Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

02.06.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2287-9
Σελίδες
287

Να σου πω μια ιστορία

Είναι στη φύση του ανθρώπου να αισθάνεται έντονα όταν θυμάται διάφορες στιγμές από το παρελθόν, άλλοτε καλές κι άλλοτε κακές. Αναμνήσεις, εικόνες, ήχοι, πρόσωπα και καταστάσεις. Μια αλυσίδα που πολλές φορές αποδεικνύεται πολύ βαριά για την ανθρώπινη ψυχή, την οποία αποκαλούμε μνήμη.

Στο μυθιστόρημα «Μονοπάτια της μνήμης» της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Ευφροσύνης Καμάτσου, οι αναμνήσεις είναι εκείνες που παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο. Δυο ιστορίες κινούμενες σε παράλληλους άξονες, περιμένοντας τη στιγμή που θα βρουν το σημείο επαφής τους.

Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα δυο κορίτσια αναπτύσσουν μια στενή φιλία. Η Στέλλα, κόρη του γιατρού του χωριού και η Ματίνα, ορφανή, αλλά γεμάτη δίψα για ζωή. Η φιλία τους γίνεται ολοένα και πιο στενή μέχρι τη στιγμή που η Ματίνα αρχίζει να μένει στο σπίτι της Στέλλας. Καθώς μεγαλώνει η Ματίνα αποτυπώνεται στο πρόσωπό της μια λάμψη και μια ωριμότητα που δεν αφήνει κανέναν κάτοικο ασυγκίνητο, ακόμα και τον γιατρό, τον πατέρα της Στέλλας. Ο φθόνος ελλοχεύει, οι γυναίκες την κοιτούν περίεργα κι ακόμα και η ίδια η Στέλλα αρχίζει να αισθάνεται απειλές από την ίδια της τη φίλη. Και η σύγκρουση αναμένεται ολομέτωπη…

Αρκετές δεκαετίες αργότερα η Στέλλα, γιαγιά πλέον, μένει στο χωριό με τις δύο εγγονές της για καλοκαίρι. Καθώς παίζουν στην παιδική χαρά δίπλα στο νεκροταφείο, η μία εξ αυτών, η Κατερίνα, μαγεύεται από έναν τάφο που βρίσκεται λίγο πιο πέρα. Ο τάφος έχει πάνω το όνομα της Ματίνας. Ένα μεταφυσικό δέσιμο θα οδηγήσει το μικρό κορίτσι να χαθεί για λίγο από την πραγματικότητα. Μπροστά σ’ αυτό το γεγονός η Στέλλα θυμάται, οι κάτοικοι αγωνιούν και μια εκκρεμότητα δε λέει ακόμα να επιλυθεί. Το σώμα της Ματίνας παραμένει άθικτο μολονότι πέθανε πριν πολλά πολλά χρόνια…

Το μυθιστόρημα της Ευφροσύνης Καμάτσου είναι πολύ καλό από κάθε άποψη. Έχει μια ιστορία που έλκει από την αρχή μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ η στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων και η πορεία καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας είναι εξίσου πειστική και θελκτική. Γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο και με γλώσσα απλή και απέριττη, το βιβλίο μας οδηγεί στον κόσμο των ηρωίδων του, με εικόνες γεμάτες χρώματα από την ελληνική επαρχία και με συμπεριφορές και αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν τόσο τον άνθρωπο, όσο και τις μικρές κοινωνίες γενικότερα. Οι διάλογοι είναι λιτοί, ενώ δεν είναι λίγα τα σημεία όπου αναδεικνύεται το χιούμορ στις σελίδες του βιβλίου.

Πρόκειται για ένα πολύ καλό μυθιστόρημα, σε απλό ύφος, που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε κάθε σελίδα και αποπνέει μια φρεσκάδα και ζωντάνια που δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο στα ελληνικά λογοτεχνικά δρώμενα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ