Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΜΠΑΪ

02.08.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΜΠΑΪ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4344-1
Σελίδες
469

"Ταξιδεύοντας στις πηγές της ζωής"

Ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ και αργότερα στη Σκωτία πάνω σε θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Έζησε και δούλεψε στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την ελληνική περιφέρεια. Ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «Νέα Οικολογία» (1984-1997), ασχολήθηκε ενεργά με το οικολογικό κίνημα. Διετέλεσε πρόεδρος του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών (1994-μέχρι σήμερα) και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης από την ίδρυσή του (2000) έως το 2005. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων θεωρητικών έργων για την οικολογία και την ανάπτυξη. Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημά του «Χρυσή Ακτή».

Στον «Μεγάλο Αμπάι», ο Μοδινός διαλέγει ως ήρωα έναν Έλληνα από τη Μήλο και τοποθετεί τη δράση του μυθιστορήματος στον 18ο αιώνα. Ο Ευστράτιος (Στρατής) Ταταράκης εγκατέλειψε το νησί του για όχι πολύ σαφείς λόγους, σπούδασε στην Εσπερία και βρέθηκε, το 1769, στο Κάιρο, όπου εντάχθηκε στην αποστολή του σκωτσέζου εξερευνητή Τζέιμς Μπρους για την ανακάλυψη των πηγών του Νείλου. Ο Στρατής καταγράφει την πορεία του ταξιδιού που διήρκεσε τρία χρόνια μέσα από τη χριστιανική Αιθιοπία, στο μουσουλμανικό Σουδάν και μέχρι την Άνω Αίγυπτο. Κρατάει ένα ημερολόγιο, «παράλληλο» με εκείνο του Μπρους που ενδιαφέρεται να ανακαλύψει ό,τι μπορεί να μετρηθεί, να αποτυπωθεί, να παρουσιαστεί και να γίνει κτήμα του δυτικού κόσμου. Αντίθετα με τον σκωτσέζο, ο «γραικός» καταγράφει τη γνώση όπως προκύπτει από τις προφορικές αφηγήσεις και την ανθρωπογεωγραφία  Και πρώτος αυτός αντιλαμβάνεται ότι οι πηγές του Νείλου δεν βρίσκονται εκεί που νομίζει ο Μπρους, γιατί πρώτ΄ απ΄ όλα ο Νείλος δεν είναι ένα ποτάμι αλλά δύο, ο Λευκός και ο Γαλάζιος, ο Αμπιάντ και ο Μεγάλος Αμπάι, ο πατέρας και ο γιος, ο ποταμός και ο παραπόταμος. Το κείμενο του Στρατή, που δεν προορίζεται για κανένα ευρύ ακροατήριο, όπως επαναλαμβάνει συχνά ο ίδιος, είναι γεμάτο παρατηρήσεις για τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και στοχασμούς για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, την πορεία του πάνω στη γη, τη ζωή, το θάνατο, την ιστορία και τη γεωγραφία.   

Η παραστατικότητα των περιγραφών, το γλαφυρό ύφος, ο λόγος που ρέει σαν χείμαρρος από το χειρόγραφο του Στρατή, σε συνδυασμό με τις περιπέτειες του ήρωα, κάνουν το βιβλίο ευκολοδιάβαστο, παρά την ύπαρξη πολλών επιστημονικών και άλλων πληροφοριών που το διαφοροποιούν από άλλα μυθιστορήματα. Ο «Μεγάλος Αμπάι» είναι ένα «εξερευνητικό», ή ταξιδιωτικό, μυθιστόρημα, με έναν ήρωα που επιλέγει να μείνει στο περιθώριο της ιστορίας, αποκαλύπτει όμως την πληθωρικότητα του δημιουργού του. Ενδιαφέρον είναι το λογοτεχνικό εύρημα του προοιμίου που αποτελεί ουσιαστικά και το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου: ένα συμπόσιο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρίας σε μελλοντικό χρόνο (2013), κατά το οποίο παρουσιάζεται στο ευρύτερο κοινό το χειρόγραφο του Στρατή. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ