Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΝΟΜΑΤΑΙΟΣ

01.05.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΝΟΜΑΤΑΙΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-627-1
Σελίδες
319

Με δύναμη από το Χαλάντρι

Ο Θοδωρής Μπαντουβάκης, 15 χρονών το 1978, ταξιδεύει με την οικογένειά του προς την Παψολύπη της ορεινής Αρκαδίας με το ολοκαίνουριο Ρενό 10 του πρωτόπειρου στην οδήγηση πατέρα του. Στη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού, «ανασταίνεται» η Ελληνική Μυθολογία μέσ’ από τις αφηγήσεις, εν είδει εξέτασης στον πίνακα, των εκπαιδευτικών (δασκάλων) γονέων και τις σιωπές του πρωτότοκου Πέτρου. Στο χωριό ζει η γιαγιά Γιαννού, πηγή σοφίας και παρηγοριάς. Στη διάρκεια των ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών θα αναβιώσουν οι ιστορίες του θείου Γιώργη –μπλεγμένες με των άλλων χωριανών στον τόπο και το χρόνο-, και θα γεννηθεί ο πρώτος έρωτας με τη Βάσω. Πίσω στην Αθήνα, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με την πολιτική ένταξη στον «Ρήγα» και θα φθάσει έως το πρώτο επίσημο σκασιαρχείο-επανάσταση στην καθεστηκυία τάξη, που είναι ταυτόχρονα και απελευθέρωση από τα δεσμά της εικόνας του «καλού παιδιού» και του επιμελούς μαθητή και πράξη ανεξαρτησίας.

Διαβάζοντας τον «Νοματαίο» του δικηγόρου Βασίλη Κουνέλη (γενν. 1964), ξαναπηγαίνεις πίσω, στην Ελλάδα του τέλους της δεκαετίας του ’70, στις γειτονιές του Χαλανδρίου (ή Χαλαντρίου, όπως το λένε οι ντόπιοι) αλλά και στα δρομάκια και τις πλατείες ενός χωριού και στα ατέλειωτα ελληνικά σόγια. Θείοι, ξαδέλφια, συντοπίτες και κοντοχωριανοί, συναποτελούν τη μικρή κοινωνία στην οποία εντάσσεται αυτός ο έφηβος, ο οποίος μεγαλώνει προστατευμένος μεν στα όρια της οικογενειακής νομιμοφροσύνης, έτοιμος δε να ξανοιχτεί στο πέλαγος της μεγάλης κοινωνίας της Αθήνας, της Ελλάδας γενικότερα, για ν΄αφήσει το (όποιο) στίγμα της γενιάς του.

Χειμαρρώδης και πνευματώδης ο λόγος, διανθισμένος με λέξεις της τοπικής διαλέκτου, παρασέρνει κι εμάς σ΄ένα (κάποτε) νοσταλγικό ταξίδι, σε μια εποχή που νομίζαμε πως είχαμε αφήσει πίσω μας, όμως παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ