Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ

21.09.2011
facebook email
Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-897-3
Σελίδες
330

Ψυχές σε οριακές καταστάσεις

Ο Κύπριος Κυριάκος Μαργαρίτης έχει δημοσιεύσει οκτώ μυθιστορήματα για παιδιά και νέους και έχει λάβει αρκετά βραβεία, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους, «Ρέκβιεμ για τους απόντες», είχε πολύ καλή υποδοχή. «Η ερωμένη και η σκιά της» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.

Το Νοέμβρη του 2008, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Μάρκελλος σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα. Αμέσως μετά την κηδεία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αρχίζουν να ασχολούνται με τη ζωή του: τη σχέση του με τους συναδέλφους του, τη δύσκολη προσωπικότητά του, τα προβλήματά του με το αλκοόλ. Όλη αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει στην Ευρυδίκη, την ερωμένη του, να αντιμετωπίσει το θάνατο του αγαπημένου της. Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι τίποτα από όσα λέγονται δεν είναι αλήθεια δημιουργεί μια ιστοσελίδα, όπου αφηγείται την ερωτική τους ιστορία και παραθέτει και στοιχεία από τη ζωή και την καριέρα του Πέτρου. Διώχνοντας μακριά της όσους νοιάζονται, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απελπισία. Πεπεισμένη ότι το φάντασμα του εραστή της βρίσκεται κοντά της και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της, τοποθετεί κάμερες στο σπίτι της και καλεί τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να παρακολουθούν τον προσωπικό της χώρο ώστε να εντοπίσουν το φάντασμα. Υπάρχει, όμως, κάποιος που θεωρεί ότι αυτή η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε αυτόν και είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να βρεθεί κοντά της και να της αποδείξει ότι ο Πέτρος της δεν έχει πεθάνει πραγματικά.

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος αφηγήτρια είναι η Ειρήνη, η φίλη της Ευρυδίκης, η οποία προσπαθεί να τη συγκρατήσει, αλλά ένα λάθος σχόλιο για τον Πέτρο την απομακρύνει από κοντά της. Όσες προσπάθειες και να κάνει για να τη βοηθήσει πέφτουν στο κενό. Η Ειρήνη είναι ο χαρακτήρας που βλέπει το κακό τέλος να πλησιάζει. Στο δεύτερο μέρος ο αφηγητής είναι ο Νικόλας, ένας άντρας ψυχικά διαταραγμένος, ο οποίος νομίζει ότι είναι ο ...Πέτρος. Παρακολουθεί συνέχεια την Ευρυδίκη μέσω της ιστοσελίδας και θεωρεί ότι όλα όσα γίνονται συμβαίνουν για να τους επιτρέψουν να είναι μαζί για πάντα. Ο Νικόλας είναι ο χαρακτήρας που ωθεί την υπόθεση να φτάσει ώς το τέλος. Στο τρίτο μέρος η αφήγηση είναι απρόσωπη: μαρτυρίες, δημοσιογραφικές εκπομπές, κινηματογραφική απεικόνιση του τέλους. Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται το ζευγάρι: ο νεκρός Πέτρος και η ζωντανή Ευρυδίκη. Ο Πέτρος ήταν πάντα το επίκεντρο και η Ευρυδίκη η σκιά του. Ο θάνατός του, πέρα από τη θλίψη για την απώλειά του, της δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα: της αφαιρεί τη βάση στην οποία στηριζόταν. Όταν είσαι η σκιά κάποιου, πώς συνεχίζεις να υπάρχεις όταν αυτός χάνεται; Η Ευρυδίκη χάνει την πορεία της, προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία τους μέσα από την ιστοσελίδα, αφού έτσι τον κρατά ζωντανό και μπορεί να περιστρέφεται γύρω του. Η κατάσταση επαναλαμβάνεται με τον Νικόλα: μέσα από την ιστοσελίδα της, γίνεται αυτή ο άξονας και αυτός η σκιά που περιστρέφεται γύρω της, μέχρι να βρει το κουράγιο να την προσεγγίσει για να της αποδείξει ότι αυτός είναι ο Πέτρος. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται όπως τα είχε σχεδιάσει.

«Η ερωμένη και η σκιά της» είναι ένα έντονο μυθιστόρημα που βασίζεται στην ψυχολογική κατάσταση υπάρξεων σε οριακές καταστάσεις. Αδιέξοδες καταστάσεις ατόμων που έχουν μάθει να στηρίζονται σε κάποιον ή να βασανίζονται από κάποιον. Η στιγμή που θα σταθούν μόνοι τους δεν είναι η στιγμή της χειραφέτησης αλλά η στιγμή της πτώσης. Και για να ξανασηκωθούν- αν αυτό είναι εφικτό για όλους-, πρέπει η ζωή τους να βγει έξω από όλα τα όρια. Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί για την ικανότητα του συγγραφέα να φτιάχνει οριακούς ήρωες, τους οποίους πάνω από όλα τους σέβεται.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ