Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

02.06.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΑΚΟΝΤΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-99686-0-7
Σελίδες
340

Έγκλημα και τιμωρία

Ο «Λαβύρινθος» του Πάνου Καρνέζη κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Γράμματα το 2004. Η παρούσα έκδοση, πλήρως αναθεωρημένη όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, κυκλοφόρησε το 2011.

Μια αποδεκατισμένη μεραρχία περιπλανιέται στην έρημο της Ανατολίας μετά την ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία το 1922. Ο ηλικιωμένος μέραρχος, συνταγματάρχης Νέστορας, ο επιτελάρχης, ταγματάρχης Πορφύριος, ο στρατιωτικός ιερέας παπα-Συμεών, ο δεκανέας, ο ανθυπίατρος, ο αεροπόρος, υπολοχαγός Κίμων, είναι τα κύρια πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος. Από το λαβύρινθο της άγονης γης θα βρεθούν σχεδόν αναπάντεχα στο λαβύρινθο μιας απομονωμένης πόλης στην άκρη του οροπεδίου, όπου επικρατεί το ελληνικό στοιχείο. Ο γυμνασιάρχης Όθων, ο δήμαρχος, η μαντάμ Βιολέτα, η Αννίνα, ο Γιουσούφ, είναι τα νέα πρόσωπα που συναντούν. Μια ξαφνική καταιγίδα θα ξεσκεπάσει τον οχετό που κρύβεται κάτω από τις ευπρεπισμένες προσόψεις. Μια απόπειρα λιποταξίας θα αποκαλύψει την αλήθεια που δεν θέλει κανείς. Όταν «όλα» γίνουν όπως πρέπει να γίνουν, η μεραρχία θα συνεχίσει την πορεία της προς τη θάλασσα για επιστροφή στην πατρίδα, σε μια άλλη «κάθοδο των Μυρίων», όπως θα την πει ο πολεμικός ανταποκριτής και μελλοντικός χρονικογράφος της (σελ. 266-267)

Ο συγγραφέας τοποθετεί τα πρόσωπα μέσα σ΄αυτό το παρακμασμένο τοπίο, χωρίς καμία πρόθεση να τα ανυψώσει ηθικά. Τους στρατιώτες κατατρύχουν οι Ερινύες, από τις εκτελέσεις αμάχων ενός χωριού, και η πόλη φέρει τα εμφανή σημάδια ενός μιάσματος: μια τιμωρία, ίσως, για το έγκλημα της εγκατάλειψης στην τύχη τους των μουσουλμάνων κατοίκων της. Μικρές και μεγάλες ατιμίες, για να παραφράσουμε τον τίτλο ενός άλλου βιβλίου του Καρνέζη, διαπερνούν την ιστορία: ο εθισμός στη μορφίνη του συνταγματάρχη Νέστορα, η παραβίαση του στρατιωτικού του όρκου από τον Πορφύριο, περιστατικά κλοπών. Η κατάχρηση των κρατικών κονδυλίων από το δήμαρχο για την αγορά μιας πανάκριβης μπανιέρας στη μνηστή του, η ερωτική σχέση του γυμνασιάρχη με τη Βιολέτα. Όλοι κουβαλούν το βάρος της ενοχής και του αναπόδραστου. Οι αντοχές βρίσκονται στο όριο, αν δεν έχουν προ πολλού σπάσει. Κανείς δεν είναι εντελώς καλός. Ο ένας εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του άλλου. Και η μάχη της επιβίωσης δεν έχει ακόμη καλά-καλά αρχίσει.

Χαρακτήρες που σκιαγραφούνται με καθαρές γραμμές, γλώσσα που ρέει και που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αόρατης απειλής, μια ιστορία καλά δομημένη και πλοκή με απρόβλεπτες στροφές, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός μυθιστορήματος που δένει περίτεχνα διαχρονικά ερωτήματα με την ιστορία και τις αναπόφευκτες συνέπειες ενός χαμένου πολέμου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ