Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΘΑ ΔΕΙΣ

30.09.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΘΑ ΔΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-267-8
Σελίδες
255

Ξέφευγε απ' τα σύρματα ο τρελός λαγός,
έπεφτε στις λάσπες.

                                         Μίλτος Σαχτούρης

Ο παππούς μου, μια ζωή βιοπαλαιστής και μια ζωή κυνηγημένος, μου έλεγε πάντα πως η απελπισία είναι δειλία - πρέπει να αγωνίζεσαι με νύχια και με δόντια, μέχρι την τελευταία ανάσα. Ήμουν παιδί και τον πίστευα - και τώρα που δεν είμαι παιδί και εκείνος δεν ζει, ακόμα τον πιστεύω. Αλλά τελευταία, όλο και πληθαίνουν γύρω οι γκρεμοί και οι άνθρωποι που στέκονται στο χείλος τους.... Και φοβάμαι, φοβόμαστε όλοι, πως θα έρθει και η σειρά μας να σταθούμε εκεί...

Στο χείλος του (ψυχολογικού, κοινωνικού, οικονομικού) γκρεμού βρίσκονται οι ήρωες των δεκαέξι διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου: κάποιοι ήδη έχουν πέσει και παρακολουθούμε την πτώση τους, κάποιοι αιωρούνται με το ένα πόδι στο κενό, άλλοι ακόμα αντέχουν σφίγγοντας τα δόντια: ''κάτι θα γίνει, θα δεις'', μονολογούν για να πάρουν κουράγιο. Οι γειτονιές όπου ''ζουν'' είναι οι λαϊκές συνοικίες του Πειραιά: Καμίνια, Δραπετσώνα, Νίκαια.... Είναι εργαζόμενοι που παλεύουν με στοίβες απλήρωτων λογαριασμών και τράπεζες που παίρνουν σπίτια, άνεργοι που γυρνάνε σαν την άδικη κατάρα και χτυπάνε πόρτες (που δεν ανοίγουν), συνταξιούχοι στις ουρές της ξεφτίλας, έφηβοι που περιφέρονται όπως τ' αδέσποτα σκυλιά.... Κι όλοι τους, Χριστοί της διπλανής πόρτας, σταυρώνονται - αλλά δεν ανασταίνονται.

Όλα τα διηγήματα, ανεξαιρέτως, είναι αιμάσσοντα κομμάτια αληθινής ζωής. Ο Οικονόμου, με τη δύναμη της γραφής του, τα μετατρέπει σε λογοτεχνία, κατορθώνοντας κάτι εξαιρετικά δύσκολο: να αναδείξει τη σκληρή ομορφιά του ρεαλισμού και τις λυρικές εικόνες που προκύπτουν, κάποτε, από τις οριακές καταστάσεις. Επιλέγω να αναφερθώ συνοπτικά σε τέσσερις από τις ιστορίες του βιβλίου που με συγκίνησαν βαθιά: ο ''Μολυβένιος στρατιώτης'', το ''Ένα αβγό Κίντερ για το παιδί'' και το ''Πλακάτ με σκουπόξυλο'', είναι διηγήματα μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και ταυτόχρονα αριστοτεχνικά γραμμένα. Όσο για τον συγκλονιστικό ''Μάο'', το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν ξέρω αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο αλλά είναι οπωσδήποτε αληθινός - απ' όταν διάβασα την ιστορία του, τον είδα πολλές φορές να στοιχειώνει τα βράδια τους άδειους δρόμους, αγκαλιά με τον τυφλό γάτο του...

Το βιβλίο είναι ''ζόρικο'' τόσο ως θεματολογία όσο και ως γραφή - σας το λέω και απεκδύομαι πάσης ευθύνης, ώστε να κάνετε την επιλογή σας συνειδητά. Αλλά ταυτόχρονα, είναι και ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει στη σύγχρονη, ελληνική πεζογραφία εδώ και πολύ καιρό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ