Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΘΥΣΙΑ

04.09.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΘΥΣΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3471-5
Σελίδες
380

Ανδρών επιφανών πάσα γης τάφος

Αν ξέρατε ότι το αποψινό βράδυ είναι το τελευταίο σ’ αυτόν τον κόσμο και ότι την επόμενη ημέρα θα κάνατε το κύκνειο άσμα σας και θα υψωνόσασταν στη σφαίρα της αιωνιότητας, τότε ποιες θα ήταν οι σκέψεις εκείνες, οι μνήμες, τα συναισθήματα, τα οποία θα κατέκλυζαν το νου και την ψυχή; Πώς θα μπορούσε το πνεύμα να αγαλλιάσει πριν την πλήρωσή του;

Νύχτα. Λίγοι καπνοί αναδύονται από τις στάχτες των σβησμένων φωτιών. Ο βασιλιάς κοιτά προς τα πάνω, τον ουρανό και τη σελήνη. Δεν του κολλάει ύπνος. Αύριο είναι η μεγάλη μάχη. Περικυκλωμένοι στα στενά των Θερμοπύλων, όλοι ξέρουν πως ο συγκεκριμένος πόλεμος έφτασε στο τέλος του.

Έτσι ο Λεωνίδας ξεκινά νοερά ένα ταξίδι από τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας μέχρι τη στιγμή που άφησε την αγαπημένη του Σπάρτη και τη λατρεμένη του οικογένεια για να φτάσει στις Θερμοπύλες. Η Αγωγή, η εκπαίδευση των νεαρών αγοριών μόλις γίνονταν εφτά χρονών, ήταν μια από τις πιο σημαντικές πρώτες αναμνήσεις που είχε. Στη συνέχεια τα χρόνια της νιότης, η ανάληψη των καθηκόντων του ως βασιλιά της Σπάρτης, η πρώτη συνάντηση και ο έρωτας με τη βασίλισσά του, Γοργώ. Η γέννηση του γιου του, Πλείσταρχου, οι ώρες που πέρασε μαζί του, οι οικογενειακές στιγμές που τόσο πολύ του λείπουν αυτές τις δύσκολες ώρες. Κατόπιν η είδηση ότι ο Ξέρξης προελαύνει κατά της Ελλάδας, οι συζητήσεις στο Συμβούλιο, οι συναντήσεις με τους υπόλοιπους Έλληνες, η προθυμία και η απροθυμία ορισμένων πόλεων να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Και τέλος, η αναχώρηση από τη Σπάρτη και η πορεία προς τις Θερμοπύλες.

Με εξαιρετική μαεστρία η Ελένη Σαραντίτη υφαίνει τον ιστό των στιγμών του σπουδαίου Σπαρτιάτη βασιλιά την τελευταία νύχτα. Με ιστορικές αναφορές που φέρνουν στην επιφάνεια περιστατικά που λίγοι γνωρίζουν, αλλά και ανατροπές σε γεγονότα που πολλοί τα έμαθαν λάθος. Ποια ήταν η ζωή του Σπαρτιάτη βασιλιά πριν τις Θερμοπύλες είναι κάτι που δε γνωρίζουν πολλοί. Το κυριότερο όμως στοιχείο του βιβλίου είναι το ύφος της συγγραφέως, που από την πρώτη σελίδα μεταφέρει τον αναγνώστη 2.500 χρόνια πίσω και τον βάζει στη θέση του Λεωνίδα. Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι αναμνήσεις γίνονται τόσο οικεία κατά την ανάγνωση, που τελειώνοντας το βιβλίο, προς στιγμήν νόμισα ότι όλα τούτα τα είχα βιώσει προσωπικά.

«Η θυσία» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, όχι μόνο για το αντικείμενο της υπόθεσης ή τα πλούσια ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται, αλλά κυρίως για τα ιδανικά και τις αξίες, που οι περισσότεροι αγνοούμε ή έχουμε ξεχάσει στην καθημερινότητά μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ