Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

02.08.2007
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-04-2858-1
Σελίδες
231

Διάκριση: Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Η Μαρία Λυρατζή (γεν.1967) είναι Χημικός και Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων. Όπως λέει η ίδια από μικρή της άρεσε να ακούει τα παραμύθια των γιαγιάδων της και να τα  ξαναγράφει με τον δικό της τρόπο. Έχει εκδώσει άλλα έξι βιβλία για παιδιά, μεταξύ των οποίων, Η ξύλινη κούκλα, Το αηδόνι και η κουκουβάγια και η Νεράιδα χωρίς παραμύθια. Με αυτό μυθιστόρημά της προσφέρει στους νεοφώτιστους teenagers μια δροσερή καλοκαιρινή περιπέτεια και ένα ζευγάρι φτερά για να πετάξουν λίγο ψηλότερα.

Η αρχαιοκαπηλία έχει εμπνεύσει επανειλημμένα τους έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας (όπως την Αγγελική Βαρελά, με το θαυμάσιο Έξη εναντίον ενός). Θέμα που προσφέρεται για περιπετειώδη πλοκή και ηρωικά κατορθώματα παιδιών, προσφέρει παράλληλα μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρόκληση, όπως σε κάθε έργο προγραμματικής παιδικής λογοτεχνίας, είναι οι γνώσεις και το μήνυμα να ενσωματωθούν φυσικά στην πλοκή έτσι ώστε να περάσουν αβίαστα. Το μάθημα το μυρίζονται τα παιδιά από μακριά και το αποστρέφονται όπως άλλωστε και οι ενήλικες.

Η Χαμένη Πόλη είναι μια πόλη του 5ου αι. π.Χ. στην Κέρκυρα που αναζητά εδώ και χρόνια ο πατέρας της Εριφύλης. Ο επίμονος αρχαιολόγος όμως δεν έχει τύχη. Δεν παρουσιάζονται ευκαιρίες για σωστικές ανασκαφές στην επίμαχη περιοχή. Ωσπου μια τυχαία ανακάλυψη του Πάνου (εξέχοντος μέλους της παρέας της Εριφύλης στην Κέρκυρα), ένα κουτί σε μια σπηλιά, θα προσφέρει την άκρη του νήματος.

Τα υλικά του μυθιστορήματος είναι γνωστά και δοκιμασμένα: η τυχαία ανακάλυψη, ένα κιβώτιο με θησαυρό, μια παρέα παιδιών, με τον ταλαντούχο αρχηγό και τους χαρακτηριστικούς τύπους (η εξωστρεφής καλαμπουρτζού, η ντροπαλή, κ.λπ.), οι καλοί και οι κακοί (οι αρχαιοκάπηλοι), οι συμπτώσεις, ο κίνδυνος, το κατόρθωμα των παιδιών, ένας έρωτας, η αίσια έκβαση.

Πρωτότυπη είναι η παράλληλη εξιστόρηση της ιστορίας της Νικάνδρης, της 12χρονης κοπέλας από την Κέρκυρα του 5ου αι.π.Χ. Πετυχημένες οι «ανταποκρίσεις», οι αντιστοιχίσεις ανάμεσα στη Εριφύλη, την κεντρική ηρωίδα που αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο, και τη Νικάνδρη. Οι ιστορίες τους θα συναντηθούν μέσα από ένα πολύτιμο εύρημα που συμβολίζει την ενηλικίωση του κοριτσιού και τη μύησή του στον έρωτα και τον γάμο.

Τόσο η Νικάνδρη όσο και η Εριφύλη είναι ξεχωριστά κορίτσια. Καλλιεργημένα, ανήσυχα, ευαίσθητα, δεν αρκούνται στον αργαλειό η μία και στο κινητό της η άλλη. Ταυτόχρονα είναι ανθρώπινες. Είναι όπως όλες οι έφηβες όλες των εποχών. Ερωτεύονται, καρδιοχτυπούν, μελαγχολούν, ονειρεύονται, νιώθουν ανασφάλεια, υπομένουν τα σχόλια των μεγάλων, μ’ άλλα λόγια μεγαλώνουν. Ήθος και θάρρος χαρακτηρίζουν και τον Πάνο, που γρήγορα αναδεικνύεται σε αρχηγός της παρέας αλλά και όλη τη συντροφιά. Πρότυπα προς μίμηση λοιπόν οι ήρωες εμπνέουν με το ήθος, την εξυπνάδα και την τόλμη τους. Μόνη ένσταση οι τέλειες οικογενειακές σχέσεις και ο κάπως ξύλινος λόγος ανάμεσα σε γονείς και παιδιά που θυμίζουν λίγο την ατσαλάκωτη οικογένεια Γουόλτον και τη γλυκανάλατη ατμόσφαιρα στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι.

Στο σύνολό του το μυθιστόρημα έχει στέρεη πλοκή, διαβάζεται απνευστί και πετυχαίνει να εμπνεύσει αγάπη για την πολιτιστική κληρονομιά και την αρχαιολογία δίχως να κάνει κήρυγμα. Και, το σπουδαιότερο, κάνει τον έφηβο αναγνώστη να θέλει να σηκωθεί από την πολυθρόνα και να δράσει, να γίνει ήρωας με νόημα και σκοπό. Διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα που αποδεικνύει ότι δε χρειάζεται να καταφεύγει κανείς σε ισχυρές δόσεις τεχνολογίας και εξωφρενικές καταστάσεις για να κερδίσει τους έφηβους αναγνώστες.

Μυθιστόρημα για παιδιά από 11 ετών.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ