Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΠΑΡΑΝΟΙΑ

04.09.2011
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΠΑΡΑΝΟΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-448-4
Σελίδες
607

Σύγχρονες παρανοϊκές αλλά απόλυτα ρεαλιστικές καταστάσεις

Η Αναστασία Καλλιοντζή αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1995 και από το 1997 ασκεί τη μαχόμενη δικηγορία. Στα βιβλία της, «Έσχατοι Καιροί», «Θυμάσαι», «Χαμένο χθες», «Αγαστή Συνεργασία», την έχουμε συνηθίσει να μιλά τη γλώσσα της καθημερινής πραγματικότητας . Το ίδιο συμβαίνει και με το τωρινό βιβλίο της, «Παράνοια». Όλα περιέχουν γεγονότα και στιγμές που βιώνουμε καθημερινά και που πολλές φορές δεν τολμάμε να τα ομολογήσουμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό. Η Αναστασία Καλλιοντζή μας συνδέει με όσα συμβαίνουν γύρω μας με έναν τρόπο εντελώς ρεαλιστικό και πραγματιστικό, χωρίς ωραιοποιήσεις και εξιδανικεύσεις.

Στο βιβλίο της «Παράνοια», ο ήρωάς της Σπύρος Παπασπύρου είναι ένας τραγικός ήρωας, καθώς ενώ κάποτε βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου, όντας γόνος ιστορικής οικογένειας, πάμπλουτος, ικανός επιχειρηματίας και γενικά ένιωθε κυρίαρχος απολαμβάνοντας την αίγλη των ισχυρών, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και βιώνει γεγονότα και συναισθήματα πρωτόγνωρα γι’ αυτόν. Φτάνει στο σημείο να χρωστάει σε πολλές τράπεζες υπέρογκα ποσά και να μην του επιτρέπουν να πάρει άλλο δάνειο, να παρακαλά τους τραπεζίτες αλλά να μην υπάρχει πια αυτή η δυνατότητα. Αυτό προκαλεί περαιτέρω προβλήματα στις σχέσεις του με την οικογένειά του που αρνείται να αποδεχτεί τη χρεοκοπία της επιχείρησής τους. Τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται και ο ίδιος νιώθει ανίκανος να διαχειριστεί την κατάσταση. Ό,τι είχε δημιουργήσει άρχισε να γκρεμίζεται και οι σχέσεις του με τους άλλους να διαταράσσονται. Παράλληλα εκτυλίσσεται και η ιστορία του Ροτίμι, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ ένα χωριό της Αφρικής μακριά από τον πολιτισμό των δυτικών και ξαφνικά βρίσκεται στην Αθήνα, όπου βιώνει και ο ίδιος πρωτόγνωρες στιγμές. Όντας γεμάτος από εκείνα τα αγαθά που μόνο η επαφή με τη φύση και η μάνα Γη μπορεί να προσφέρει, δεν μπορεί να καταλάβει τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά των λευκών. Είναι ένας άνθρωπος με πηγαία συναισθήματα, που θέλει απλόχερα να προσφέρει ό,τι έχει από το υστέρημά του στους πάσχοντες. Αυτοί οι δύο άνθρωποι συναντιούνται στο σήμερα, χάρη σ΄ ένα μυστηριώδες σχέδιο που μόνο η μοίρα θα μπορούσε να δημιουργήσει. Η συνάντησή τους θα πυροδοτήσει συγκλονιστικές εξελίξεις, που θα αλλάξουν τις ζωές τους ολοκληρωτικά.

Η συγγραφέας καταγράφει την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής σε απλή καθημερινή γλώσσα και αποτυπώνει έτσι καλύτερα όσα βιώνουμε σήμερα. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζουν υπερβολικά όσα συμβαίνουν στον ήρωά της, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δυστυχώς είναι αληθινά κάτω από τις παρούσες συνθήκες ζωής μας. Η παράλληλη ιστορία του Αφρικανού έχει ως στόχο, μέσα από την αντίθεση που δημιουργείται, να τονίσει πόσο έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση και τι έχουμε απολέσει εξαιτίας του αφύσικου τρόπου ζωής μας και ειδικότερα την αποξένωση από την ίδια μας την ανθρώπινη φύση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε τραγικά σήμερα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ