Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ

06.01.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4076-8
Σελίδες
182

Ζωή, λογοτεχνία και κινηματογράφος σε μια και μοναδική παρουσία

Ο Τάσος Γουδέλης γεννήθηκε το 1949, στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1982 συνεργάζεται με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού "Το Δέντρο". Έχει γράψει διάφορες συλλογές διηγημάτων, ενώ άρθρα του για τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και εφημερίδες. Από το 1998 συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοθήκη" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", δημοσιεύοντας κυρίως, κριτικές ξένης λογοτεχνίας. Διδάσκει ιστορία του κινηματογράφου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σενάριο σε διάφορες κινηματογραφικές σχολές και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης).

Το βιβλίο «Η παρουσία» είναι μια συλλογή από 20 διηγήματα, όπου υπό το πρίσμα μιας κινηματογραφικής οπτικής αντικατοπτρίζονται γεγονότα, πρόσωπα, καταστάσεις, σκέψεις και συναισθήματα από τον δημιουργό προς το κοινό, αλλά και κατά σημεία με αντίστροφη φορά. Μέσα σ’ αυτές τις ιστορίες ο αναγνώστης θα βρει πλήθος ερεθισμάτων, όπως περί εκκρεμοτήτων, αβεβαιότητος και ανυπομονησίας, τη σχέση δημιουργού με τον ήρωά του, μνήμες, ελλείψεις και κενά, φόβο, από καρδιάς, αλλά και ένα γενικότερο πλάνο ζωής, που απαρτίζεται από κάθε μία από αυτές τις είκοσι μικρές ιστορίες.

Μια από τις πρώτες σκέψεις που έκανα σχετικά με το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν ότι κάθε διήγημα μοιάζει με κομμάτι ενός παζλ που αν τα ενώσεις θα δεις μια πολύ όμορφη εικόνα. Η αφήγηση γίνεται σε διάφορα πρόσωπα, ενώ η κινηματογραφική απεικόνιση των γεγονότων, των προσώπων και των καταστάσεων δημιουργεί εικόνες έντονες, γεμάτες καρέ και αδηφάγα βλέμματα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γραφής του Τάσου Γουδέλη είναι ο μινιμαλισμός και τρόπον τινά ο αφαιρετισμός, δηλαδή, μερικές φορές οι προτάσεις στέκονται με το ελάχιστο των λέξεων με νοήματα και σημασίες που νοούνται ή υποβόσκουν σε μια ελλειπτική, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μαγευτική εικόνα.

Το ύφος του συγγραφέα μοιάζει σε πολλά σημεία εγωκεντρικό, όμως αν καταφέρει ο αναγνώστης να κάνει ένα μικρό βήμα έξω από τον κόσμο του εν λόγω βιβλίου, τότε θα αντικρίσει ένα πνεύμα διάχυτο από οικουμενικότητα και συναίσθηση. Επίσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παρούσα συλλογή είναι συμπαγής και ακέραιη, όπως παρουσιάζεται, ενώ μεταξύ των διηγημάτων υπάρχει μια υποβόσκουσα πολλές φορές αλληλουχία. Η πρόζα αποτελεί από τα δυνατότερα στοιχεία του κειμένου, ενώ η γλώσσα, μολονότι ελλειπτική, διαθέτει χαρακτηριστικά ιδιαίτερα και μοναδικά.

Σίγουρα πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων καθ’ όλα λογοτεχνική και όχι τόσο προσιτή στην ανάγνωσή της. Όμως είναι βέβαιο ότι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να προσπελάσουν τον πρώτο λοφίσκο της ιδιαίτερης αυτής «παρουσίας» θα ανταμειφθούν από την πραγματική ουσία που βρίσκεται από πίσω.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ