Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΜΠΛΕ ΒΑΘΥ, ΣΧΕΔΟΝ ΜΑΥΡΟ

02.08.2007
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΜΠΛΕ ΒΑΘΥ, ΣΧΕΔΟΝ ΜΑΥΡΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-05-1278-7
Σελίδες
84

"Το μονόπρακτο της ζωής" 
     
Ο Θανάσης Βαλτινός, έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην Ελληνική λογοτεχνία, έχοντας αποσπάσει το  1984 το Βραβείο Σεναρίου του Φεστιβάλ των Καννών, το 1990 το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το 2001 το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, για το διήγημα. Επίσης έχει μεταφράσει και Αρχαίους Τραγικούς.

Το βιβλίο αυτό πρωτοεκδόθηκε το 1985 παρουσιάζοντας μια άλλη διαχείριση της μνήμης για τον συγγραφέα και η οποία είναι αυτή του ατόμου. Με λόγο γλαφυρό και ελεγχόμενα λυρικό, διαμορφώνει συνεχώς εναλλασσόμενους ρόλους μεταξύ αναγνώστη και αφηγητή, ενώ με μικρές δεμένες προτάσεις και καθημερινό λόγο, δίνει απλότητα και ζωντάνια στο κείμενο καταγράφοντας  τους φόβους, τις ανασφάλειες, τα τραύματα, τις μικροχαρές, τις λάθος επιλογές  και τις ανατροπές της ζωής.

Ο Θανάσης Βαλτινός, στο βιβλίο του αυτό, στήνει μια θεατρική σκηνή και στο μέσον αυτής μια γυναίκα, μονολογεί. Με άναρχο χρόνο μιλάει για το τώρα ενώ οι αναδρομές στα χρόνια πριν, χρωματίζουν το σκηνικό βάφοντάς το, Βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο.
Στις αναμνήσεις του μονολόγου υπάρχει ο πλούτος του τότε, με την οργή του τώρα, η αυστηρή παρουσία της μάνας, το στερημένο χάδι, η γιαγιά, τα παιδικά χρόνια γεμάτα από παραμύθια και τραγούδια. το πρώτο φιλί, ο έρωτας, ο πόνος, η άλλη πατρίδα, ο προβληματισμός για το καλό και το κακό, η αλήθεια,  η πλήξη των ίδιων συνηθειών,  η φθήνια στα μάτια, ο Θάνατος με το μεταφυσικό που διαχέεται στις σελίδες, ενώ άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν από την ζωή, χωρίς να αφήνουν ίχνος. Κυριαρχούν οι κάθε είδους απώλειες που φέρνουν την κούραση του να ζεις και την μοναξιά. Έτσι η  μνήμη εμφανίζεται σαν μια επιπλέον δοκιμασία, η οποία στήνει φράχτες και όρια που δεν περιορίζουν την μοναξιά  αλλά την εξηγούν με αποτέλεσμα να την κάνουν οδυνηρά αισθητή, ζωντανεύοντας φαντάσματα. Τότε το κείμενο ξεφεύγει από τον συγγραφέα και η πρωταγωνίστρια, μοιάζει σαν να  κινείται προς το βάθος της σκηνής και  αποβάλλοντας το φύλο της, γίνεται απλά, ο άνθρωπος. 

Αυτό που προβάλλεται είναι η απώλεια της ίδιας της ζωής, και ο άνθρωπος  που ακροβατεί μέσα σε όλα αυτά προσπαθώντας να αγοράσει την ελπίδα του αύριο, παραμερίζοντας την μνήμη για λίγο, έστω και με έναν αναγκαστικό βραδινό ύπνο.
Όπως ο θάνατος;

Όλο το βιβλίο, μοιάζει σαν ένα μονόπρακτο, μιας θεατρικής παράστασης. Έτσι όπως ακριβώς είναι και η ζωή όλων.
Ίδε ο άνθρωπος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ