Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΑΛΤΟ

17.09.2010
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΑΛΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-1069-3

Η ζωή αφηγείται

Ο Νίκος Σίμος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου και της Νομικής Σχολής και αφοσιώθηκε από πολύ νωρίς στη δημοσιογραφία, την οποία υπηρετεί από δεκαέξι χρονών. Ασχολήθηκε με το οικονομικό και πολιτικό ρεπορτάζ, ενώ από το 1986 έχει κατακτήσει διευθυντικές και επιτελικές θέσεις, όπως στο περιοδικό ΕΝΑ της κυριακάτικης Καθημερινής και στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού της Βουλής.

Ο Νίκος Σίμος, στο βιβλίο του με τον τίτλο «Το λάθος παλτό», μέσα από δέκα διηγήματα αφηγείται τη ζωή αλλά και τις ανατροπές τις οποίες επιφέρει. Θέματα με τα οποία ασχολείται και μέσα από αυτά καταγράφει τις ανθρώπινες συμπεριφορές είναι το οικονομικό κέρδος μέσα από το παιγνίδι του χρηματιστηρίου, η μακροχρόνια συμβίωση και η απώλεια του συντρόφου, η προσπάθεια ενός τραγουδιστή να ξανατραγουδήσει και η ταυτόχρονη απόσυρσή του, η σίτιση των περιστεριών που δίνει νόημα αλλά φέρνει και τη συντροφικότητα στη ζωή, Η παρουσίαση των ειδήσεων στην τηλεόραση, η αμοιβαία έλξη ενός πολιτικού προσώπου με τη γραμματέα του, η οποία καταλήγει σε αίτηση δανείου, μια τρομοκρατική προκήρυξη με τους εμπνευστές και εκτελεστές της και μια καρδιά από πέτρα.

Τύχη, αίμα, συμπτώσεις. αυτοκτονίες, έρωτας, ασθένειες, θάνατοι, καθημερινότητα, δολοπλοκίες, εγκληματικότητα, προσωπικό συμφέρον και οι σκοπιμότητες, είναι τα υλικά που συνθέτουν τις ιστορίες του.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του αυτό, με τα διηγήματα «Εις σάρκαν μίαν» και «Ένα πανάκριβο τίμημα» να ξεχωρίζουν, καταγράφει, όπως και ο ίδιος λέει, τη ζωή σε δέκα πράξεις. Με γραφή καθαρά δημοσιογραφική, γεμάτη από εικόνες, γίνεται απόλυτα σαφής και εξαιρετικά περιγραφικός, κάνοντας το κείμενο να μοιάζει χαλαρό, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια απόσταση μεταξύ κειμένου και αναγνώστη, με αποτέλεσμα να χάνεται το ξάφνιασμα της ανατροπής. Γεγονός το οποίο λειτουργεί εις βάρος του συναισθήματος, το οποίο υπονομεύει. Σε δεύτερη σκέψη, ίσως να είναι μια δική του τεχνική κατά την οποία αφήνει τον αναγνώστη να ανακαλύψει ή να ενδύσει με συναίσθημα την κάθε ιστορία του.

Παρ’ όλο που οι ιστορίες μοιάζουν λίγο ή πολύ τραγικές, εντούτοις άλλοτε ο έρωτας και άλλοτε η τύχη λειτουργούν σαν από μηχανής θεοί οι οποίοι επιφέρουν τη λύση δίνοντας διέξοδο και ελπίδα στη ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ