Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ

04.12.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-825-6
Σελίδες
305

Η ψυχή τιμωρεί με οδύνες
όσους δε σκύβουμε να ακούσουμε εκείνα
που ψιθυρίζει αυτή η ακαταπόνητη,
η ασυμβίβαστη αύρα μέσα μας

Η Mάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννέα χρόνων ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: «Ο Παλιάτσος και η Άνιμα», «Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης», «Χορός μεταμφιεσμένων», «Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει» και, σε κοινό τόμο, «Το Χρονικό μιας μοιχείας», «Ντούλια» και «Ο πιανίστας και ο θάνατος».

Ο τίτλος του βιβλίου της Μάρως Βαμβουνάκη, «Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα», προέρχεται από μια φράση, μια φωνή μάλλον, του Αντόνιο Πόρτσια, του στοχαστή-ποιητή από την Καλαβρία. Όπως δηλώνει η ίδια, είναι περιττό να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η φράση, γιατί πρόκειται για λόγια που μόνο με όσα ανιχνεύει κανείς μόνος του στην προσωπική του αναπόφευκτη ασκητική, μπορεί να εννοήσει. Πρέπει ο καθένας μας να περάσει από το δρόμο της συναίσθησης, της εσωτερικής εμπειρίας, διότι ακόμη και η λογική δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα πιο μεγάλα θέματα της ζωής του ανθρώπου, όπως είναι ο έρωτας, η πίστη, η αγάπη, η τέχνη. Η συγγραφέας καταφέρνει για ακόμη μια φορά να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας και να μας κατακτήσει, καθώς μιλά για το σύγχρονο άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, αυτές που δεν καλύπτει η εποχή του ανικανοποίητου. Στο νέο της αυτό βιβλίο μας αποκαλύπτει το μυστικό της ελευθερίας και συνάμα της ευτυχίας του ανθρώπου, το οποίο είναι να ικανοποιείται με τα ελάχιστα, δηλαδή, με μια μόνο λέξη, η αυτάρκεια. Αναφέρει σχετικά η συγγραφέας: «Με τέτοια ελευθερία από μάταια άγχη, τους ψυχαναγκαστικούς στόχους, πώς να μην αισθάνεται θαυμάσια κάποιος!» Η διπλή αναφορά, μια στην αρχή και μία στο τέλος του βιβλίου, στη γνωστή σε όλους μας απάντηση που έδωσε ο Διογένης στο Μέγα Αλέξανδρο, όταν ο τελευταίος του πρότεινε να του ικανοποιήσει ό,τι επιθυμεί «Κάνε λίγο πιο πέρα γιατί μου κρύβεις τον ήλιο», και στη δήλωση του Σωκράτη: «Είμαι ο πιο πλούσιος από όλους σας, περπατώ στην αγορά και δεν έχω ανάγκη τίποτα να ψωνίσω», επαυξάνει και τονίζει τη φράση του ποιητή «Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα».

Το βιβλίο, πέρα από το εισαγωγικό σημείωμα, χωρίζεται σε τρία μέρη, με το τελευταίο κεφάλαιο να είναι ομώνυμο του τίτλου. Με παρορμητικό τρόπο, σε απλή γλώσσα και με συνειρμική γραφή, η συγγραφέας συνδυάζει τη μυθιστορηματική διήγηση με το απλό δοκίμιο που σχολιάζει όσα απασχολούν το σημερινό άνθρωπο. Η καθαρή και διεισδυτική ματιά της σε συνδυασμό με την πείρα της στο χώρο της ψυχοθεραπείας, μετατρέπουν τη γραφή της σε μοναδικό και πολύτιμο βοήθημα για όλους μας. Μιλά για την ασυνειδησία, τη ζήλεια, το φθόνο, την αγάπη, τις φοβίες, τη δειλία, και γενικά για όλα όσα ταλαιπωρούσαν και ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο το σύγχρονο άνθρωπο, που παραπαίει ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά επιθυμεί και στο δισταγμό του να το αποκτήσει. Τα παραδείγματα που αναφέρει βοηθούν στη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Δυστυχώς, ο σύγχρονος άνθρωπος αποφεύγει συνεχώς να έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τις γνήσιες επιθυμίες του, και όχι αυτές που του φορτώνουν οι άλλοι, και γενικότερα με ό,τι πραγματικά νιώθει και ό,τι πραγματικά τον εκφράζει. Αποξενώνεται από τον εαυτό του. Από αυτό πηγάζουν τα περισσότερα προβλήματα, καθώς χάνεται η επαφή με την ψυχή του, η οποία τιμωρεί με οδύνες όσους δε σκύβουν να ακούσουν εκείνα που ψιθυρίζει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ