Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΑ ΚΡΟΤΑΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

05.02.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΑ ΚΡΟΤΑΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-835-3
Σελίδες
110

Ταξιδεύοντας στο άτι του χρόνου

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι που έχουν ζήσει μια ζωή γεμάτη από συναισθήματα, υλοποιώντας τα όνειρά τους και κυνηγώντας τις ελπίδες τους, αποσύρονται πριν το τέλος, βυθισμένοι στις αναμνήσεις και στη οσμή ενός ανέμου που έχει πάψει από καιρό να πνέει.

Έτσι και ο ήρωας του συγκεκριμένου βιβλίου, έχοντας καταφύγει σε κάποιο υψίπεδο, ανασκαλεύει τις μνήμες εκείνες που τον καταδιώκουν και δεν τον αφήνουν να απαγκιστρωθεί από το παρελθόν. Θυμάται τις ιστορίες εκείνες που του αφηγούνταν η μητέρα για κάποιον πρόγονο, ο οποίος υπηρετούσε ως εύελπις στο βασιλικό ιππικό κατά τα χρόνια του Όθωνα. Με όχημα τον Λεύκιο, ένα κάτασπρο άλογο που συνδέει το σύγχρονο με το παρελθόν. Ήταν η εποχή που ο Μακρυγιάννης οργανώνει το κίνημα με το οποίο θα ανατραπεί η κυριαρχία των Βαυαρών. Οι σκηνές εκτυλίσσονται με ραγδαίο ρυθμό μπροστά στα μάτια του ήρωα και με τον Λεύκιο συνοδοιπόρο ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο, διεισδύοντας σ’ ένα ταξίδι πάνω και πέρα από κάθε λογική και προσδοκία.

Ένα βιβλίο ντυμένο με την ιδιαίτερη αφηγηματική τεχνική του Μάριου Μιχαηλίδη, με γλώσσα λυρική και ταυτόχρονα συμπυκνωμένη και ώριμη. Οι διάλογοι μεστοί, σε βαθμό που νιώθει ο αναγνώστης ότι τίποτα δεν περισσεύει, προωθούν την εξέλιξη, ενώ παράλληλα στεριώνουν πιο γερά την ανάπλαση των χαρακτήρων και της ιστορικής αναδρομής. Η ανάθεση του μεσάζοντα στον Λεύκιο, ένα άσπρο άλογο, μπορεί εν πρώτοις να μη μοιάζει και τόσο πρωτότυπη, ωστόσο στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα παρουσιάζεται με φρέσκο τρόπο, προσδίδοντας στοιχεία μαγικού ρεαλισμού που ανά διαστήματα απογειώνουν το κείμενο.

Η ροή του βιβλίου θα κάνει τον αναγνώστη να ανατρέξει αρκετές φορές πίσω στο κείμενο για να αναζητήσει μια λέξη ή πρόταση που του έχει ξεφύγει, γεγονός που συνηγορεί στο ότι ο Μάριος Μιχαηλίδης έχει φροντίσει, ώστε τίποτα να μην κινείται στο περιθώριο, αλλά να εντάσσεται επαρκώς και πλήρως στην υπόθεση του έργου με τρόπο άμεσο και κατανοητό. Ωστόσο η ανατροπή στο τέλος του βιβλίου μπορεί προς στιγμήν να αποδιοργανώσει τον αναγνώστη, όμως εν ευθέτω χρόνω η ουσία του κειμένου και τα λογοτεχνικά πλεονεκτήματά του ξεκαθαρίζουν ενώπιόν του.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που σίγουρα διεκδικεί τις δάφνες του, αφού είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή ο αναγνώστης θα το ξαναδιαβάσει και θα το επανεκτιμήσει ακόμα καλύτερα, σα να πρόκειται για ένα καλό κρασί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ