Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

02.08.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-04-3317-8
Σελίδες
189

"Η γέννηση ενός δολοφόνου"
      Ανάγκη για έκφραση

Ο Γιώργος Σκούρτης πρωτοεμφανίστηκε στο λογοτεχνικό χώρο το 1970 με το έργο «Οι νταντάδες» στο Θέατρο Τέχνης. Ακολούθησε πληθώρα θεατρικών («Οι μουσικοί», «Οι εκτελεστές» κ.α.) και πεζών έργων («Ο μπάτσος, «Ο τελευταίος», «Το χειρόγραφο της Ρωξάνης» κ.α.). Η μεγάλη επιτυχία του «Κομμάτια και θρύψαλα» παίχτηκε για πρώτη φορά το 1976 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και από τότε παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο από επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους. Με το πλούσιο συγγραφικό του έργο αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους έλληνες δραματουργούς και πεζογράφους.
     
Το βιβλίο του Γιώργου Σκούρτη «Μανιφέστο» είναι το τρίτο μέρος που απαρτίζει την Τριλογία του Κακού. Προηγήθηκε το έργο «Οι τελευταίοι» (1999) και το «Κίλερ-ιστορίες θηρίων» (2004). Στη συγκεκριμένη νουβέλα διαπράττονται 8 φόνοι. Ο δολοφόνος είναι γνωστός από τις πρώτες σελίδες, ο ίδιος γράφει την ομολογία του, το «μανιφέστο», προς τον αστυνομικό που τον καταδιώκει. Ο ήρωας απογοητευμένος από την προσπάθειά του να εκδώσει το βιβλίο του, αλλά και από την κατάσταση στο συγγραφικό και εκδοτικό χώρο, αποφασίζει να καθαρίσει το απαξιωμένο, κατά τον ίδιο, λογοτεχνικό σινάφι. Δολοφονεί συγγραφείς που έχουν γίνει διάσημοι, καθώς κρίνει πως τα βιβλία τους δεν έχουν λόγο ύπαρξης στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Οι φόνοι είναι προσεκτικά σχεδιασμένοι και ιδιαιτέρως «καυστικοί» για την ανωμαλία που διακατέχει τον λογοτεχνικό κύκλο. Η κοινή γνώμη θορυβείται από τον θάνατο τόσων γνωστών συγγραφέων. Όμως οι πράξεις του ήρωα δε σταματούν εκεί. Σκοτώνει την υπεύθυνη ενός εκδοτικού οίκου, που είχε απορρίψει το δικό του βιβλίο και κλείνει την αιματηρή προσπάθειά του με την δολοφονία ενός μεγαλοεκδότη. Μετά τον όγδοο φόνο επιθυμεί να συνεχίσει την δραστηριότητά του, ίσως και στο εξωτερικό, αλλά σταματάει για να μην αποκαλυφθεί. Το κείμενο που φτάνει στα χέρια του αστυνόμου περιγράφει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.  
     
Ο Γιώργος Σκούρτης στοιχειοθετεί ένα πρωτότυπο αστυνομικό μυθιστόρημα, καυτηριάζοντας παράλληλα την κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο. Μολονότι ο αναγνώστης γνωρίζει εξ αρχής τον δολοφόνο, δεν χάνει τον ενδιαφέρον του και δεν μειώνεται η ένταση του κειμένου. Ο παρατηρητής-αναγνώστης ανυπομονεί για τη σύλληψη του δράστη, για το σάλτο μορτάλε του. Η γλώσσα του Γιώργου Σκούρτη σκληρή και αληθινή είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το ύφος του βιβλίου. Με τη γραφή του ο δημιουργός από την πρώτη σελίδα αρπάζει τον αναγνώστη και τον οδηγεί στα δύσβατα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής, μιας ψυχής που αγωνιά να εκφραστεί, αλλά η σύγχρονη κοινωνία την καταπνίγει.
     
Το «Μανιφέστο» αποτελεί την ομολογία κάθε ανθρώπου, που καθημερινά αγωνίζεται να διατηρήσει την ακεραιτότητά του και να εκφράσει τον εαυτό του, αλλά η προσπάθειά του καταλήγει στα σκουπίδια.
 

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ