Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΣΠΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

17.12.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΣΠΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3396-1
Σελίδες
191

Στιγμιότυπα ψυχών

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του αναρωτιέται για την προσαρμογή του σ’ αυτό το σύστημα, το οποίο ονομάζεται κοινωνικό σύνολο, που απορεί πώς «κατάφερε» να γίνει ίδιος με τους υπόλοιπους, να συμβιβαστεί με την καθημερινότητα. Και δυστυχώς (ή ευτυχώς) πρόκειται για ένα ερώτημα που δύσκολα έχει την απάντησή του…

Σ’ ένα τέτοιο μοτίβο κινούνται και οι ήρωες της Λουίζας Σπηλιωτοπούλου στη συγκεκριμένη συλλογή που απαρτίζεται από 17 διηγήματα. Ήρωες αντισυμβατικοί με συμβατικές ζωές, χαρακτήρες που αγωνίζονται να αναπνεύσουν και να σταθούν στα πόδια τους, πρόσωπα αλλοιωμένα από την τριβή και το συμβιβασμό. Αναζητούν διεξόδους για να ξεφύγουν, μερικές φορές ωθώντας τον εαυτό τους στα άκρα ή άλλες πάλι στιγμές παίρνουν αποφάσεις που τους επιτρέπουν να αποκτήσουν και οι ίδιοι το χώρο τους σ’ αυτό το αδιόρατο πεδίο που ονομάζεται κοινωνία, πολιτεία, αγέλη ή όπως αλλιώς επιθυμείτε.

Αυτά τα πρόσωπα κατατρεγμένα από το ίδιο τους το Είναι βρίσκονται στο σκοτάδι, σ’ ένα λαβύρινθο χωρίς έξοδο, αναζητώντας, και μερικές φορές ελπίζοντας, ότι το λευκό, το άσπρο φως θα φανεί, έστω και σαν κουκκίδα στο δρόμο τους. Άλλοι χαρακτήρες, όμως, υποκύπτουν στη λαίλαπα που τους κατακαίει από μέσα προς τα έξω και αφήνουν να παρασυρθούν από τη λάβα και να εξαφανιστούν κάτω από το πύρινο στρώμα της.

Το βιβλίο της Λουίζας Σπηλιωτοπούλου κατ’ αρχάς θα λέγαμε ότι έχει ένα εξαιρετικό τίτλο, που δηλώνει καταφανώς αντίθεση, ενώ διαβάζοντας αποκαλύπτεται ενώπιόν μας η αντιφατικότητα κάθε ανθρώπου. Ο ρυθμός του κειμένου είναι ακατάπαυστος, κάθε λέξη μοιάζει με ριπή ανέμου, παρασύροντας τον αναγνώστη στα φουρτουνιασμένα κύματα των ηρώων της συγγραφέως. Το ύφος διακατέχεται από λυρικό μινιμαλισμό. Λυρικό, διότι η γλώσσα του έργου διαθέτει μια ποιητική χροιά, ενώ μινιμαλισμό, γιατί οι προτάσεις είναι μικρές, κοφτές, συμπυκνώνοντας το νόημα και δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη ένταση και δυναμική σε όσα θέλει η συγγραφέας να αφηγηθεί.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από τα διηγήματα δεν έχουν αίσιο τέλος ή τουλάχιστον δεν είναι αίσιο, έτσι όπως έχει μάθει ο κοινός νους να ορίζει. Γιατί αν το δούμε από μια άλλη οπτική, τελικά οι εγκλωβισμένοι χαρακτήρες της παρούσας συλλογής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απελευθερώνονται…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ