Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΠΟΡΦΥΡΑ ΓΕΛΙΑ

15.06.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΠΟΡΦΥΡΑ ΓΕΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2783-0
Σελίδες
219

Ένας στεγνός ιδεαλισμός και μια ανθρώπινη τραγωδία

Ο Μισέλ Φάις γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1957. Εργάζεται στη «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας», διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. και επιμελείται λογοτεχνικές σειρές στις εκδόσεις Πατάκη. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου» (1994), «Το μέλι και η στάχτη του Θεού» (2002) και «Ελληνική αϋπνία» (2004), τη συλλογή διηγημάτων «Απ΄το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες» (1989), το αφήγημα “Aegypius Monachus” (2001) και το μονόλογο «Το κίτρινο σκυλί» (2009). Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.

Καλοκαίρι, σε ένα ρετιρέ στην Κυψέλη. Ο εγγονός επισκέπτεται τη γιαγιά Αθηνά, την «κόκκινη δασκάλα» που τώρα πάσχει από Αλτσχάιμερ. Μέσα από τον ιδιόμορφο διάλογό τους μαθαίνουμε την ιστορία της Αθηνάς και του παππού υποβολέα, την αφοσίωση της πρώτης στο Κόμμα και στον Ζαχαριάδη, την επιστροφή του δεύτερου, ανθρώπινου και ανυπότακτου στις κομματικές γραμμές, από το Μπούλκες στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος, τη σκυτάλη της αφήγησης παίρνουν σε παράλληλους μονολόγους η γιαγιά, ο παππούς, ο δαίμονας του παππού (ένα πιστό κομματικό στέλεχος και –ίσως- λίγο καιροσκόπος) και ο εγγονός. Ρόλο συνεκτικού ιστού παίζει ο θεός Διόνυσος και η τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, αποσπάσματα από την οποία απαγγέλλει ο παππούς σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του.

Για την Αθηνά, ο άνθρωπος πρέπει να γίνει θυσία στο Κόμμα: παραμένει μέχρι το τέλος αμετανόητη «Ζαχαριαδική». Ο παππούς, παραμένει υποβολέας και θαυμαστής της Ελένης (Παπαδάκη). Ο εγγονός, πάλι, παλινδρομεί ανάμεσα σε δύο γυναίκες, ονειρευόμενος ανεκπλήρωτες ερωτικές συνευρέσεις. Στο πρώτο μέρος αυτός οδηγεί την πλοκή, προσπαθώντας να βγάλει την κόκκινη δασκάλα από την άνοιά της. Είναι ταυτόχρονα τρυφερός απέναντί της (τη φροντίζει) αλλά και καταπέλτης για την πολιτική της στάση.

Μια πολύ καλή αναπαράσταση της οικογενειακής και της συλλογικής ιστορίας, που φθάνει μέχρι τις μέρες μας, και πολύ πρωτότυπος ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ