Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΤΟ ΔΙΚΙΟ

04.09.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΔΙΚΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2171-1
Σελίδες
540

Για το δίκιο του κόσμου...

...Κι άμα μιλάει –κι ας χιονίζει ακόμα-,
γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα

                                Γιάννης Ρίτσος (για τον Άρη Βελουχιώτη)

Για τα όσα συνέβησαν στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου ξοδεύτηκαν σελίδες επί σελίδων με τη μορφή προσωπικής μαρτυρίας, ιστορικής έρευνας, αλλά και μυθιστορηματικής αφήγησης. Κι όμως, συγγραφείς της νεότερης γενιάς συνεχίζουν να γράφουν για εκείνα τα χρόνια - γιατί; Η απάντηση που μου έδωσε γνωστός συγγραφέας σε σχετική συζήτηση, είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν ιστορίες και από τις δύο πλευρές που δεν έχουν ειπωθεί είτε εσκεμμένα - γιατί είναι πολιτικά άβολες-, είτε επειδή χάθηκαν μέσα στη δίνη των ακραίων γεγονότων - αλλά δεν ξεχάστηκαν. Μια τέτοια ιστορία εκείνης της εποχής που δεν έχει ειπωθεί ακόμα φέρνει στο φως -με όχημα βέβαια τη μυθοπλασία-, το βιβλίο του Νικόλαου Αραπάκη ''Το δίκιο''.

Μέσα από το χρονικό μιας οικογένειας της Καλαμάτας, που τα παιδιά της ''φυλλορροούν'' το ένα μετά το άλλο από τα δεινά του πολέμου και της εμφύλιας σύρραξης, ο συγγραφέας αφηγείται με δύναμη και συγκινησιακή φόρτιση το ανθρώπινο δράμα εκείνων που βρέθηκαν, θέλοντας και μη, ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά και επέλεξαν, ή αναγκάστηκαν να επιλέξουν, πλευρά. Οι περιπέτειες και τα βάσανα του κεντρικού ήρωα του βιβλίου, του Μηνά, που βγήκε στο βουνό και πολέμησε με τον ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση αλλά και για να εκδικηθεί για τα αδικοχαμένα -από τους Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών-, αδέρφια του, προσθέτουν ένα ακόμα κομμάτι στο αιματοβαμμένο παζλ εκείνης της ιστορικής περιόδου: όταν όχι μόνο χάθηκε μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον τα πολιτικά μα και τα ανθρώπινα πάθη -καθώς και οι προσωπικές αντιδικίες που βρήκαν τότε πρόσφορο έδαφος-, οδήγησαν σε πράξεις τόσο διεστραμμένες, ώστε αδυνατείς να πιστέψεις ότι συνέβησαν.

Με γλώσσα απλή και στρωτή, ''κεντημένη'' με χαρακτηριστικές μεσσηνιακές φράσεις και λέξεις και με ένα ρυθμό αφήγησης που εναλλάσσεται σωστά και μετρημένα από τη γρήγορη και αγωνιώδη δράση (ειδικά στις σκηνές μάχης) στις λυρικές περιγραφές και από τη φρίκη στην ομορφιά, ο Αραπάκης μιλά ντόμπρα και σταράτα για τα όσα συνέβησαν, με πυξίδα όχι το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, αλλά το γνήσιο συναίσθημα. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι της βιοπάλης που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους σ' έναν κόσμο που έχει απωλέσει κάθε λογική και κάθε πολιτισμό - και αυτό που έχει απομείνει ως τελευταίο όριο είναι η προσωπική αξιοπρέπεια και η στοιχειώδης ανθρωπιά. Και από τις πολλές, δυνατές σκηνές του βιβλίου επιλέγω να αναφερθώ, για προσωπικούς λόγους, στα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στον Μελιγαλά: έχοντας κατά το ήμισυ καταγωγή από τη Μεσσηνία, συμβαίνει να έχω ακούσει από μεγαλύτερους εντελώς αντικρουόμενες απόψεις για τις ακρότητες που έγιναν εκεί - διαβάζοντας το βιβλίο, μπόρεσα να διαμορφώσω, για πρώτη φορά, μια σαφή εικόνα και να καταλάβω πώς έφτασαν τα πράγματα σε τέτοιες αγριότητες...

''Το Δίκιο'' είναι ένα βιβλίο που θα σας ξεβολέψει από το κλίμα της καλοκαιρινής ραστώνης – άλλωστε, το να ζητάς το δίκιο σου είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε όταν αγωνίζεσαι ''για το δίκιο του κόσμου'', είναι πάντοτε δύσκολη υπόθεση. Με το χέρι στην καρδιά, όμως, σας προτείνω να το διαβάσετε και όχι μόνο γιατί είναι ένα καλό βιβλίο της σύγχρονης, ελληνικής πεζογραφίας. Αλλά και γιατί, όταν όλες οι ιστορίες εκείνης της σκοτεινής περιόδου ειπωθούν και διαβαστούν, όσοι χάθηκαν θα έχουν βρει επιτέλους το δίκιο τους και τη θέση τους στην τοιχογραφία της Ιστορίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ