Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΟΠΙΤΣΕΣ

20.03.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΟΠΙΤΣΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΣΕΛΟΤΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9499-26-2
Σελίδες
150

Για κάθε κενό υπάρχει ένα κούμπωμα

Διαβάζοντας οι περισσότεροι τον τίτλο του παρόντος βιβλίου θα αναρωτηθείτε τι είναι οι κόπιτσες. Και γι’ αυτό και μόνο ο τίτλος είναι ευφυής και ιδιαίτερος. Κόπιτσες, λοιπόν, είναι με μια λέξη τα κουμπώματα υπό μορφήν μεταλλικού μικρού γάντζου, καθώς και της αντίστοιχης θηλιάς, που σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται αντί για κουμπί.

Έτσι και στη συλλογή διηγημάτων της Μάρτυς Λάμπρου οι ήρωες και οι ηρωίδες της αναζητούν τις δικές τους κόπιτσες, άλλοτε για να ξεφύγουν από δεσμά του παρελθόντος, άλλοτε πάλι για να ανακαλύψουν την πτυχή του εαυτού τους που μένει ανεξιχνίαστη. Όποια περίπτωση όμως και αν προσεγγίσουμε, οπωσδήποτε πρόκειται για την κάλυψη εκείνου του κενού που μοιάζει χαώδες, καταστροφικό, ανυπέρβλητο. Κενό που όλοι νιώθουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας και που καλούμαστε μερικές φορές να το υπερβούμε.

Οι ιστορίες του βιβλίου της Μάρτυς Λάμπρου έχουν ήρωες νέους ανθρώπους που αναζητούν το δικό τους δρόμο, επιτυχημένες γυναίκες που καταρρίπτουν το ιδεώδες, γέροντες που κυνηγούν το νέο, ηλικιακά και χρονικά, έρωτα. Άλλοτε πάλι έχουμε ενώπιόν μας ήρωες που παλεύουν να απαγκιστρωθούν από το παρελθόν τους, ανθρώπους χωρισμένους που αναζητούν τη λύτρωση ή χωριάτες που ξοδεύουν το χρόνο τους.

Κατά την ανάγνωση δίνεται η αίσθηση ότι κατά ένα περίεργο τρόπο υπάρχει μια αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτήρων, γεγονός που κάνει τη μορφή της συγκεκριμένης συλλογής διηγημάτων να φαίνεται και να είναι συμπαγής, δεμένη, ακέραια. Επίσης, ένα από τα καθοριστικά στοιχεία που μου άρεσαν ήταν ότι σε κάθε ιστορία ξεχωριστά διαφαίνεται η μοναξιά του ήρωα, ακόμα κι αν αυτός βρίσκεται ανάμεσα στο πλήθος, το αίσθημα εκείνο που θέλοντας και μη σε απομονώνει και σε καθορίζει. Ένα αίσθημα που η Μάρτυ Λάμπρου αφήνει να διαφανεί έντεχνα μέσα από τα κείμενά της, δίδοντας παράλληλα και το έναυσμα κατ’ αρχήν για τη συνειδητοποίηση και κατόπιν για την αντιμετώπιση.

Το μόνο που θα μπορούσα να σημειώσω ως αδύναμο σημείο της συλλογής είναι ότι η κατακλείδα πρόταση σε κάθε διήγημα δεν απογειώνει την ιστορία, αλλά της αφαιρεί από την ουσία της διαδρομής μέχρι το τέλος.

Μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων, με θέμα τον άνθρωπο σε διαφορετικούς χώρους και μέρη, τη μοναξιά που τον πολιορκεί, αλλά και την αντίδρασή του, προκειμένου να ξεφύγει από τον κυκεώνα που ορθώνεται μπροστά του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ