Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

04.09.2010
facebook email
ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5025-8
Σελίδες
586

Η δοκιμασία της ψυχής

Η πίστη είναι κάτι που υπάρχει μέσα μας ή το αποκτάμε μέσω κάποιων διαδικασιών; Και πόσο δοκιμάζεται η πίστη μας -και κατά συνέπεια η ψυχική μας ισορροπία-, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε γεγονότα που δοκιμάζουν την πίστη μας; Με αυτά τα ζητήματα ασχολείται στο δεύτερο μυθιστόρημά του ο Αλέξανδρος Ντερπούλης.

Ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ φτάνει στη Σαντορίνη του 1927, για να αξιολογήσει εάν η μετάβαση από το παλαιό στο νέο ημερολόγιο έχει γίνει ομαλά. Είναι η αρχή της Σαρακοστής και όλο το νησί ετοιμάζεται για μια περίοδο νηστείας και προετοιμασίας για το Πάσχα, ενώ το ηφαίστειο και μια περίεργη ομίχλη καλύπτει όλο το νησί. Ο Δανιήλ, άντρας φιλόδοξος και πολυμήχανος, βρίσκεται αμέσως σε εχθρικό περιβάλλον, καθώς όλοι οι κάτοικοι φοβούνται ότι έχει έρθει για να υποβαθμίσει τη Μητρόπολή τους. Την πρώτη μέρα στο νησί ο Δανιήλ γίνεται μάρτυρας ενός περίεργου θανάτου. Καθώς οι μέρες περνούν οι απροσδόκητοι θάνατοι πληθαίνουν και ο Δανιήλ πρέπει να λύσει το γρίφο σχετικά με τα αρχεία ενός τάγματος, το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει τα πρακτικά της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Τι σχέση μπορεί να έχουν όμως οι θάνατοι με αυτά τα πρακτικά, τα οποία αναζητούν τόσο οι παλαιοημερολογίτες όσο και ο Δανιήλ; Και κατά πόσον ισχύουν τα λόγια των ντόπιων που ισχυρίζονται ότι οι νεκροί βρικολακιάζουν και κυκλοφορούν ανάμεσά τους; Ο Δανιήλ δεν μπορεί να δεχτεί την ύπαρξη των βρικολάκων, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά προβλήματα: την έλξη που νιώθει για την Άρτεμη, την κόρη του οικοδεσπότη του, και ένα μυστικό από το παρελθόν του που μπορεί να τον καταστρέψει. Σε αυτό το νησί που καλύπτεται από μια τρομαχτική ομίχλη, ο Δανιήλ καλείται να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες του και να επιβιώσει.

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε μέρη που αντιστοιχούν στις εβδομάδες της Σαρακοστής και κορυφώνεται στο τελευταίο κεφάλαιο, την Ανάσταση. Η ιστορία αρχίζει πολύ δυναμικά, αφού το βιβλίο ουσιαστικά ξεκινάει με τον πρώτο θάνατο, και κλιμακώνεται σταδιακά με τους επόμενους θανάτους αλλά και με τα στοιχεία που ανακαλύπτει ο Δανιήλ για το περίεργο τάγμα. Ο Δανιήλ βρίσκεται απροετοίμαστος για όσα συναντά στη Σαντορίνη και αδυνατεί να καταλάβει πώς του είναι τόσο δύσκολο να χειριστεί την κατάσταση, όταν στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει με ευκολία παρόμοιες καταστάσεις. Σύμμαχοι και εχθροί μπλέκουν σε παιχνίδια συμφερόντων και προδοσίας, ενώ οι θρησκόληπτοι και φοβητσιάρηδες χωρικοί είναι έτοιμοι να προβούν σε ακραίες κινήσεις για να διώξουν το μίασμα των βρικολάκων από το νησί τους. Όλα όσα πιστεύει ο Δανιήλ, αυτός ο αντισυμβατικός αρχιμανδρίτης, τίθενται υπό αμφισβήτηση. Το μεγαλύτερο μαρτύριό του, όμως, είναι η αδυναμία του να κρατηθεί από τη λογική: το παρελθόν και το παρόν μπλέκονται στο μυαλό του και άτομα που νόμιζε χαμένα εμφανίζονται για να τον βασανίσουν - ή μήπως έρχονται για να τον λυτρώσουν;

Μέσα σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα όπου η ομίχλη πρωταγωνιστεί, αναπτύσσονται θρησκευτικές διαμάχες, υφαίνονται συνωμοσίες και διαπράττονται εγκλήματα που δοκιμάζουν την ψυχική ισορροπία όσων εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία. Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Ντερπούλη είναι δυνατό και καθηλωτικό, παρά το μεγάλο όγκο του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ