Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΖΩΗ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ

16.05.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΖΩΗ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-294-4
Σελίδες
158

Βάσανα της ψυχής και δραπέτευση στη φαντασία

Ο Σπύρος Γιανναράς γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Παρίσι. Εργάζεται στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Καθημερινή» και έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά «Διαβάζω», «Νέα Εστία», «Ευθύνη», «Επίγνωση» και «Εντευκτήριο». Από τις εκδόσεις Ίνδικτος κυκλοφόρησε το 2008 η πρώτη του συλλογή διηγημάτων «Ο λοξίας».

Στα έξι διηγήματα της συλλογής «Ζωή χαρισάμενη», ο συγγραφέας πραγματεύεται φαινομενικά ακραίες ή εντελώς φανταστικές καταστάσεις. Ο ηδυπαθής μπλόγκερ που ανεβάζει ανελλιπώς στο διαδίκτυο τις περιγραφές, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό των σεξουαλικών συνευρέσεών του και ο απατημένος σύζυγος που ανακαλύπτει ότι το εσωτερικό του κενό δεν έχει πάτο καθώς προσπαθεί να τον μιμηθεί («Το τεφτέρι και το μαχαίρι»), είναι ήρωες που τεντώνουν μέχρι τα άκρα τις εμμονές τους. Το ίδιο και ο Τιτθόν («Βίος και πολιτεία του Ανδρέα Τιτθόν»), που, θέλοντας ν’ αυτοκτονήσει αν δεν αλλάξει ριζικά η ζωή του μέσα σε τριάντα ημέρες, γίνεται δολοφόνος για να «καθαρίσει» ο κόσμος από ανθρώπους που η ύπαρξή τους δεν προσθέτει τίποτα, κατά την άποψή του. Η υπερβολική αγάπη, φροντίδα και προστασία της μάνας του που μεταμορφώνει το Δημητράκη, αφού εκπληρώσει όλα της τα όνειρα, ξανά σε μωρό, έχει στοιχεία γκροτέσκο («Ο Δημητράκης»), ενώ η ιστορία του άνδρα που ανακαλύπτει ότι έχει την ικανότητα να μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζώα θυμίζει αρκετά το «Ρινόκερο» του Ιονέσκο – και όχι μόνο («Άνθρωποι και κτήνη»). Ένας παπάς που νομίζει πως βλέπει το καθαγιασμένο πρόσωπό του στα εικονίσματα της εκκλησίας της ενορίας του, δέχεται το ηχηρό χαστούκι της πραγματικότητας («Ζωή χαρισάμενη»), ενώ το οικογενειακό τραπέζι στην κουζίνα, όπου γύρω του ξεδιπλώνονται αναμνήσεις από στιγμές και ανθρώπους, θα γίνει το τραπέζι του νεκροτομείου που πάνω του κείτεται η νεκρή μητέρα του αφηγητή, με την υπόσχεση ενός Παραδείσου («Γύρω από το τραπέζι»).

Σε μια προσεκτικότερη ανάγνωση, ωστόσο, ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι οι καταστάσεις αυτές αντανακλούν βάσανα της ψυχής που υπήρχαν πάντα ή που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Ο μπλόγκερ προσπαθεί να λύσει τα –όποια- υπαρξιακά του προβλήματα, να διακριθεί, να υπερυψωθεί πάνω από τους άλλους και εν τέλει να επικοινωνήσει μαζί τους με τρόπο υπερβολικό και λανθασμένο. Γιατί, τι είναι το τεφτέρι που κρατά για τις ερωτικές του κατακτήσεις παρά μια «πένα» που φωνάζει «Εδώ είμαι!» για να την προσέξουν; Η επιθυμία για εξουσία και δύναμη, το μίσος για τους ανθρώπους, καθοδηγούν τον Ανδρέα Τιτθόν, από τη στιγμή που δεν βρίσκει τη δύναμη να στρέψει το όπλο στον εαυτό του. Στο τέλος βρίσκει, ωστόσο, κι αυτός το δήμιό του. Στο καλύτερο, κατά την υποκειμενική μας κρίση, διήγημα της συλλογής που διαθέτει αδιάπτωτη έμπνευση και ρυθμό, ο φύλακας του Εθνικού Κήπου συνεχίζει ν΄αναρωτιέται κάπου-κάπου αν θα μπορέσει κάποιος, κάποτε, να συμπονέσει και να λυτρώσει τους ανθρώπους από την (κυριολεκτική και μεταφορική) αποκτήνωσή τους. Ενώ ο Δημητράκης με την τελευταία πράξη του εμβαπτίζεται στην ελευθερία.

Τα διηγήματα του Σπύρου Γιανναρά είναι εκ πρώτης όψεως σκοτεινά και αγωνιώδη και ως επί το πλείστον αδιέξοδα. Γραμμένα σε εξαιρετικά πλούσια γλώσσα, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ολοκληρωμένα, δίνουν μια όψη της σύγχρονης κοινωνίας και του αναστοχασμού της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ