Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΣΚΙΕΣ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ

04.09.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΣΚΙΕΣ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-790-5
Σελίδες
389

Ψαύοντας τη ζωή σε μια παλιά μονοκατοικία

Ο Παναγιώτης Νάννος γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας το 1962. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες – Διοίκηση και Οικονομία της Υγείας, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι αρθρογράφος και ερευνητής Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας. Κείμενά του δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο της Θεσσαλίας. Το «Σκιές οδοιπόρων» είναι το πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο, για το οποίο έλαβε το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Α’ Πανελλήνιου Διαγωνισμό του Ιδρύματος «Βασιλική και Όλγα Σταυροπούλου» το 2009. Έχει λάβει επίσης το Α’ Βραβείο Διηγήματος στα «Σικελιανά» 2006, διάκριση στην ποίηση κ.ά.

Ένας ηλικιωμένος επιστρέφει στην επαρχιακή πόλη όπου γεννήθηκε και στο παλιό, ετοιμόρροπο οικογενειακό σπίτι που ο γιος του τον πιέζει να δώσει αντιπαροχή, ώστε να ξεκινήσει μια δική του δουλειά. Περπατώντας στον κήπο, περνώντας από δωμάτιο σε δωμάτιο, ψαύοντας στη σκόνη και στην εγκατάλειψη αναμνήσεις και στιγμές από την περίοδο του Μεσοπολέμου και έως και μετά τον Εμφύλιο, ο Νικήτας βυθίζεται στην ιστορία της Ελλάδας και στα προσωπικά βιώματά του: ο βενιζελικός πατέρας, στρατιώτης-μάρτυρας της Μικρασιατικής καταστροφής, ταβερνιάρης σε περίοδο ειρήνης, βιοπαλαιστής, αλλά γαλαντόμος στην ψυχή. Ο «Αμερικάνος» θείος Νικ, με τα χρήματα του οποίου (και την προσωπική δουλειά όλων των μελών της οικογένειας) γκρεμίστηκε το πατρικό για να ξανακτιστεί από πέτρα και να στεγάσει τις διευρυμένες ανάγκες. Ο αδελφός του ο Βασίλης, ακούσιος ήρωας του αλβανικού μετώπου, με τραγικό τέλος Οι παιδικοί φίλοι και οι συνοδοιπόροι της εφηβείας. Και, κυρίως, η Αντιγόνη, ο εφηβικός και νεανικός του έρωτας που θα τον σημαδέψει για πάντα.

Το παρελθόν αναμειγνύεται με το παρόν στην εξιστόρηση του Νικήτα. Η απόφαση που πρέπει να πάρει, για το αν θα συμφωνήσει ή όχι στην αντιπαροχή δίνοντας την πολυπόθητη οικονομική διέξοδο στο Σάκη, μαζί με το βάρος της ενοχής για το χαμό της Αντιγόνης, που κουβαλούσε μια ζωή, οδηγούν τα βήματά του στο ερειπωμένο σπίτι. Δεν πρόκειται για μια μελαγχολική περιδιάβαση στα μονοπάτια της προσωπικής και εθνικής ιστορίας: αντίθετα, είναι γεμάτη από όλους τους χυμούς της ζωής – από χαρά και λύπη, από έξαρση και έκσταση, από φανατισμό και απογοήτευση. Ο Νικήτας κάνει τις επιλογές του, η ζωή του καταστρέφεται, όμως κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Η μνήμη τον συνέχει. Και γι΄ αυτό έρχεται στο πατρικό, να ανακαλύψει την ξεχασμένη ενδοχώρα, να ξαναθυμηθεί την Άνοιξη της Αντίστασης, να βρει το βάλσαμο της ψυχής, να κατανοήσει την πραγματικότητα και να κληροδοτήσει αξίες - όχι εμπορεύματα, αλλά πλούτο και ένταση συναισθημάτων (όλα τα παραπάνω είναι παρμένα από διάφορα σημεία του κειμένου).

Η γραφή του Νάννου, που διαπνέεται από ποιητικά στοιχεία, έχει δύναμη. Φαίνεται να γνωρίζει καλά τον τόπο και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετεί τον ήρωά του – και να είναι σε θέση να κρίνει μερικές αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές. Όμως ο έρωτας είναι αυτός που απογειώνει, που δίνει ώθηση στα μεγάλα ιδανικά, που συνέχει το προσωπικό με το συλλογικό και το εθνικό. Μέσα από την ερωτική ιστορία του Νικήτα και της Αντιγόνης, που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση από τον Γερμανό κατακτητή και για έναν καλύτερο κόσμο, το μυθιστόρημα αυτό ίσως ωθεί κι εμάς να ψάξουμε να βρούμε ποιες αληθινές αξίες διέπουν τη ζωή μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ