Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΕΝΥΔΡΙΑ

16.05.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΝΥΔΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-99114-2-9
Σελίδες
229

Από το ενυδρείο στην Ενυδρία

Αν και η λογοτεχνία του Φανταστικού έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα, οι Έλληνες συγγραφείς σε πολύ μικρό ποσοστό την υπηρετούν. Έτσι για εμάς που την αγαπάμε, είναι μεγάλη χαρά να ανακαλύπτουμε ένα καλό βιβλίο του είδους γραμμένο από μια Ελληνίδα - και μάλιστα πρωτοεμφανιζόμενη (με ολοκληρωμένο έργο) συγγραφέα. Η Βάγια Ψευτάκη καταδύεται στα ύδατα της Ενυδρίας και βγαίνει στην επιφάνεια έχοντας δημιουργήσει ένα ξεχωριστό βιβλίο, υβρίδιο δύο κόσμων: της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε και του ονειρικού χάρτη μιας χώρας που εδρεύει στο υποσυνείδητο.

Το Ψάρι (όνομα; παρατσούκλι; ψευδώνυμο;), είναι η ηρωίδα του βιβλίου: μια μάλλον καμένη νεαρή ψυχή, γυναίκα αλλά αμφισεξουαλική, παλεύει να επιβιώσει με το τίποτα, τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά, με κακοπληρωμένες δουλειές, μια μάνα γενικώς απούσα, παρέες ''ό,τι να 'ναι'' και σεξ ''ό,τι κάτσει''. Το Ψάρι είναι μόνο του μέσα στη γυάλα τής ζωής του και δεν περιμένει τίποτα, δεν το αγαπάει κανείς και προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι δεν το νοιάζει: αλλά το νοιάζει και το πονάει, πολύ. Το υπαρξιακό του αδιέξοδο, η συναισθηματική του πείνα και τα ζόρια που περνά εν γένει, θα το οδηγήσουν στην οριακή εκείνη στιγμή όπου θα διαβεί την πύλη της Ενυδρίας: ενός παράλληλου κόσμου με μυστηριώδη και παράξενα πλάσματα, όπου οι απωθημένες επιθυμίες και τα ψυχολογικά αρχέτυπα παίρνουν σάρκα και οστά και προσωποποιούνται. Σε αυτό το εσωτερικό σύμπαν, θα περιπλανηθεί και θα πάθει, θα χαθεί και θα βρεθεί, μέχρι να ξαναπιάσει το νήμα και να αναδυθεί στο φως.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη -η έννοια του διχασμού είναι μία από τις βασικές θεματικές του κειμένου-, στην πραγματικότητα της ''αληθινής ζωής'' όπου κυριαρχεί ο σκληρός ρεαλισμός και την πραγματικότητα της Ενυδρίας, όπου επικρατεί η ονειρική ατμόσφαιρα και ένας είδος παρακμιακής ομορφιάς που η συγγραφέας αποδίδει εξαιρετικά. Και αν υπάρχουν μερικές αδυναμίες -αναμενόμενες για νέους συγγραφείς-, χάνονται από τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της γραφής που σε κερδίζει εξ αρχής. Το εύρημα του ανεστραμμένου κόσμου, του κόσμου των ειδώλων και των συμβόλων, δεν είναι βέβαια καινοφανές λογοτεχνικά, είναι όμως ιδιαίτερος και ξεχωριστός ο χειρισμός του από τη Βάγια Ψευτάκη που φτιάχνει μια ψυχολογική αλληγορία, πειστική και ταυτόχρονα μαγική - σαν εκείνα τα όνειρα που τα βιώνεις με όλες σου τις αισθήσεις και τα σκέφτεσαι ακόμα κι όταν ξυπνήσεις.

Για το τέλος, κράτησα μια φράση από το βιβλίο που την ξεχώρισα: ''Οι καθρέφτες δείχνουν μόνο την επιφάνειά σου. Δε δείχνουν το βάθος σου. Δε δείχνουν ποιός είσαι, δείχνουν απλώς πώς δείχνεις. Κοίτα γύρω σου την Ενυδρία. Δεν τους χρειάζεσαι τους καθρέφτες.''

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ