Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΣΑΛΒΑΔΕΡΑ

20.01.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΣΑΛΒΑΔΕΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6813-09-2
Σελίδες
374

Δυο πόρτες έχει η ζωή…

ανοίγοντας πότε εκείνη την πόρτα που οδηγεί στην πραγματικότητα και πότε εκείνη που απογειώνει στο όνειρο, τη φαντασία. Η πρώτη που «συνδιαλέγεται» με τη λογική και η δεύτερη που «αποκρίνεται» απευθείας στην καρδιά.

Η Βασιλική είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει με την αυταρχική γιαγιά της, καθ’ ότι οι γονείς έχουν από καιρό φύγει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Κάθε φορά που η Βασιλική παραδίδεται στον ύπνο εμφανίζεται το ίδιο όνειρο : βρίσκεται σ’ ένα χώρο όπου υπάρχουν πόρτες και κάθε μια κρύβει από πίσω τη δική της ιστορία. Όσο περνάει ο καιρός η νεαρή κοπέλα εθίζεται όλο και περισσότερο στην ονειρική πραγματικότητα, μαθαίνοντας τις ιστορίες, τους ήρωες που τις δημιουργούν, μέρη αλλόκοτα, αλλά και ανακαλύπτει τον έρωτα που την απογειώνει στα ουράνια.

Παράλληλα με το όνειρο, η Βασιλική στην πραγματικότητα βρίσκεται φυλακισμένη υπό το καθεστώς της γιαγιάς της μέχρι τη στιγμή που παντρεύεται έναν καλοσυνάτο νεαρό από εύπορη οικογένεια, υπακούοντας στις προσταγές της γριάς γυναίκας. Ο γάμος δεν θα αλλάξει σε τίποτα την ανάγκη της να βυθίζεται διαρκώς στα όνειρα και παρά τις επίμονες προσπάθειες του υπομονετικού συζύγου της, αρχίζει συν τω χρόνω να μεταλλάσσει το όνειρο στη δική της αναγκαία και ηδονική καθημερινότητα.

Το μυθιστόρημα της Κλαίρης Θεοδώρου είναι ένα ιδιαίτερο από πολλές απόψεις βιβλίο. Η δομή του είναι άτακτη, ο λόγος σε μεγάλο βαθμό προφορικός, ο ρυθμός έντονος και καταιγιστικός. Όμως αυτά είναι στοιχεία που προσδίδουν στο έργο μια μοναδικότητα και ξεχωριστή υφή, τόσο ως προς την αφηγηματική τεχνική όσο και ως προς την πλοκή. Οι χαρακτήρες, αν και πολλοί, δένουν στην εξέλιξη της υπόθεσης, επιτελώντας ο καθένας το ρόλο του, ανάλογα με το βάρος που στον καθένα έχει δοθεί. Οι διάλογοι εντείνουν το ρυθμό της αφήγησης, προωθώντας την ιστορία και εκδηλώνοντας κατά σημεία την απεραντοσύνη της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Από τα πιο θετικά στοιχεία του κειμένου είναι η μυθοπλαστική ικανότητα της συγγραφέως, αλλά και το τέλος του βιβλίου. Επίσης κάτι που μου άρεσε ιδιαιτέρως ήταν ότι, μολονότι πρόκειται για ένα έργο με αρκετά στοιχεία παραμυθιού, η Κλαίρη Θεοδώρου δε δίστασε ακόμα και στις πιο ζόρικες σκηνές να αποδώσει εις βάθος την τραγικότητα, να αφήσει τους ήρωες να ποδοπατηθούν, αποφασισμένη να παίξει με τα όρια της λογικής, τους κραδασμούς της καρδιάς και το απύθμενο της ανθρώπινης ψυχής.

Το βιβλίο «Σαλβαδέρα» είναι ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα το οποίο, παρά τις όποιες αδυναμίες του καθ’ ότι είναι το πρώτο της συγγραφέως, ξεφεύγει κατά πολύ από τα συνηθισμένα και αποκαλύπτει τη σύγκρουση εκείνη που κάθε άνθρωπος βιώνει εντός του, της φαντασίας με την πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ