Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΛΕΙΨΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ

20.01.2011
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΛΕΙΨΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3903-8
Σελίδες
247

«...ξεκίνησε σαν κατάλαβα πώς πρέπει ο έξω κόσμος, που είναι το έναυσμα και η αφορμή, να επικοινωνήσει με τον κρυμμένο εαυτό, ν’ ανοίξουν στοές, γεμάτα να μπαίνουν τα βαγονάκια, με λίγα ψήγματα να βγαίνουνε, σε κίνηση, όμως, ακατάπαυστα.»
                                                                                Ηλίας Παπαμόσχος

Ο Ηλίας Λ. Παπαμόσχος γεννήθηκε το 1967 στην Καστοριά. Σπούδασε στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Εργάστηκε ως βιβλιοϋπάλληλος στην Αθήνα και από το 1997 επέστρεψε στη γενέτειρά του -όπου ζει μέχρι σήμερα- και ασχολήθηκε με την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση. Έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων: "Καλό ταξίδι κούκλα μου..." (2004) και "Του χρόνου κυνήγια" (2005).Το βιβλίο του «Λειψή αριθμητική» περιλαμβάνει ιστορίες και ό,τι ζωντανεύει και ό,τι ξεφτίζει σ' αυτόν τον κόσμο που μια λειψή αριθμητική μπορεί να τον βγάλει και μηδενικό.

Η «Λειψή αριθμητική» αποτελείται από 34 μικρά εξομολογητικά διηγήματα, που άλλα έχουν ως κέντρο αναφοράς τον άνθρωπο, άλλα τα ζώα και άλλα τα πράγματα. Διηγήματα για ανήσυχα κοράκια, για ανώνυμους και επώνυμους ζωγράφους, για νόστους, για άγνωστους στρατιώτες, για την αξία της συγχώρεσης, για συνήθειες και θύμησες δικών του ανθρώπων, για τη μάνα του, που έλεγε πως, τον καλό τον άνθρωπο τον τρώει η καλοσύνη και τον κακό τον θρέφει η κακία του, για την ερημιά των ανθρώπων, τις σκέψεις των ηλικιωμένων, και γενικότερα για τη ζωή, τη μοναξιά, το θάνατο και τη σχέση των ανθρώπων με το θάνατο. Οι ζωντανοί και οι νεκροί της ζωής και της ψυχής παρελαύνουν μέσα στις ιστορίες αυτές και καταθέτουν το στίγμα τους κι εμείς προβληματιζόμαστε και γινόμαστε σοφότεροι. Το κάθε διήγημα σε ταξιδεύει στις σκέψεις του συγγραφέα και σου γεννά προβληματισμούς. Ο αναγνώστης βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά του συγγραφέα κι έτσι αποκτά μια άλλη νέα οπτική των καταστάσεων.

Τα διηγήματα του βιβλίου είναι καλογραμμένα και καλοδουλεμένα. Η γλώσσα είναι περιγραφική, αλλά με πολλούς πλεονασμούς και υπερβολική χρήση της ποιητικής μορφής λόγου σε ορισμένα σημεία. Η θεματική των διηγημάτων του Παπαμόσχου περιστρέφεται γύρω από την κληρωτίδα της ζωής, τα αδιάκοπα γυρίσματα της τύχης, θηρευτές και θηράματα σε απρόβλεπτες συναντήσεις, ανθρώπους σε ανεξόφλητους λογαριασμούς της μνήμης και γενικά γύρω από ιστορίες για οτιδήποτε ανυψώνεται, προοδεύει, από τη μια μεριά, και ό,τι ξεφτίζει, χάνει παντελώς την αξία του σ’ αυτό τον κόσμο, από την άλλη μεριά. Κινείται ανάμεσα στην ακμή, την άνοδο και την πτώση, την παρακμή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ