Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Η ΦΥΓΗ

01.08.2007
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Η ΦΥΓΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-8309-26-3
Σελίδες
102

"Έρωτας και Πόλεμος-Οξύμωρο σχήμα"
Ένας απρόσμενος έρωτας σε δηλητηριασμένο κλίμα

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Αμερικανική Ιστορία και Κινηματογράφο στο Παρίσι, Ιστορία της Αμερικανικής Πόλης στη Νέα Υόρκη και Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα. Εργάζεται ως δημοσιογράφος, μεταφράστρια και ιστορικός. Έχει γράψει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, δύο βιβλία για τον κινηματογράφο, έξι μυθιστορήματα, καθώς επίσης και ένα βιβλίο για παιδιά. Στο έργο της συμπεριλαμβάνεται η αρθρογραφία της σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Τα μυθιστορήματα της μας ‘’ταξιδεύουν’’ σε διάφορα μέρη του πλανήτη και σε διάφορες ιστορικές περιόδους. ΄΄Η Φυγή΄΄ μεταφέρει τον αναγνώστη στη μετεμφυλιακή Ελλάδα του 1950.

Συλλήψεις, πλιάτσικο, εμπρησμοί, εγκλήματα, μίσος, τρομοκρατία, αίμα, αδικία, φόβος, φτώχεια, ανελευθερία, καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όλες αυτές οι έννοιες παραπέμπουν μόνο σε μια λέξη, στη λέξη ‘’Πόλεμος’’. Χαρακτηρίζουν το κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα, στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και μετά. Σε ένα τέτοιο κλίμα, με φόντο την Φωκίδα του 1950, η Άννα και ο Αποστόλης τολμούν να ερωτευτούν. Η Άννα μένει μόνιμα στην Άμφισσα. Η μητέρα της, η Τούλα, εκπροσωπεί τις κοινωνικές συμβάσεις της κλειστής κοινωνίας. Ενδιαφέρεται μόνο για την αποκατάσταση της κόρης της. Ο πατέρας της, ο Θανάσης Πέππας, είναι ένας φιλήσυχος άνθρωπος. Δεν μετέχει στα πολιτικά πράγματα. Ο Αποστόλης, παντρεμένος με δύο παιδιά, παίρνει δυσμενή μετάθεση από την Αθήνα στην Άμφισσα. Ούτε αυτός είναι ενταγμένος σε κάποιο κίνημα. Η Άννα και ο Αποστόλης, αψηφώντας τα σκληρά ήθη της επαρχίας, αποφασίζουν να φύγουν και να ζήσουν το όνειρο τους. Η φυγή τους, όμως, δεν θα είναι οριστική.

Η νουβέλα αυτή έχει ως πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους και εστιάζει στη ζωή τους, την οποία τοποθετεί στο μετεμφυλιακό κλίμα. Αποτελείται από μικρές ενότητες και στην καθεμιά φωτίζονται οι προθέσεις, οι σκέψεις, και οι κινήσεις των ηρώων.Ουσιώδες είναι το ότι η συμπεριφορά τους τίθεται σε ψυχαναλυτική βάση από την συγγραφέα και έτσι πετυχαίνεται η εις βάθος γνωριμία του αναγνώστη με τους ήρωες. Επίσης, αυτό που χαρακτηρίζει την αφήγηση της, είναι οι μικρές απλές προτάσεις, που ωθούν στη γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας και στην κλιμάκωση της αγωνίας του αναγνώστη. Η Σώτη Τριανταφύλλου χρησιμοποιεί ιδιωματισμούς από την τοπική διάλεκτο της Φωκίδας και μας μεταφέρει άμεσα στο κλίμα της επαρχίας. Ο λόγος της σε μερικά σημεία είναι συμβολικός. Η λέξη ΄΄λεωφορείο’’, που είναι το μέσο της φυγής των πρωταγωνιστών, συμβολίζει την  ελευθερία. Οι ήρωες με την φυγή τους επιδιώκουν, όχι μόνο την ένωση τους, αλλά κυρίως την ανάκτηση της ελευθερίας τους, έτσι όπως την ορίζουν οι ίδιοι.

Τέλος, παρόλο που στο αφήγημα υπάρχει ένα κλίμα μελαγχολίας, ωστόσο η ελπίδα και η προσπάθεια των ηρώων για κάτι καλύτερο, προσδίδουν μια αισιόδοξη νότα.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ