Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΡΩΜΗ

04.09.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΡΩΜΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6813-30-6
Σελίδες
520

Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και πολιτική

Τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα το ιστορικό μυθιστόρημα, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς αναγνώστες ανά τον κόσμο. Ιστορικά γεγονότα, επενδυμένα με μυθοπλασία για να διεγείρουν το ενδιαφέρον του κοινού, αποτελούν το δείγμα γραφής πολλών συγγραφέων και μάλιστα επιτυχημένων.

Το βιβλίο του Νίκου Μπατσιούλα «Ρώμη, Μάρκιος» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κινείται χρονικά έναν αιώνα μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παρουσιάζει την προσπάθεια των Ρωμαίων να κρατήσουν τα εδάφη τους από τις επελάσεις του Καρχηδόνιου Αννίβα, αλλά και να επεκταθούν ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους αυτοκρατορία.

Ο Γαλάτης Μάρκιος πωλείται και γίνεται σκλάβος του Ρωμαίου συγκλητικού Σέξτου Σικίνου, ο οποίος έχει ανθίσει οικονομικά και κοινωνικά υπό την καθοδήγηση και τις συμβουλές του σκλάβου του Φίλωνα. Ο Μάρκιος όσο μεγαλώνει παρατηρεί τις πολεμικές τεχνικές που διδάσκονται στους γιους του Σέξτου, ενώ παράλληλα φροντίζει και για τις δουλειές του σπιτιού. Ξαφνικά μια ημέρα ξυπνάει με χαραγμένο στο πρόσωπο το στίγμα της γενιάς του, στίγμα που του χάραξε το βράδυ, ενώ κοιμόταν, η μητέρα του, επίσης σκλάβα του Σέξτου. Ο Μάρκιος πλέον είναι στιγματισμένος.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Σέξτος θα του χαρίσει την ελευθερία του, υπό την προϋπόθεση να υπηρετήσει ως στρατιώτης τη Ρώμη για εικοσιένα χρόνια. Ο Μάρκιος δέχεται το ανέλπιστο δώρο, όμως τόσο η ελευθερία όσο και η κατάταξή του στο ρωμαϊκό στρατό είναι κάτι που δε γνωρίζει και για λίγο γίνεται ο περίγελως στη λεγεώνα που υπηρετεί. Όμως η ανδρεία του, οι ικανότητές του στον πόλεμο και οι συνεχείς διακρίσεις τον καθιστούν έναν από τους πιο αξιόλογους πολεμιστές μεταξύ των ρωμαϊκών λεγεώνων. Αλλά και πάλι, τη στιγμή που νομίζει ότι τα έχει καταφέρει, η μοίρα και οι συγκυρίες τον φέρνουν σε καταστάσεις πιο δύσκολες και από τις μάχες.

Οφείλω να ομολογήσω ότι καιρό είχα να διαβάσω μία τόσο καλοδουλεμένη, συγκροτημένη και προσεκτική, τόσο στις εκφράσεις όσο και στα ιστορικά γεγονότα, πρώτη συγγραφική απόπειρα ενός συγγραφέα. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, ενώ το ύφος είναι λιτό και πειστικό, ωθώντας τον αναγνώστη να ταυτιστεί με τον ήρωα. Ο κοφτός λόγος, χωρίς μακρηγορίες και βερμπαλισμούς, κάνει την αφήγηση πιο έντονη και ενδιαφέρουσα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η απεικόνιση της Ρώμης του 3ου π. Χ. αιώνα, καθώς και οι πολεμικές τακτικές των Ρωμαίων και οι μάχες είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές, δίνοντας μια πλούσια και ενδεδειγμένη παρουσίαση στο αναγνωστικό κοινό. Και να μην παραλείψω να πω ότι, επιτέλους, διάβασα ένα τέλος αντάξιο της ιστορίας, χωρίς στρογγυλέματα και ευκολίες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο αντάξιο και των πιο επιτυχημένων ιστορικών μυθιστορημάτων, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον καθ’ όλη την ανάγνωση και «βυθίζει» τον αναγνώστη σε μια μακρινή εποχή ακολουθώντας τα βήματα του Μάρκιου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ