Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

06.04.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-037-9
Σελίδες
227

Όλα είναι δρόμος

Όλα είναι δρόμος λοιπόν, είτε ο δρόμος που έχουμε διανύσει μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είτε ο δρόμος που έχουμε ακόμα να καλύψουμε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του.

Η νέα συλλογή διηγημάτων της βραβευμένης με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω», Λένας Κιτσοπούλου, είναι ένα έργο το οποίο διατρέχεται από ιστορίες που φαίνονται καθ’ όλα πραγματικές, πράξεις που στοιχειοθετούν την ανθρώπινη ελλειπτικότητα, γεγονότα που αποκαλύπτουν τον οξυδερκή συναισθηματισμό της ψυχής.

Στο συγκεκριμένο έργο η Λένα Κιτσοπούλου παρουσιάζει ιστορίες που μοιάζουν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, όμως με μια προσεκτικότερη ματιά διαφαίνεται ο κοινός άξονας που τις ενώνει, η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία και η πολυσχιδής εκδήλωσή της. Από τον παραλογισμό ενός χωριού στην απέχθεια της άνοιξης και από το πάτωμα των αναμνήσεων στις αλυσίδες του παρελθόντος. Από τη μοναξιά του έρωτα στη σιωπή της νύχτας και από το θάνατο στο ταχυδρομείο στην επιστροφή στην πατρίδα. Και τέλος από την απώλεια της αγάπης στη μύγα και την κατάθλιψη, ίσως το πιο ωραίο διήγημα που περιλαμβάνεται στο παρόν έργο.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση των δέκα διηγημάτων μου ήρθε στο μυαλό μια τρελή σκέψη και αποφάσισα να τη γράψω ακριβώς όπως τη σημείωσα: το έργο της Λένας Κιτσοπούλου είναι ένα συνδυασμός Guillermo Arriaga (Amores Perros, Babel, 21 Grams) με τους διαλόγους που τοποθετεί στην αρχή των ταινιών του ο Κουέντιν Ταραντίνο σε μορφή τρόπον τινά πρόζας. Η δυνατή και επιδραστική αφήγηση της συγγραφέως φυσικά θα μπορούσε να παραλληλισθεί και με άλλους σπουδαίους συγγραφείς, όπως ο Μπουκόφσκι, ο Κάφκα κ.ά.

Γράφοντας άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο, το παρόν έργο παρουσιάζει χαρακτήρες καθ’ όλα ανθρώπινους, με τα πάθη τους, τις ανάγκες και τις ελλείψεις τους, τις προσδοκίες και τον αμοραλισμό τους. Η χειμαρρώδης γραφή σε συνδυασμό με την αφοπλιστική και ειλικρινή γλώσσα δημιουργούν μια σύνθεση ιδιαίτερης λογοτεχνικής πραγματικότητας και αξίας. Το στοιχείο όμως που με εντυπωσίασε κατά την ανάγνωση του βιβλίου, ήταν η κατακλείδα κάθε διηγήματος, προτάσεις που συμπυκνώνουν το νόημα των προηγούμενων αράδων, αλλά και εξυψώνουν καταληκτικά την ουσία του κειμένου.

Μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων, που τη συστήνω χωρίς δεύτερη σκέψη σε εκείνους που λατρεύουν την αληθινή λογοτεχνική ματιά πάνω στον άνθρωπο και που δεν φοβούνται να συγκρουστούν με την ηθικοπλαστική μεμβράνη του συνόλου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ