Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΝΘΙΖΕΙ

01.08.2011
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΝΘΙΖΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-227-4
Σελίδες
420

«Η μεγαλύτερη δόξα της ζωής δεν είναι να μην πέφτεις ποτέ, αλλά να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις»
                                                       Νέλσον Μαντέλα

Η Λία Μεγάλου – Σεφεριάδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1966 πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Εποχές του Άγγελου Τερζάκη με το διήγημα «Έντεκα γράμματα κι ένα υστερόγραφο». Το 1972 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Ο δραπέτης στο δέντρο». Από τότε έως σήμερα έχει εκδώσει άλλα 15 βιβλία, τα περισσότερα μυθιστορήματα. Ποιήματα και πεζά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Επίσης, έχει ασχοληθεί και η ίδια με μεταφράσεις βιβλίων, κυρίως κοινωνικοπολιτικών. Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί για το μυθιστόρημά της «Σαν το μετάξι».

Το 1923, στην κοσμοπολίτικη Καβάλα των αρχών του 20ού αιώνα, γεννιέται η Ηλέκτρα, η κόρη της Χρυσής και του Χρήστου. Είναι το πρώτο μέλος από τη νέα γενιά μιας ελληνικής οικογένειας που ξεριζώθηκε από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, αλλά κατάφερε να επιζήσει και να βρει καταφύγιο στην απελευθερωμένη Μακεδονία. Εκεί ιδρύει ένα από τα πρώτα πολυκαταστήματα που υπήρξαν στον ελλαδικό χώρο την εποχή της μεγάλης παραγωγής καπνών. Η οικογένεια αυτή πριν ξεριζωθεί είχε καταθέσεις σε γαλλική τράπεζα, οπότε έκανε ένα καλό ξεκίνημα. Έτσι η Ηλέκτρα έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια σε μια πλούσια οικογένεια. Όμως, ο νέος πόλεμος που ακολουθεί, ο ελληνοϊταλικός, η βουλγαρική κατοχή και η νέα φυγή της οικογένειας στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη αναγκάζουν την οικογένειά της να αγωνιστεί πάλι από την αρχή. Ακόμη και όταν ακολούθησε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης δεν αποκαταστάθηκε η τάξη καθώς καραδοκούσε ο εμφύλιος σπαραγμός, ο οποίος προκάλεσε πολλά δεινά στην πατρίδα. Ο έρωτάς της θα σαρωθεί από τον Εμφύλιο και το πένθος της Ελλάδας θα γίνει και δικό της προσωπικό πένθος. Παρ’ όλα αυτά πάλι θα αγωνιστεί από την αρχή και θα δημιουργήσει μια επιχείρηση η οποία όμως αυτή τη φορά θα καταστραφεί από την πιο μεγάλη προδοσία, όχι από τον πόλεμο. Σήμερα, 90 ετών, συνεχίζει να ζει με αξιοπρέπεια και να στέκεται όρθια σχολιάζοντας τη σύγχρονη δύσβατη πραγματικότητα.

Η ηρωίδα μας αφηγείται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της, καθώς βίωσε πολλούς πολέμους στην Ελλάδα, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάζει, με χιούμορ αλλά και έγνοια για τον τόπο ετούτο, τα σημερινά τραγικά γεγονότα. Αυτό που τη βοήθησε να στέκεται πάντα όρθια ήταν το πείσμα της και η θέλησή της να ζήσει και να αγωνιστεί. Η συγγραφέας με την πένα της μας μεταφέρει στον κόσμο της Ηλέκτρας και μας δίνει εικόνες που με τη ζωντάνια τους μας απορροφούν, χαρακτήρες εξαίσιους και πλέκει μια ιστορία που μας ταξιδεύει. Ωστόσο, οι πολλές αναφορές στη σημερινή εποχή παίρνοντας αφορμή από αυτή την ιστορία, κάνουν την αφήγηση σε ορισμένα σημεία διδακτική και ανεβάζουν πολύ την αξία του μαγευτικού αυτού μυθιστορήματος.. «Ωστόσο νιώθω τυχερή γιατί αντλώ ικανοποίηση από αυτό που είμαι, χωρίς θυμό ή μίσος για τους άλλους. Έχασα τα νιάτα μου, έχασα το βιος μου, ναι, όμως με το κεφάλι ψηλά θα φύγω από τη ζωή. Γιατί το βιος μας είναι ο εαυτός μας.’’

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ