Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΥΖ

20.01.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΥΖ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5114-9
Σελίδες
238

«Δεν ήθελα τίποτα άλλο απ’ το να ζήσω ό,τι ήθελε να βγει μόνο του από μέσα μου»
                                                             Έρμαν Έσσε

Ένα χωριό μακριά από τον πολιτισμό…
Ένας άνθρωπος απομονωμένος από τον κόσμο…
Μέσα στα ανωτέρω πλαίσια κινείται το νέο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου, «Οδυσσέας και Μπλουζ». Η Μπλουζ είναι μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων και σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ. Όταν το αφεντικό της τη στέλνει στο μακρινό χωριό για να βρει ένα μυστηριώδη άντρα, που ζει απομονωμένος από τον κόσμο ώστε να ολοκληρώσει το ημιτελές βιβλίο του, εκείνη φτάνει στον τόπο αγχωμένη, εφόσον δεν ξέρει τι πρόκειται να αντιμετωπίσει.

Μόλις βρίσκει δωμάτιο σ’ έναν ξενώνα, εγκαθίσταται και πιάνει τις πρώτες κουβέντες με την οικογένεια που τη «φιλοξενεί». Σύντομα ανακαλύπτει τον κόκκινο πύργο, το σπίτι του μοναχικού συγγραφέα, ώσπου μια ημέρα βρίσκεται στο κατώφλι της πόρτας. Η σχέση τους, μολονότι αρχίζει με ενδοιασμούς και αποστάσεις για τα δύο πρόσωπα, δεν αργεί συν τω χρόνω να εξελιχθεί σε μια πιο οικεία επαφή. Ο Οδυσσέας της δείχνει το μουσείο του, με τις αίθουσες του Χρόνου, της Χαμένης Αθωότητας, της Θάλασσας και των Αυτόχειρων Συγγραφέων. Η Μπλουζ εντυπωσιάζεται, χωρίς να γνωρίζει τα σχέδια που κρύβει ο Οδυσσέας. Παράλληλα ένα ατύχημα που συμβαίνει στο χωριό θα οδηγήσει τους κατοίκους μαινόμενους έξω από τον κόκκινο πύργο και η σύγκρουση δεν αργεί…

Το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, το οποίο εστιάζεται στη μοναξιά, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά σε τρίτο πλάνο και στις προκαταλήψεις του κόσμου. Με εξαιρετική αφηγηματική τεχνική και χαρακτήρες που μοιάζουν καθ’ όλα αληθινοί η Ευγενία Φακίνου διαμορφώνει ένα σκηνικό τόσο οικείο με τα ελληνικά δρώμενα, αλλά και τόσο ατμοσφαιρικό σε πολυεπίπεδες διαστάσεις. Η γλώσσα της συγγραφέως είναι απλή και μεστή, ενώ οι διάλογοι, χωρίς μακρηγορίες, προωθούν ώριμα την εξέλιξη της υπόθεσης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευγενία Φακίνου χρησιμοποιεί με μαεστρία την τεχνική του παντεπόπτη αφηγητή που, μολονότι θεωρείται από κάποιους πεπερασμένη, εδώ εκτελείται άψογα.

Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε για μια ιδιαίτερη συγγραφέα, που δεν επαφίεται στο ταλέντο της ή στην πλούσια αποδοχή της, παρά αφήνει τους χαρακτήρες της να ξεγυμνωθούν, τους αφήνει στα χέρια του αναγνώστη καθ’ όλα ανθρώπινους και ρεαλιστικούς να φανερώσουν τα πάθη τους, τις Ερινύες που τους καταδιώκουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, φωτίζοντας παράλληλα τα στοιχεία εκείνα που δεικνύουν αυτό το συνονθύλευμα που ονομάζουμε Ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ