Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ

20.01.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΝΔΙΚΤΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-518-372-1
Σελίδες
429

Το θαύμα της ίασης

Ένα 19χρονο παιδί, ο Βασίλης, πεθαίνει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Τη στιγμή που η νοσοκόμα αφαιρεί τον τελευταίο ορό απ΄το χέρι του, μια «ασημένια σταγόνα» μπαίνει στον οργανισμό του κι αντί να ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία προς το θάνατο, οι ζωτικές του λειτουργίες αρχίζουν να επανέρχονται μέχρι που γιατρεύεται εντελώς. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ο Βασίλης αποφασίζει να ζήσει μια νέα ζωή. Αλλά θα πρέπει να δοθεί και μια επιστημονική εξήγηση στο θαύμα της ίασής του.

Ο Βασίλης είναι γιος του Μάκη που πλούτισε γρήγορα από διάφορες «δουλειές» και ζει σε μια βίλα στη Φιλοθέη με τη δεύτερη γυναίκα του. Η Άννα, η αποκλειστική νοσοκόμα του Βασίλη τους μήνες της αρρώστιας του, συναντά στο δρόμο ένα πρωί τον Ηλία τον «σαλό», έναν πρώην δάσκαλο του Βασίλη που εμφανίζεται ξαφνικά για να τον βοηθήσει στον προορισμό του. Η γλυκιά γιαγιά Ειρήνη, από την πλευρά της μητέρας του που την έχασε όταν ήταν μικρός, είναι πάντα έτοιμη να τον συνδράμει. Και ο Στέφανος, ο νεαρός γιατρός στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης, θα ασχοληθεί επιστημονικά με την «περίπτωσή του» και θα γίνει επιστήθιος φίλος του. Αυτά τα πρόσωπα είναι εξίσου σημαντικά με τον ήρωα σε αυτό το βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας θέλησε να διηγηθεί μια ιστορία που την έχει ζήσει και παράλληλα μας γνωρίζει την κοσμοθεωρία του. Ο Βασίλης έχει δεχθεί τις εντολές του «άνω τερματικού», που άλλοι το λένε Θεό, για να δώσει αγάπη. Η εξέλιξη του κόσμου, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, και ιδίως η επανάσταση στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, έχουν απελευθερώσει τον άνθρωπο που οδηγείται προς την ευτυχία. Σε αυτό το συμπαντικό σχέδιο, ο Βασίλης έχει επιλεγεί ως καταλύτης. Είναι απλώς θέμα χρόνου η επίτευξη της παγκόσμιας ευτυχίας. Μακάρι.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια τον Ιούλιο του 1953, ο Άρης Δαβαράκης είναι περισσότερο γνωστός ως στιχουργός μερικών από τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι, αλλά και άλλων συνθετών. Στο βιβλίο αυτό χρησιμοποιεί ωραία γλώσσα που κάνει το κείμενο να ρέει. Ωστόσο, κρίνοντάς το από λογοτεχνική, έστω με τη συμβατική έννοια, άποψη, το κείμενο παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες, με κυριότερη, κατά την άποψη της υπογράφουσας, την απουσία δραματικής κορύφωσης, που σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα της πλοκής κάνει το αποτέλεσμα να φαίνεται άνισο. Άλλες αδυναμίες είναι κάποιες επαναλήψεις, αχρείαστες λεπτομέρειες βιογραφικών στοιχείων, αλλά και κάποια «μονόπλευρη» παρουσίαση του περίγυρου του Βασίλη: είναι όλοι ευκατάστατοι οικονομικά, εξόχως «καλωδιωμένοι» (ακόμα και η γιαγιά Ειρήνη) ή, αντίθετα, επαρχιώτες μικροαστοί που ονειρεύονται για τα κορίτσια τους έναν πλούσιο γάμο.

Από την άλλη, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μυθιστορήματος είναι το μήνυμά του: ένας καλύτερος κόσμος έρχεται, απαλλαγμένος από τα δεινά του παρελθόντος, τα βάσανα, τις κακίες, τα βάρη. Ως ένας άνθρωπος με ευαίσθητες κεραίες, ο Δαβαράκης, όπως και άλλοι, ίσως να πιάνουν πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε. Διαβάστε το «μανιφέστο» του στο κεφάλαιο Υ (σελ. 337-358). Μπορεί να μην σας πείσει, σίγουρα όμως κάτι θα κινήσει μέσα σας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ