Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ

04.09.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3833-1
Σελίδες
571

''Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν
                     και φυλάγουν Θερμοπύλες''

Το να αναμετρηθεί ένας συγγραφέας με την Ιστορία και να της ''αποσπάσει'' πρόσωπα και γεγονότα ως λογοτεχνικό υλικό είναι δύσκολο, να το κάνει επιτυχώς ακόμα δυσκολότερο. Πολλοί ξένοι συγγραφείς το επιτυγχάνουν αντλώντας από την αρχαία Ελλάδα και κάθε φορά που διαβάζω ένα τέτοιο βιβλίο, οφείλω να ομολογήσω ότι ζηλεύω που δεν το έγραψε Έλληνας. Γι' αυτό και όταν έρχεται στα χέρια μου ένα ανάλογο μυθιστόρημα γραμμένο από Έλληνα χαίρομαι αφάνταστα, ακόμα περισσότερο δε αν είναι καλογραμμένο και πρωτότυπο όπως το ''Θα πολεμάς με τους θεούς'' του Δημήτρη Στεφανάκη.

Το έργο που έφερε σε πέρας ο Στεφανάκης στις 500 και πλέον σελίδες του βιβλίου, είχε μεγάλο ρίσκο: όχι μόνο γιατί μετά την ταινία ''300'' καθώς και το εξαιρετικό ''Πύλες της φωτιάς'' του Στίβεν Πρέσσφιλντ, ο Λεωνίδας έγινε ένα είδος μόδας αλλά κυρίως γιατί το να αφηγηθείς μια πασίγνωστη ιστορία χωρίς να επαναλαμβάνεις τα όσα είπαν ή έγραψαν άλλοι και χωρίς να πέφτεις στην παγίδα των κλισέ, είναι σχεδόν αδύνατον. Κι όμως, το ''Θα πολεμάς με τους θεούς'' είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι σχετικό έχω διαβάσει: ζωντανεύει όχι μόνο την εποχή αλλά και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην καθημερινή ζωή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια - γεγονός που σημαίνει ότι ο συγγραφέας έκανε σοβαρή και υποθέτω, μακρόχρονη έρευνα.

Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι δεν αποδίδει τον Λεωνίδα μόνο ως ήρωα στη στιγμή της αποθέωσής του στις Θερμοπύλες αλλά τον άνθρωπο από τη γέννησή του μέχρι το τέλος του. Αυτός ο αληθινός Λεωνίδας, και όχι ένα άγαλμα ή μια σελίδα έστω και χρυσή σε ένα εγχειρίδιο ιστορίας, αναδύεται ολοζώντανος και πραγματικός μέσα από το βιβλίο και ταυτόχρονα ως μια μορφή γνήσια ρομαντική. Μαζί του και η Σπάρτη, η πιο γοητευτική και μαζί παράξενη πόλη της αρχαίας Ελλάδας (η αληθινή επίσης - όχι εκείνη του μύθου), ξεδιπλώνεται καλώντας σε να περπατήσεις στους δρόμους της. Και βέβαια οι υπέροχες αρχαίες Σπαρτιάτισσες, που πραγματικά καμία σχέση δεν είχαν με τις άλλες γυναίκες της εποχής τους!

Ο Στεφανάκης με γραφή και γλώσσα που δεν έχει σχέση με το σύγχρονο στιλ που κυριαρχεί στην ελληνική πεζογραφία - παραπέμπει περισσότερο σε κλασικούς Έλληνες λογοτέχνες, αναμετρήθηκε όντως με την Ιστορία και κατάφερε να δώσει ένα έργο άρτιο και ολοκληρωμένο και μαζί ευκολοδιάβαστο και κυρίως εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία για ένα τόσο γνωστό θέμα. Κλείνοντας, δύο λόγια για τον τίτλο: πρόκειται για την προφητεία ενός ιερέα στο ναό της Αφαίας για τον Λεωνίδα, όπου τον προειδοποιούσε ότι στην πορεία του θα έβρισκε τους θεούς αντιπάλους και όχι συμμάχους. Κι αυτός είναι ένας ακόμα καλός λόγος να το διαβάσετε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι που όλοι μας, ατομικά αλλά και ως λαός, ''πολεμάμε με τους θεούς''...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ