Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΑΡΟΔΟ

01.05.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΑΡΟΔΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3427-2
Σελίδες
419

Σ’ ένα νησί πάνω(;) στο χάρτη

Η Ασημένια Σαράφη γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου το 1973. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το μυθιστόρημα «Αρόδο» είναι το τέταρτο βιβλίο της. Προηγήθηκαν η νουβέλα «Το παράδοξο ταξίδι της εφηβείας της» (Καστανιώτης, 1998), το μυθιστόρημα «Platanus Orientalis, Οι διακλαδώσεις μιας ασυνήθιστης ιστορίας» (Πατάκη, 2003) και η συλλογή διηγημάτων «Φεγγαράδα στο δέρμα» (Πατάκη, 2007).

Ένα πρωί του καλοκαιριού, τα πλοία ενός εχθρικού στόλου εμφανίζονται «αρόδο», στα ανοικτά ενός ελληνικού νησιού πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα (και την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα). Στις αγωνιώδεις τηλεφωνικές κλήσεις του νεαρού δημάρχου, του Λουκά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εν τέλει ο ίδιος ο ευτραφής πρωθυπουργός συνιστούν ψυχραιμία. Ο συμπαθής γηραιός πρόεδρος της Δημοκρατίας καταρρέει μπροστά στις κάμερες – άραγε, ξέρει τι ακριβώς διακυβεύεται στην υπόθεση αυτού του νησιού που υπήρξε ανέκαθεν το «μήλον της έριδος»; [Αν ο αναγνώστης αρχίσει να παραλληλίζει πρόσωπα και πράγματα με καταστάσεις που ζήσαμε πολύ πρόσφατα, ας περιμένει λίγο.]

Ο στόλος μένει στ΄ ανοικτά χωρίς να ρίξει ούτε μια βολή, όμως ο αποκλεισμός είναι πολύ συγκεκριμένος και φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς οι μήνες περνούν. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και όσοι ξέμειναν εκεί, ένας θίασος ηθοποιών σε καλοκαιρινή τουρνέ, ένα συνεργείο διάνοιξης δρόμων σε απεργιακή κινητοποίηση, ένας συγγραφέας που δεν έχει γράψει γραμμή, η καλοκαιρινή αγαπημένη ενός παιδικού φίλου του Λουκά, μια ομάδα λαθρομεταναστών που βλέπουν την απέλασή τους να αναβάλλεται για λίγο και ένας συμβασιούχος φύλακας του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και Έλληνες και ξένοι παραθεριστές, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και όλοι μαζί χωρίς να περιμένουν καμιά βοήθεια απ΄έξω. Ο υπόλοιπος κόσμος, που μέχρι τότε ερχόταν κοντά τους μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, τα κύματα των ερτζιανών ή τις τηλεφωνικές γραμμές, τους έχει εγκαταλείψει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Λουκάς, που η μοναδική προϋπηρεσία του ήταν ως διορθωτής σε εφημερίδα μετά τις σπουδές φιλολογίας στη μεγάλη πόλη της ηπειρωτικής χώρας, πρέπει να τα συντονίσει όλ΄ αυτά.

Υπάρχει μια ιστορία αλλά πολλοί τρόποι να την αφηγηθείς και μία κατάλληλη για κάθε συγγραφέα, λέει η Ασημένια Σαράφη. Να είσαι το επίκεντρο των γεγονότων, όπως θέλησε ο Λουκάς που οι γονείς του τον προόριζαν από πάντα για τη θέση του δημάρχου, σημαίνει ν’ ανακαλύπτεις καινούριους τρόπους να ζεις κι αν δεν υπάρχουν, να τους επινοείς (βλ. σελ. 184 και 224-225, μεταξύ άλλων). Κι αν ο τόπος σου είναι ένα νησί που ταξιδεύει όλη νύχτα στα αιγαιοπελαγίτικα νερά και επανέρχεται εσπευσμένα το πρωί στη θέση του πάνω στο χάρτη, η προσωπική σου διέξοδος είναι να ερωτευθείς μια «μικρή μαθήτρια, ετών είκοσι εννιά» (βλ. το καταπληκτικό ομότιτλο κεφάλαιο).

Σε αυτόν «τον τόπο που δεν είναι τόπος», η συγγραφέας τοποθετεί προσεκτικά κάθε ψηφίδα έχοντας από πριν αποφασίσει τη δική της εκδοχή για τον αποκλεισμό. Δεν παραλείπει τίποτα: ούτε τον πανικό, ούτε τη μεμψιμοιρία, ούτε το φόβο που προκαλεί η απομάκρυνση, προσωρινή ή μόνιμη, από τον εθνικό (ή όποιον άλλον) κορμό. Αλλά επιλέγει τον καθαρτήριο λόγο της αφήγησης για τους ήρωές της ώστε να τον υπερβούν.

Πολιτική αλληγορία ή μυθιστόρημα φαντασίας; Η υπογράφουσα προτιμά σαφώς το δεύτερο, καθώς η αφηγηματολογία της πολιτικής είναι, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα (αλλά και τα προηγούμενα χρόνια της υποτιθέμενης ευημερίας), από κάθε άποψη θλιβερή, ενώ οι δρόμοι της φαντασίας παραμένουν «αρόδο» για όσους θέλουν να τους ακολουθήσουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ