Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ

21.09.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4187-1
Σελίδες
231

Δύσκολες σχέσεις και το βάρος του παρελθόντος

Η Ελιάνα Χουρμουζιάδου γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προηγούμενα έργα της: Η γειτονιά των καλών κλεφτών (1989), Η ιδιαιτέρα (1998), Μια ιστορία από τα σύννεφα (παιδικό – 2003), Απώλεια σοφίας (2004), Δεύτερη γυναίκα (2005).

Ένας άνδρας στη βεράντα του σπιτιού του, σε ένα ελληνικό νησί. Η δεύτερη γυναίκα του μόλις τον εγκατέλειψε (προσωρινά ή για πάντα;) μαζί με τον μικρότερο γιο του. Σκέπτεται τι μπορεί να ήταν αυτό που, τώρα και όχι νωρίτερα, την έκανε να φύγει. Ο άνδρας είναι ο Μαξ, Γερμανοελβετός, 56 χρονών. Περνά τα καλοκαίρια του στο νησί από πολύ νέος. Η δεύτερη γυναίκα του είναι η Ελληνίδα Ρέα, που κατάγεται απ΄αυτό το νησί. Δύο άνθρωποι, ένα ζευγάρι, με κρυμμένες αλήθειες που βγαίνουν ξανά στο φως. Ο Μαξ κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Η Ρέα δεν το προσέχει μέχρι που συναντά στο νησί έναν ξάδελφό του, τον Βιμ, ο οποίος τη ρωτά για την υγεία του άνδρα της και της αποκαλύπτει το παρελθόν της οικογένειας. Ο πατέρας του Μαξ ήταν μέλος των ειδικών σωμάτων των ναζί που εξολόθρευαν Εβραίους και Τσιγγάνους στην Ανατολική Ευρώπη. Καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη σε εικοσαετή κάθειρξη, αλλά βγήκε νωρίτερα από τη φυλακή. Ο Μαξ δεν ήξερε για το παρελθόν του πατέρα του πριν γεννηθεί, κανείς από την οικογένεια δεν του μίλησε ποτέ καθαρά. Κουβαλά κάτι σαν κληρονομική αρρώστια και παίρνει φάρμακα. Η Ρέα ανησυχεί για τον γιο της, μήπως φέρει κι αυτός σημάδια της ίδιας αρρώστιας. Στην ουσία είναι μάλλον αδιάφορη για τον Μαξ και έχει ήδη κάποιο σχέδιο στο μυαλό της.

Η νουβέλα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο, που είναι και το μεγαλύτερο, μαθαίνουμε την ιστορία του Μαξ μέσα από δευτεροπρόσωπη αφήγηση. Αναδύεται σιγά-σιγά, σαν κομμάτια ενός παζλ που τοποθετούνται προσεκτικά, με αναφορές μπρος-πίσω στο χρόνο, μέχρι να σχηματιστεί μια εικόνα αυτού του άνδρα και της αλλοπρόσαλλης για τους άλλους συμπεριφοράς του. Στο δεύτερο μέρος, παρακολουθούμε την ιστορία της Ρέας και του Μαξ μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Δανιήλ, αδελφού της Ρέας. Η ιστορία συμπληρώνεται μόνο στο τέλος, παράλληλα με τον προβληματισμό για τη σχέση αυτών των δύο ανθρώπων, αλλά και τη σχέση του καθενός με το παρελθόν. Οι κρυμμένες αλήθειες, όταν αποκαλυφθούν, δεν προσφέρουν μεγάλο όφελος. Βέβαια, διαφορετικό είναι το βάρος της αλήθειας που κουβαλά ο Μαξ και που αφορά την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων, και διαφορετικό της Ρέας, που αφορά το τραύμα μιας εγκατάλειψης. Ο Μαξ δεν μπορεί να γλιτώσει από τις τύψεις που εφορμούν στο σπίτι του με την αναχώρηση της Ρέας, ενώ εκείνη μπορεί (ακόμα) να περιορίζει τις απώλειες. Ο στίχος «Μακάρι να ήσουν εδώ», από το ομώνυμο τραγούδι των Pink Floyd, αποκτά έτσι μια δραματική υπόσταση.

Η Χουρμουζιάδου φαίνεται ότι έχει μελετήσει καλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετεί τους ήρωές της, όπως μαρτυρεί και το τελευταίο τμήμα του βιβλίου με τις επεξηγήσεις που είναι χρήσιμες για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ηττημένη Γερμανία. Το βιβλίο διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, πόσω μάλλον που όλη η υπόθεση εκτυλίσσεται ουσιαστικά μέσα σε μία νύχτα, δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό της νουβέλας. Η συγγραφέας βρίσκει παράλληλα την ευκαιρία να σχολιάσει τη σύγχρονη ζωή και την ελληνική πραγματικότητα με έναν λεπτό και υποδόριο τρόπο που θα χαρακτηρίζαμε επιτυχημένο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ