Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΑΝΧΑΤΑΝ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ

02.07.2011
facebook email
ΜΑΝΧΑΤΑΝ - ΜΠΑΝΓΚΟΚ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4188-8
Σελίδες
237

Ο ουμανιστής διπλωμάτης

Ο Γιώργος Βέης είναι πρωτίστως ποιητής (γεννημένος με το δώρο της μούσας Ερατούς). Είναι θέσει και φύσει διπλωμάτης. Είναι από πεποίθηση ουμανιστής. Πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος είναι δυνάμει δάσκαλός του και κάθε ανθρώπινη συνάντηση τη θεωρεί –ως φαίνεται και δηλώνει ο ίδιος στο οπισθόφυλλο–, ως δώρο (από το Δημιουργό;). Είναι επόμενο λοιπόν να βιώνει τα ταξίδια και τους τόπους όπου μετατίθεται ως σημεία συνάντησης πολιτισμών, ανθρώπων, θρησκειών, ιδεολογιών, ιδιοσυγκρασιών, απόψεων ζωής και λοιπά. Χωρίς να κατακρίνει ή να επικρίνει, αποδέχεται τη φαινομενική πλευρά των γεγονότων ως έκφανση του θείου σχεδίου κι ως εκ τούτου τέλεια. Είναι συγκινητικός ο τρόπος που περιγράφει τον πανσεξουαλικό νεαρό που πεθαίνει από Aids κι αναρωτιέται (ρητορικώς, βεβαίως) πού βρέθηκαν τόσα λουλούδια στην κηδεία του. Αυτή ακριβώς η φιλάνθρωπη ματιά στα πράγματα δίνει μια εξ ορισμού ποιητική διάσταση και στον πεζό του λόγο. Παρ’ όλο που έχει βραβευτεί δύο φορές (το 2000 και το 2010) με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας, εγώ προτείνω να του απονεμηθεί το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το σύνολο του έργου του, γιατί ο ποιητής είναι ποιητής ακόμα κι όταν στέλνει μηνύματα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ο Γιώργος Βέης είναι γενναιόδωρος, αφού είναι χαρισματικός και χωρίς συμπλέγματα. Γράφει κριτική λογοτεχνίας από το 1976 κι αν κρίνω από τον όγκο και την ποιότητα της δουλειάς του, θα πρέπει να περνάει την ημέρα του διαβάζοντας βιβλία άλλων. Γιατί έχουμε συνηθίσει σε αυτιστικούς «λογοτέχνες» που ασχολούνται μόνο με το ανύπαρκτο έργο τους και θαρρούν πως όλος ο κόσμος στρέφεται γύρω από το άτομό τους. Πόσες θλιβερές υπάρξεις μουντζουρώνουν χαρτιά μόνο και μόνο για να κρύψουν το θεόρατο κενό της ύπαρξής τους.

Ο Γιώργος Βέης δείχνει το δρόμο στους νεότερους ποιητές να διέρχονται τις Συμπληγάδες του βίου με χάρη και μια ανάλαφρη σοβαρότητα, κάπου ανάμεσα γιν και γιανγκ της Άπω Ανατολής που τόσο – ως φαίνεται – αγάπησε, αφού και η χαριτόβρυτη δεύτερη σύζυγός του είναι από εκεί.

Στο βιβλίο αυτό με το συμβολικό τίτλο «Μανχάταν-Μπανγκόκ», ο διανοητής συγγραφέας κινείται μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ υπερ-ενεργητικότητας και ράθυμης παθητικότητας, μεταξύ ηδυπάθειας και υπερκαταναλωτισμού, μεταξύ αποδοχής της ζωής ως φτωχής αντανακλάσεως ουρανίων σφαιρών –ως ψευδαίσθησης, χρήσιμης κι εκπαιδευτικής ωστόσο–, και ως πεδίο πραγμάτωσης των υλικών στόχων κι επιδιώξεών μας, λες και δεν υπάρχει τίποτα άλλο από αυτό που φαίνεται και μπορεί να μετρηθεί με πραγματιστικό τρόπο. Αυτό το ιδεολογικό εκκρεμές που κινείται αρμονικά ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα χαρίζει στον ποιητή ένα ευρύ φάσμα πειραματισμού κι αντλήσεως πρωτογενών υλικών από τη μίζερη (ενίοτε) πραγματικότητα.

Αντίθετα από τον Καρυωτάκη που θεώρησε τη δημοσιοϋπαλληλική του καριέρα ως κατάρα και προθάλαμο του γραφείου τελετών, ο ευφυής διπλωμάτης αποδέχεται το δώρο κι αξιοποιεί τις ατέρμονες, κοπιαστικές και ψυχοφθόρες μετακινήσεις του ως εφαλτήριο ανάπτυξης της προσωπικότητας κι εξέλιξης του πνευματικού του δυναμικού. Αυτό που σκοτώνει τον έναν τον άλλον τον εξυψώνει. Από αυτή την άποψη θα δεχόμασταν να μας εκπροσωπήσει ως είδος (λογοτεχνών) ο Γιώργος Βέης και να είναι (εύχομαι) ο τρίτος που θα ανέβει τα σκαλιά της Σουηδικής Ακαδημίας για να δεχθεί την μέγιστη (γήινη) διάκριση για έναν εργάτη του Λόγου. Είναι σεμνός, είναι αυθεντικός, είναι γενναιόδωρος, είναι εμπνευσμένος, είναι βαθιά ουμανιστής κι ανθρώπινος. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν συγγραφέα σε χαλεπούς καιρούς;

Για την αυτοκριτική του λογοτέχνη-περιηγητή σας παραπέμπω στη σελίδα 219 (από το «Επιδόρπιο») αυτού του ψυχωφελούς βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ