Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΓΕΖΟΥΛ

17.12.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΓΕΖΟΥΛ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1481-0
Σελίδες
210

Και το ταξίδι συνεχίζεται

Τρία κορίτσια μεγαλώνουν στην Αθήνα του 19ου αιώνα. Ζουν με τη χήρα μητέρα τους στου Ψυρρή και αρχίζουν να μυούνται στα καθήκοντα (και τις χάρες) των γυναικών. Μαγειρική, ράψιμο, αλλά και ξένες γλώσσες και βόλτες στην πόλη, ριψοκίνδυνες καμιά φορά, μυστικά από τη μάνα τους. Θείοι και θείες, βεγγέρες, αλλά και άνθρωποι του μόχθου που συναντούν και δένονται μαζί τους. Η συγγραφέας διαλέγει μία από τις αδελφές, τη Λούλα, και τη χρησιμοποιεί σαν όχημα σε ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Παρεμβάλλει δικές της γνωριμίες στην πόλη και στην ίδια γειτονιά τον 21ο αιώνα. Όμως το άγγιγμά της στην ιστορία της Λούλας (πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, γάμος, παιδιά, απώλεια του πρωτότοκου γιου, εγγόνια), είναι ανάερο, όπως και το πέρασμα από τον έναν τόπο στον άλλο δεν ακολουθεί μια «λογική» γραμμή. Από την Κέρκυρα στην Αίγινα του Καποδίστρια κι από την Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο του Κριμαϊκού Πολέμου στην Αγία Πετρούπολη, ταξιδεύουμε κι εμείς στην ιστορία μέσ’ από κείμενα ξένων περιηγητών που αφομοιώνονται στη σύγχρονη ιστορία. Ένα πλακάκι, με την επιγραφή Γεζούλ, που στα αραβικά θα πει «Όλα χάνονται», δίνει το έναυσμα για έναν ενδιάμεσο σταθμό στην Αμμόχωστο του μεσοπολέμου. Ένα σύντομο διάλειμμα στη Μάλτα θα αποτελέσει το πρελούδιο για την Πόλη. Και το αποκορύφωμα θα είναι η «έξοδος» του Τζον (του συζύγου της Λούλας) στο Μεσολόγγι.

Το σήμερα παραχωρεί ευχαρίστως τη θέση του στο χθες, στις εικόνες, τις μυρωδιές και την αίσθηση που αφήνουν οι τόποι όταν τους έχεις περπατήσει καλά, όταν τους έχεις ζυμώσει μες στην καρδιά σου. Το ταξίδι συνεχίζεται και μετά την τελευταία σελίδα. Μεστή γραφή, μεστή ζωή σε ένα λογοτεχνικό είδος (μυθιστόρημα, ταξιδιωτικό;) που μας ξαφνιάζει ευχάριστα.

Η Νίκη Μαραγκού γεννήθηκε το 1948 στη Λεμεσό. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Βερολίνο. Εργάστηκε στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ). Από το 1980 έως το 2007 διηύθυνε το βιβλιοπωλείο και τον εκδοτικό οίκο «Κοχλίας» στη Λευκωσία. Εξέδωσε τα μυθιστορήματα «Είναι ο πάνθηρας ζωντανός;» και «Γιατρός από τη Βιέννη», τις συλλογές διηγημάτων «Μια στρώση άμμου», «Ο δαίμων της πορνείας», «Μια νύχτα με τον Αλέξη» και τις ποιητικές συλλογές «Τα από κήπων», «Αρχή Ινδίκτου», «DIVAN». Έχει διασκευάσει τα λαϊκά παραμύθια της Κύπρου «Το παλικάρι με το τάσι», «Ο τσαγκάρης και ο βασιλιάς» και έχει γράψει το βιβλίο μαγειρικής «Συνταγές για την Κατερίνα». Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το Divan (2006) και το Βραβείο Καβάφη (1998). Έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει λάβει μέρος στις Μπιενάλε Χαρακτικής της Λουμπλιάνας (1993) και του Καΐρου (1996).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ