Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΗΘΕΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ

17.07.2011
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΗΘΕΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-274-711-7
Σελίδες
467

Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Μέχρι τα δεκαοχτώ της έζησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ελληνική Κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή. Τότε έκανε και τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες με μικρά διηγήματα που εκδόθηκαν σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ασχολείται με τη μουσική και τη ζωγραφική και ταξιδεύει συχνά.

Αν η αγάπη δεν φτάσει εκεί που πρέπει τότε στοιχειώνει μέσα μας. Με αυτά τα λόγια τελειώνει το «Ήθελα μόνο ένα αντίο», αλλά τα προτάσσω γιατί προσδιορίζει καθοριστικά τη ζωή της ηρωίδας του βιβλίου, της Ισμήνης, και όχι μόνο αυτής, η οποία βιώνει τη Μικρασιατική καταστροφή, το Σεπτέμβρη του 1922, με τον πιο οδυνηρό τρόπο καθώς αναγκάζεται να αποχωριστεί τον αγαπημένο της Οσμάν με τον πιο βίαιο τρόπο, αφού δεν είχε την ευκαιρία να του πει ούτε ένα τελευταίο αντίο. Η Ισμήνη φεύγει για την Ελλάδα με μοναδικό κειμήλιο ένα δαχτυλίδι που της χάρισε ο Οσμάν και ένα μυστικό που έχει καλά κρατημένο στα σπλάχνα της. Το αντίο που δεν ειπώθηκε ποτέ θα γίνει μέσα τους μια τυραννική σκιά, θα στοιχειώσει. Η ιστορία της Ισμήνης θα δεθεί με την ιστορία της Ελλάδος και η ίδια θα ζήσει μια ζωή γεμάτη μέσα από διάφορα ιστορικά γεγονότα, Κατοχή, Αντίσταση, Μεταπολίτευση, το μελάνωμα της Κύπρου. Και μέσα σε όλα αυτά σημαντικά πρόσωπα στη ζωή της, ο Αντώνης , ο Χριστόφορος, η Ρεβέκκα, ο Φραντς, η Ειρήνη. Αυτό όμως που κουβαλά πάντα μέσα της είναι ο πόθος και το όνειρο να συναντήσει τον Οσμάν. Όταν πια δεν έχει καμία ελπίδα να τον συναντήσει, παρακαλεί την εγγονή της να της υποσχεθεί ότι η ίδια θα είναι πιο τολμηρή στη ζωή της και δε θα διστάσει να ακολουθήσει το όνειρό της. Όμως, το πεπρωμένο της Άννας της επιφυλάσσει μια απροσδόκητη κατάληξη στη σχέση της με τον Μουράτ και η αγάπη της καταλήγει και αυτή να στοιχειώσει. Η Άννα αποδεικνύεται τολμηρή, όπως είχε υποσχεθεί στη γιαγιά της, αλλά η ζωή δεν είναι με το μέρος της και οδηγείται σε αδιέξοδες καταστάσεις.

Το μυθιστόρημα σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε μυεί στη φιλοσοφία της ζωής. Φαύλος κύκλος είναι η ζωή, αέναη εναλλαγή της χαράς και της θλίψης. Έχει καταπληκτική πλοκή, πολλές παρομοιώσεις και ο λόγος της συγγραφέως πλημμυρίζει την ψυχή του αναγνώστη με ποικίλα συναισθήματα. Η Πασχαλία Τραυλού χειρίζεται έξοχα τον ελληνικό λόγο και την πιο θλιβερή σκηνή την περιγράφει με ποιητικό τρόπο. Η ιστορία της Ισμήνης τοποθετείται χρονικά την περίοδο που συμβαίνουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα και η συγγραφέας μας μεταφέρει απόψεις για τα γεγονότα αυτά που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία. Ο αναγνώστης βυθίζεται στα πεπρωμένα των ηρώων και προσπαθεί να βρει κάτι δικό του εκεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ