Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΑΛΦΟΝΣ

02.11.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΑΛΦΟΝΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-868-1
Σελίδες
307

«Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται παρά μερικές χούφτες χώμα για να ευτυχήσει πάνω της (γη) κι ακόμα λιγότερες για να αναπαυθεί μέσα της»
                   Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, μτφρ. Στέλλα Νικολούδη, εκδ. Άγρα)

Συνήθως ισχυριζόμαστε ότι οι τρίτοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τι μας συμβαίνει απ’ ό,τι τελικά καταλαβαίνουμε εμείς οι ίδιοι. Έτσι είναι. Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση, δεν μπορείς να έχεις σφαιρική αντίληψη.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με τη χώρα μας. Πολλοί πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τα λάθη σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, τις προσδοκίες και τις ελπίδες του καθενός, αλλά στην πραγματικότητα εκείνοι που ζουν έξω από αυτά τα σύνορα αντιλαμβάνονται καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί εντός.

Ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους ήταν και ο Αλφόνς Χοχάουζερ, ένας Αυστριακός που έζησε στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου. Σε ηλικία δεκαέξι χρονών εγκαταλείπει το σπίτι του και μετά από διαρκή περιπλάνηση εγκαθίσταται τελικά στο Πήλιο. Μαγεύεται από την ομορφιά της περιοχής και γρήγορα αποφασίζει ότι αυτός είναι ο τόπος που του αρμόζει. Κάνει διάφορα επαγγέλματα για να ζήσει, ενώ στη συνέχεια μετατρέπει παλιά κελιά μοναχών σε ξενώνα. Γρήγορα η φήμη του εξαπλώνεται και οι πελάτες του γεμίζουν κάθε χρόνο τα δωμάτια, πελάτες διάσημοι ή μη, όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, που μαγεύονται και αυτοί από την ομορφιά της περιοχής.

Όμως η ιστορία του δε σταματά εκεί. Ανασύρει από το βυθό του Αιγαίου το άγαλμα του Ποσειδώνα, κατηγορείται ως φιλοναζιστής, ενώ παντρεύεται μια Ελληνίδα και πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με τους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν αγαπούν τον τόπο τους. Είκοσι πέντε περίπου χρόνια μετά το θάνατό του, ένας συγγραφέας πέφτει τυχαία πάνω στο όνομα του Αλφόνς. Του κινεί την περιέργεια και τότε αρχίζει την αναζήτηση στοιχείων για μια προσωπικότητα, όπως αποδεικνύεται, αμφιλεγόμενη, ρεαλιστική, αξιοπρεπή και πάνω απ’ όλα ελεύθερη.

Δεν θα κρύψω ότι στην αρχή έβλεπα το βιβλίο στο ράφι της βιβλιοθήκης και για κάποιο λόγο το απέφευγα. Ώσπου κάποια στιγμή το πήρα στα χέρια μου και από εκείνη τη στιγμή δεν το άφησα μέχρι, μερικές ώρες μετά, που έφτασα στην τελευταία σελίδα. Κλείνοντας το βιβλίο το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ψάξω αν όλη αυτή η ιστορία είναι αληθινή ή απλώς ένα μύθευμα του συγγραφέα. Η απάντηση φυσικά δεν πρόκειται να δοθεί.

Από κει και πέρα το έργο του Κώστα Ακρίβου είναι ένα εξαιρετικό σε ύφος δημιούργημα, που με την απλότητα και τη μεστότητά του ωθεί τον αναγνώστη να ακολουθήσει μαζί με τον αφηγητή το οδοιπορικό για την αναζήτηση στοιχείων της ζωής του Αλφόνς Χοχάουζερ. Η γλώσσα είναι καθ’ όλα «φιλική» στον τόνο και την αμεσότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιβλίο περιλαμβάνονται άρθρα για τον Αλφόνς, επιστολές του ιδίου και απαντητικά γράμματα που έλαβε κατά καιρούς. Τέλος, δεν πρέπει να παραγκωνίσουμε το γεγονός ότι σε δεύτερο πλάνο διαφαίνεται η ελληνική νοοτροπία, αλλά και το ότι η αγάπη του Έλληνα για την πατρίδα από χρόνια έχει χαθεί.

Ξεκινώντας από την πρώτη επαφή του συγγραφέα με τον Αλφόνς και καταλήγοντας στο κλείσιμο της περιπέτειας αυτής, ο Κώστας Ακρίβος μας ταξιδεύει στο χρόνο, με κεντρικό άξονα τον Αλφόνς, φέρνοντας στο φως μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν, αλλά πολλοί θα θαυμάσουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ