Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

02.08.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-146-6
Σελίδες
226

"Μυθοπλασία και πραγματικότητα"
          Διείσδυση στο μύθο

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει 11 βιβλία με διηγήματα, μικρά πεζά, δοκίμια. Έχει γράψει 3 σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους και έχει σκηνοθετήσει 8 ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια. Κυκλοφορούν πάνω από 45 μεταφράσεις του σε έργα συγγραφέων, όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Ζορζ Περέκ, ο Άντρου Κρούμι, ο Φίλιπ Ροθ κ.α. Το έργο του «Τεχνητές αναπνοές» βραβεύθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος.
     
«Τα κείμενα που απαρτίζουν το παρόν, είναι όλα μεταχειρισμένα, με τη διαφορά, ότι άλλα έχουν δημοσιευτεί και άλλα έχουν εκφωνηθεί σε διάφορα στεγνά συμπόσια». Τα συγκεκριμένα κείμενα λοιπόν, πραγματεύονται τα πάντα γύρω από τη μυθοπλασία, την πορεία της μέσα στο χρόνο, τους νεωτερισμούς, ρηξικέλευθες απόπειρες διάσημων ή μη δημιουργών, τον αντίκτυπο στους αναγνώστες, τους θεατές, το κοινό γενικότερα. Ο συγγραφέας εν προκειμένω διεισδύει στα βαθύτερα κίνητρα του δημιουργού. Για ποιο λόγο συγγραφείς, όπως ο Μπόρχες, ο Κούντερα, ο Ουάιλντ και σκηνοθέτες, όπως ο Μπουνιουέλ, ο Κουροσάουα, ο Μπέργκμαν, παρουσίασαν τα έργα τους στηριζόμενοι στο ταλέντο και την καλλιτεχνική ευφυΐα τους. Η δοκιμασία ενός καλλιτέχνη κερδίζει το κοινό, όταν η προσπάθεια είναι αληθινή, το ύφος πηγαίο, η ανάγκη για έκφραση δεν αποτελεί μονάχα εκτόνωση. Όμως κάθε εγχείρημα διαφέρει, γιατί οι άνθρωποι διαφέρουν (από την πλευρά του δημιουργού και από την πλευρά του κοινού). Ο Αχιλλέας Κυριακίδης αποπειράται να διαβάσει διαφορετικά την πραγματικότητα της μυθοπλασίας ανάλογα με τον τόπο, τον χρόνο, τις ανησυχίες και τις αντιλήψεις της εκάστοτε περιόδου.
     
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια παρουσίαση απόψεων, αναζητήσεων και προσωπικής διαδρομής. Η γλώσσα του κειμένου είναι ειλικρινής και απολαυστική, καταδεικνύοντας παράλληλα την ικανότητα του συγγραφέα να τοποθετεί τις λέξεις στο σωστό σημείο. Οι συχνές παρενθέσεις και το καυστικό, όπου χρειάζεται, ύφος, ενεργούν κατάλληλα, ώστε ο αναγνώστης να μη θεωρήσει τη «Μικρή περιοχή» ένα αυστηρό λογοτεχνικό δοκίμιο. Άλλωστε και ο Μπόρχες παραθέτοντας μια φράση του Αλφόνσο Ρέγιες, είπε : «ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να δημοσιεύει κανείς τα κείμενά του, είναι για να μην περνάει όλη του τη ζωή διορθώνοντάς τα».
     
Το βιβλίο του Αχιλλέα Κυριακίδη καθίσταται οδηγός και συνοδοιπόρος σ’ ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της μυθοπλασίας, με συνταξιδιώτες τον Μπέργκμαν, τον Μάρκες, τον Φλομπέρ, τον Χιούστον κ.α.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ