Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

15.07.2007
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4448-6
Σελίδες
120

"Η Επέλαση των Βαρβάρων"
      
Με εξώφυλλο το «Μάθημα Ανατομίας» του Ρέμπραντ, ο Δημήτρης Γκιώνης – Συγγραφέας και Δημοσιογράφος- βάζει τον ήρωά του, ένα οδοντίατρο ονόματι Άρης Πονόδοντος, να μείνει στο  Νοσοκομείο, για περίπου μία εβδομάδα, με σκοπό να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης προστάτη.
Από το δωμάτιό του  παρελαύνουν, συγγενείς, φίλοι ,συγχωριανοί, οι διπλανοί ασθενείς και οι συγγενής τους, εισβάλλοντας  όχι   μόνο στο δωμάτιο του, αλλά  και  στην ίδια του την ζωή, δημιουργώντας κωμικοτραγικά γεγονότα και συζητήσεις.
Θέματα συζήτησης ανάλογα με την προέλευσή τους. Το χωριό, η ξενιτιά, η πολιτική, η Θρησκεία  η αθωότητα και η αγνότητα των παιδικών αναμνήσεων, μακρινοί και κοντινοί συγγενείς, φίλοι που τυχαία το έμαθαν  και ήρθαν.

Ο Δημήτρης Γκιώνης  στο δωμάτιο ενός ‘απροστάτευτου’ ασθενή και χωρίς προστάτη  λειτουργεί  σαν εκτυπωτής  που τυπώνει το πρόσωπο της κοινωνίας μας σήμερα.
Με σφικτά δεμένους  διάλογους με καθαρά ανδρική γραφή και ματιά, ξεκινά  με δεδομένο πως οι άντρες είναι θύματα των γυναικών, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες και για τα λάθος βιβλία που  φέρουν σε έναν ασθενή. Κρατά ζωντανό το κείμενο, με απλές καθημερινές εκφράσεις και ενδιαφέρουσες  συζητήσεις, βάζοντας  στο τέλος της πρότασης το όνομα? σαν δήλωση, σαν υπογραφή του ομιλούντος και παίζει  άλλοτε με την ανατροπή και άλλοτε  με την σύγκρουση της λογικής με το παράλογο παράγοντας χιούμορ  αβίαστα ξεκαρδιστικό.
«Μη ξυπνάς ποτέ μια γυναίκα που κοιμάται, εις βάρος σου θα είναι» λεει και η γιαγιά που κοιμάται στις καρέκλες του διπλανού κρεβατιού ξυπνά και  γεμίζει τη ζωή της  και το δωμάτιο, με τηλεόραση. Εκτοξευμένη στο περιθώριο της ζωής, γίνεται έρμαιο της  και της ζωής των αστέρων της, αφού δική της, δεν έχει. Γι αυτό προτιμά ένα άλλο κόσμο, γυάλινο.  
 
 Ένα  σύνολο επισκεπτών και  αταίριαστων ζευγαριών, σαν κύματα  μπαίνουν  και βγαίνουν στο δωμάτιο. Επισκέπτες και ασθενείς κάνουν‘socializing’, δίνουν κάρτες παίρνουν τηλέφωνα, ανταλλάσσουν υποσχέσεις «Θα βρεθούμε», που δεν τηρούνται ποτέ.
‘Άλλοι πάλι  προβάλλοντας τη γονεϊκή τους ιδιότητα, μέσα από παράλληλη συναλλαγή  εκθέτουν πεπαλαιωμένες απόψεις  συγκρίνοντας εποχές και παραμένοντας σταθερά στατικοί. Οι συγγενείς, πηγαίνουν στο  νοσοκομείο για να λύσουν δικά τους ζητήματα και  αρχίζουν, "η κόρη σου", "η μάνα σου", "ο θείος σου" και "γενικώς και όλο σου το σόι". Στο νοσοκομείο όλοι βρίσκουν χρόνο να τα πουν, βυθισμένοι  όμως  στα δικά τους προβλήματα  η επίσκεψη στο νοσοκομείο τους βγάζει από το σπίτι όχι όμως από τον εαυτό τους. Πάνε και φεύγουν, μόλις έχουν κάτι να κάνουν.
Μια  ανθρώπινη σκυταλοδρομία ταλαιπωρεί τον ασθενή και δημιουργεί, το αδιαχώρητο  έτσι όπως ακριβώς γίνεται και  στη ζωή. Έρχονται στιγμές που ενώ είναι για εσένα εκεί που είσαι, εσύ, δεν χωράς.
Ενώ λυτρωτικό εμφανίζεται το χιούμορ, ξορκίζοντας το κακό.
 «Πεθαίνουν οι νεκροθάφτες; Αρρωσταίνουν οι γιατροί;».
Και τέλος  φιλοσοφεί. « Ο Θεός δεν ρωτά».

Με τρυφερότητα τονίζει ο συγγραφέα μια ιδιαίτερη θηλυκή σχέση  για κάθε άνδρα και  είναι αυτή που έχει ένας πατέρας με  την κόρη του. Έτσι του επιτρέπεται  να   παρεμβαίνει στη ζωή της, το « η μάνα σου» ακούγεται σαν μουσική υπόκρουση,  ενώ συμβουλεύει, πιέζοντας,  «παντρέψου και κάντο από έρωτα». Και όταν έχουν όλοι δώσει το παρόν, έρχεται η στιγμή του απολογισμού της ζωής με τις  ανατροπές, που  η μοίρα, ορίζει.
Δεν διαλέγουμε  τίποτα. Όλα είναι προεπιλεγμένα.« Αλλά τι ανάγκη έχουμε εμείς  καλά να είμαστε», ακούγεται σαν επωδός, σαν ξόρκι.

Στο τέλος προβάλλει η  ισχυρή επιθυμία του ανθρώπου για ζωή. Και ζωή σημαίνει έρωτας. Το μόνο αντίδοτο.
Είχα καιρό να διαβάσω ένα τόσο ευχάριστο, μεστό και  ακτινογραφικό βιβλίο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ