Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

02.09.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-442-644-3
Σελίδες
411

"Ο χαμένος μίτος της επανάστασης"

....
για πάλεμα, για μάτωμα
για την καινούρια γέννα
....
Κωστής Παλαμάς 

Αν η ελληνική Αριστερά ήταν γυναίκα θα ήταν η Φλώρα- η εμβληματική ηρωίδα της ''Χαμένης Άνοιξης'' του Στρατή Τσίρκα. Την ιστορία της συνεχίζει με ευρηματικό τρόπο ο πολυγραφότατος Α. Μαραγκόπουλος δημιουργώντας ένα δυνατό μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας.

Σ' ένα ξεχασμένο απ' το χρόνο νησί του Αιγαίου- που έχει φανερές ομοιότητες με την Ικαρία, οι κάτοικοι συνεχίζουν πενήντα χρόνια μετά τον Eμφύλιο το δικό τους αντάρτικο. Εδώ έρχεται για καλοκαιρινές διακοπές μια ιδιόμορφη παρέα Αθηναίων: ένας νεαρός βιβλιοδέτης μαζί με τον αρκετά μεγαλύτερο φίλο του, τον  ''κουρασμένο επαναστάτη'' που μόλις επέστρεψε από το εξωτερικό και δύο κοπέλες, την μικρή που κινείται στο χώρο των Εξαρχείων και την εγκλωβισμένη στο δίπτυχο δουλειά-σπίτι τριαντάρα.

Δημιουργούν φιλικές και ερωτικές σχέσεις με την εξηντάχρονη Φλώρα που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο νησί και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους νησιώτες και την Οργάνωση, μια επαναστατική ομάδα που παραπέμπει ευθέως στην ''17 Νοέμβρη''. Επικεφαλής ένας παλιός αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού, αρχετυπική μορφή από τις διηγήσεις των παππούδων μας. Ένας αστάθμητος παράγοντας όμως, θα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο του κύκλου.

Ο συγγραφέας σ' αυτό το βιβλίο αντλεί την έμπνευση του από αληθινά γεγονότα αλλά και από τους επαναστατικούς μύθους της Αριστεράς. Με γραφή ''κινηματογραφική'' ξετυλίγει σταδιακά την αφήγηση σε κεφάλαια-σκηνές επιμένοντας ιδιαίτερα στις περιγραφές προσώπων και τοπίων ενώ η γλώσσα του κειμένου είναι οικεία σε όσους έχουν περάσει από τους πολιτικούς χώρους που περιγράφονται.

Ο Μαραγκόπουλος γεννημένος το 1948, ανήκει στην γενιά που είχε την τύχη να ζήσει τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα του '60 και του '70 και την ατυχία να βιώσει την συλλογική απογοήτευση που ακολούθησε. Γι' αυτό και κατορθώνει επιτυχημένα να μεταφέρει με σύγχρονο ύφος τόσο την πίκρα της ήττας όσο και την πεισματική ''μανία με την Άνοιξη'' αυτών που ερμηνεύουν τον όρο αριστερός όχι ως κομματική ταυτότητα αλλά ως στάση ζωής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ