Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

02.07.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-611-9
Σελίδες
111

Λιτές ιστορίες φτιαγμένες από ξεχωριστά υλικά

Η Τίτσα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε φιλολογία. Δημοσίευσε ποιήματα και ποιητικές πρόζες. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων, «Λερωμενο φουστάνι» (2008), τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Στα 22 διηγήματα της νέας της συλλογής, η συγγραφέας μεταφέρει στο χαρτί πρόσωπα και καταστάσεις που εκκινούν από πραγματικές αφετηρίες, για να καταλήξουν είτε αδιέξοδα είτε με μία «έξοδο» στη φαντασία. Είναι φανερή η επίδραση από την ποίηση, που φαίνεται να την προσδιορίζει όσον αφορά τη δική της, ξεχωριστή φωνή. Ενδυόμενη τις πιο πολλές φορές τη μορφή ενός μοναχικού άνδρα, εργένη συνήθως, καθημερινού και κουρασμένου, σπάνια εξαιρετικού, κακού εραστή και έμπλεου φόβου θανάτου, και άλλοτε μιας γυναίκας, κοριτσιού ή ενήλικης αδιάφορο, εισάγει στα κείμενά της μια ιστορία που την εξελίσσει όπως αυτή θέλει, για να καταλήξει κάποιες φορές σε απρόσμενες κατευθύνσεις. Σπάνια τα διηγήματα υπερβαίνουν τις δύο με τρεις σελίδες, μικρού μεγέθους.

«Στο μπαρ», ένας άνδρας πίνει μόνος ένα ποτήρι ουίσκι, όταν εμφανίζεται η πρώην φίλη του που του αφήνει ένα μωρό. Ο Χάρης, στο «Αυτός και ο θάνατος» είναι ένας ζωντανός νεκρός. Μια κατακλυσμιαία βροχή αποκαλύπτει τα αδιέξοδα στο «Ο Ελεήμων», που ξεχνιούνται, ωστόσο, καθώς ο χρόνος κυλά. Στο «Μαγαζί με τα μπαχαρικά» το νοερό ταξίδι παίρνει απρόβλεπτη τροπή – «Ό,τι ζούμε υπάρχει μόνο στη φαντασία» (σελ. 24). Τα «Δακτυλικά αποτυπώματα» είναι η περιεκτική ιστορία ενός ζευγαριού, μιας απιστίας και ενός χωρισμού, ενώ το «Ξεροπήγαδο» είναι η τραυματική ανάμνηση του θανάτου ενός παιδιού σε ένα πηγάδι. Οι «Πόνοι και δοξασίες» είναι ένας ερωτικός αποχωρισμός (ή εγκατάλειψη). Στο «Χάπι» ο εύθυμος μεσήλικας της παρέας κρύβει μια ανεκπλήρωτη επιθυμία. Η «Κρυψώνα» μοιάζει να κρύβει ένα μυστικό που μέσα της κουβαλά η αφηγήτρια, ίσως (λέμε εμείς) την καθαρτήρια Τέχνη. Στην «Ωραία Ελένη» μια όμορφη γυναίκα ανασταίνει σύζυγο και τέσσερα παιδιά για να καταλήξει σε γηροκομείο: «Ζούσε στο λιθόστρωτο της αυλής μιαν αιώνια έξαψη, δίπλα στα δέντρα που μεγάλωναν συμφιλιωμένα με τη μοίρα. Το παλιό σπίτι ήταν ακόμα όρθιο.» (σελ. 51). Στο υπαρξιακό «Παιχνίδι του χρόνου», ο χρόνος είναι «ένα διάλειμμα στην αιώνια διάρκεια του θανάτου» (σελ. 60). Ένας μετανάστης (;) είναι ο επίδοξος αστυνομικός στον «Αινεία». Εικόνες εγκατάλειψης στο ταξίδι της επιστροφής στα «Κατεχόμενα», ιστορίες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο ενός χρυσοποίκιλτου καθρέφτη στο ομώνυμο διήγημα. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να κοιμηθεί γίνεται δημόσια απειλή στο «Χωρίς ύπνο», ενώ «Τα παπούτσια» συμβολίζουν ένα ματαιωμένο εφηβικό ραντεβού. «Μέσα από φακό» ένας διασκεδαστής (ηθοποιός, τραγουδοποιός, θαυματοποιός) παρατηρεί τους ανθρώπους πριν τον τυλίξουν με ζουρλομανδύα. «Η χάρις του Θεού» μοιάζει ειρωνική όπως την αφηγείται μια γυναίκα στη συννυφάδα της. Στο «Κελί», ένας κρατούμενος φτιάχνει ιστορίες κοιτάζοντας ένα τετράγωνο ελεύθερου χώρου από τα σίδερα της φυλακής του. Οι «Τρεις μικρές αλεπούδες» κατασπαράζουν τον αφηγητή που τις υιοθετεί. Οι «Διαδρομές» είναι διαδρομές μιας ζωής και στην «Κυρία Αφροδίτη» πρωταγωνιστής αναδεικνύεται στο τέλος ο θάνατος.

Λιτά και καλοζυγισμένα, τα διηγήματα της Τίτσας Διαμαντοπούλου μας μεταφέρουν με ευαισθησία και διακριτικότητα σε τοπία της πόλης και της ψυχής, που φέρουν το φορτίο (μήπως όμως και την ευτυχία;) της γνώσης και της μνήμης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ