Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

BESAME MUCHO

15.06.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
BESAME MUCHO
Εκδοτικός Οίκος
ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9505-10-9
Σελίδες
245

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καθαρά,
    την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια»

                                             Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Αν θέλαμε να σκιαγραφήσουμε στοιχειωδώς την καθημερινότητα του ανθρώπου, θα λέγαμε ότι ουσιαστικά μοιράζεται ανάμεσα στην εργασία, την οικογένεια και τους φίλους. Όμως από ‘κεί και πέρα εκείνο που διαμορφώνει και χαρακτηρίζει τις σκόρπιες στιγμές είναι το συναίσθημα. Αγάπη, έρωτας, μίσος, πάθος, ευτυχία, χαρά, είναι μερικά από τα κυριότερα συναισθήματα που μετασχηματίζουν τις στιγμές σε αναμνήσεις και ολοκληρώνουν το παζλ που οι άνθρωποι αποκαλούμε ζωή.

Στο νέο μυθιστόρημα του Φώτη Σιμάτου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η γυναίκα. Όχι μια συγκεκριμένη ηρωίδα, αλλά διαφορετικές γυναίκες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του κεντρικού προσώπου και αφηγητή, δημιούργησαν τα συναισθήματα εκείνα, ώστε μυθιστορηματικά να αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Ο αφηγητής του βιβλίου λοιπόν, ανασκαλεύει στη μνήμη του και θυμάται τις πιο σημαντικές γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του και χαρακτήρισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιόδους, μικρές και μεγάλες, συναισθήματα, θετικά ή μη, και διαμόρφωσαν την προσωπικότητα ενός ατόμου, που αγωνιζόταν να καταλάβει τον εαυτό του μέσα από αυτές. Αργεντινή, Σουηδία, Ελλάδα, ο ήρωας αρχικά ως πλήρωμα στο Εμπορικό Ναυτικό και στη συνέχεια ως ιπτάμενος φροντιστής στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ταξιδεύει και έρχεται σε επαφή με γυναίκες άλλων πολιτισμών και κοινωνιών, που δεν παύουν παρόλα αυτά να παραμένουν, με τη γενική έννοια του όρου, θηλυκά. Ένα ερωτικό ταξίδι γεμάτο συναισθήματα, αναμνήσεις, αλλά και αναζητήσεις.

Το μυθιστόρημα του Φώτη Σιμάτου είναι γεμάτο από εικόνες και το άρωμα «του κόσμου», αποπνέοντας μια έντονη αίσθηση φυγής και την ομορφιά του ταξιδιού. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο καθότι ο ήρωας είναι και ο αφηγητής, ενώ η γλώσσα είναι απλή με μερικούς ιδιωματισμούς κυρίως από την αργκό των ναυτικών. Οι διάλογοι είναι ρεαλιστικοί και διαθέτουν χιούμορ, προωθώντας παράλληλα και την εξέλιξη του κειμένου. Τα θετικότερα χαρακτηριστικά είναι η αυθεντικότητα, η ζωντάνια και η φρεσκάδα, που αναδύονται από το βιβλίο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να προστατέψει τον ήρωά του από τα συναισθήματα και τα προσωπικά του φαντάσματα, αλλά τον αφήνει να αποκαλυφθεί και να ξεγυμνωθεί επί σκηνής, δίνοντας έτσι στο κείμενο την εικόνα ενός απόλυτα ρεαλιστικού έργου.

Ως επίλογο παραθέτουμε μια φράση από το βιβλίο που μας άρεσε πολύ : «Πολύ θα το ‘θελα να πάρω τη ζωή μου πίσω, πολύ πίσω, στην ηλικία όπου όλα ήταν ένα συνεχές φλερτάρισμα, ένας μόνιμος χαβαλές, ένα μπιλιάρδο με τρεις μπίλιες κι ένα cafe που σερβίριζε πάντοτε ένα ατελείωτο σήμερα…»

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ