάκτης" μαφιόζος και ένας αστυνομικός επιθεωρητής με προβλήματα υγείας, είναι τα υπόλοιπα πρόσωπα του μυθιστορήματος Οι δύο ιστορίες θα ενωθούν στο τέλος, οπότε, μαζί με την κατάληξη της βιβλιοθήκης του Μόστρα, μαθαίνουμε και μια συγκλονιστική πληροφορία για το Νικόλα και τη σχέση του με τη Ντανιέλα.

Ο Μαμαλούκας διαιρεί τη δράση σε σύντομα κεφάλαια που οδηγούν στην κλιμάκωση των δύο ιστοριών. Με κοφτές προτάσεις, χιούμορ και ελεγχόμενο λυρισμό, γράφει μια ιστορία για τα βιβλία και τους συλλέκτες, την εκδίκηση, το πάθος και το έγκλημα. Η «Χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα» είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που κρατά μέχρι τέλους το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μένουν, όμως, ανεκμετάλλευτα κάποια στοιχεία που θα το έκαναν πιο πλούσιο και ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ