Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΣΝΑΦ

17.09.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΣΝΑΦ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1465-0
Σελίδες
361

Μια βίαιη πραγματικότητα

Στη διάρκεια ενός καλοκαιριού στην Κρήτη, ο 14χρονος Μανούσος κινηματογραφεί με το κινητό του ένα θανατηφόρο αυτοκινητικό δυστύχημα, για να το δείξει στους φίλους του. Μοναχοπαίδι ενός δικηγόρου και μιας συμβολαιογράφου από το Ρέθυμνο, μιας ευυπόληπτης και μορφωμένης οικογένειας δηλαδή, έχει βρει αυτή τη διέξοδο από την πλήξη των διακοπών (και όχι μόνο), μακριά από τη ζωή και τους συμμαθητές του στην Αθήνα. Αυτό το καθοριστικό, θα έλεγε κανείς, γεγονός δεν είναι, ωστόσο, παρά ένα απόσπασμα από την καθημερινότητα ενός εφήβου, εθισμένου στην εικόνα: στην πραγματικότητα ο Μανούσος και οι φίλοι του κάνουν «σναφ», που είναι, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, μια ταινία στην οποία παρακολουθούμε μια δολοφονία που γίνεται με σκοπό την κινηματογραφική της καταγραφή και την εμπορική της εκμετάλλευση.

Έξι χρόνια μετά, στην Αθήνα του 2014, ο Μανούσος/Μάνος είναι φοιτητής της Νομικής, αλλά πιο πολύ τον ενδιαφέρουν οι σπουδές του στον κινηματογράφο. Είναι ζευγάρι με τη Χρυσούλα, από την παρέα της Κρήτης, η οποία προσπαθεί να τον πείσει να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι. Κάμποσα χρόνια αργότερα, ο Μάνος διδάσκει πολιτισμικές σπουδές στην Οξφόρδη και επιβλέπει την εργασία κάποιων φοιτητών που γυρίζουν μια ταινία στην Ελλάδα.

Στο τρίτο της βιβλίο, η Ελένη Γιαννακάκη (γεν. 1955), καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιχειρεί ταυτόχρονα δύο τολμήματα: να περιγράψει τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός νεαρού γεννημένου το 1994, που η ενασχόλησή του με το σναφ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί διαστροφή και, δεύτερον, να προβάλει αυτή την εικόνα του νεαρού στο μέλλον, και συγκεκριμένα στο 2028, χρονολογία που για τους περισσότερους από εμάς, μοιάζει ακόμη πολύ μακρινή. Και, απ΄ό,τι φαίνεται, τα καταφέρνει και στα δύο.

Η συγγραφέας κτίζει την ιστορία της μέσα από τη χειμαρρώδη αφήγηση του κεντρικού ήρωα. Μην φανταστείτε ασθμαίνουσα γραφή με απότομες διακυμάνσεις, ούτε περιγραφές, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, εγκληματικών πράξεων. Σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, γεγονότα, βγαίνουν σιγά-σιγά από το κέλυφός τους για να παραγάγουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει τίποτε το τραγικό εδώ: απλώς, υπάρχει. Απορροφάται σε μια βίαιη καθημερινότητα που μπορεί να μας φαίνεται ακόμη ξένη, είναι όμως μια πραγματικότητα. Η Γιαννακάκη συνθέτει τα κομμάτια και τις εκφάνσεις της κεντώντας τα στον κεντρικό ιστό: στα μυστικά και τα ψέματα μιας ελληνικής οικογένειας με τα πάθη και τις αδυναμίες της, αλλά και με τα ακατάλυτα συναισθήματα που ενώνουν τα μέλη της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ