Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ

17.09.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1459-9
Σελίδες
245

«Δεν ξέρω αν ήμουν τότε ένας άνθρωπος που ονειρευόταν ότι ήταν πεταλούδα ή αν ήμουν πεταλούδα που ονειρευόταν ότι ήταν άνθρωπος»
                                                                       Τσουάγκ Τσε

«Ήλιος με δόντια». Έτσι αποκαλούμε τον ήλιο, το χειμώνα, όταν, μολονότι ο ουρανός είναι καθαρός, ένα κρύο, μια παγωνιά αγκιστρώνεται στο πρόσωπο, το δέρμα, τα κόκαλα, την ατμόσφαιρα. Έτσι ήταν ο καιρός και εκείνο το πρωί στο νησί, τη Χίο και ειδικότερα στη Χώρα, το Φεβρουάριο του 1944, όταν αγγλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το σουηδικό πλοίο Wiril, που είχε φτάσει στο λιμάνι για λογαριασμό του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Κωνσταντής είχε απομείνει να κοιτάζει τα πτώματα και τους τραυματίες. Ήξερε ότι εκείνο το πρωί είχε κάνει το μεγάλο λάθος. Το είχε δει να αποτυπώνεται στο βλέμμα του Αποστόλη, του πιο οικείου του προσώπου, λίγο πριν το βομβαρδισμό. Οι αγαπημένοι του κείτονται νεκροί. Οι τύψεις ελαύνουν ταχέως…

Χρόνια αργότερα ο Κωνσταντής έχει κλειστεί στο Ίδρυμα. Καθημερινά μονολογεί, ενώ ένας υπάλληλος τον παρακολουθεί, για να μάθει τα γεγονότα, να ακούσει την ιστορία που σχετίζεται άμεσα με τη δική του ζωή. Η φροντίδα του Κωνσταντή γίνεται η πρώτη προτεραιότητά του και η αναζήτηση της αλήθειας το κύριο μέλημά του. Οι ημέρες γίνονται χρόνια και η αποκάλυψη της πραγματικότητας διαρκώς και πιο επίπονη.

Μια από τις πρώτες σκέψεις που μου γεννήθηκαν καθώς διάβαζα το συγκεκριμένο βιβλίο, ήταν ότι μου θύμιζε κατά έναν περίεργο τρόπο την ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε Cinema Paradiso, ίσως λόγω της εξαιρετικής απεικόνισης μιας μικρής περιοχής της Ελλάδας το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ίσως εξαιτίας του γεμάτου ταλέντο ύφους του συγγραφέα, που σε μεγάλο μέρος θυμίζει τη γραφή κλασικών Ελλήνων λογοτεχνών ή γιατί τα μέρη της πρώτης πράξης φέρουν μεταξύ άλλων στον τίτλο τους τη λέξη «μπομπίνα».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης η έλλειψη διαλόγων, αφού το συγκεκριμένο έργο στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην αφήγηση. Το κείμενο είναι συμπαγές και ο λόγος συγκροτημένος, στοιχεία που δίνουν την εικόνα ενός ολοκληρωμένου έργου. Από κει και πέρα το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις πράξεις : η πρώτη αποτελείται από τρία μέρη και έχει ως κύριο ήρωα τον Κωνσταντή από την παιδική του ηλικία μέχρι τη στιγμή του βομβαρδισμού. Η δεύτερη η οποία συμπίπτει χρονικά με την πρώτη σε μεγάλο μέρος έχει ως κεντρικό ήρωα τον υπάλληλο του Ιδρύματος και τις προσπάθειές του να ανακαλύψει τι πραγματικά είχε συμβεί εκείνη την σκοτεινή ημέρα. Και τέλος, η τρίτη, η οποία εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή και είναι η ολοκλήρωση της ιστορίας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, καλογραμμένο από κάθε άποψη, ισορροπημένο άρτια ανάμεσα στην τεχνική, το ταλέντο και την ψυχή, το οποίο καταδεικνύει ότι για ακόμα μια φορά η Ιστορία είναι οι άνθρωποι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ