Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

01.08.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2207-7
Σελίδες
301

Αμαρτία και συγχώρεση

Όταν η ηγουμένη της μονής της Παναγίας του Ελέους στην ισπανική σιέρα, η Μαρία Ινές, ανακαλύπτει ότι μέσα σε μια παλιά δερμάτινη βαλίτσα που κάποιος άφησε στα σκαλοπάτια της μονής βρίσκεται ένα νεογέννητο μωρό, σκέφτεται πως αυτό είναι ένα θαύμα: ένα σημάδι του Θεού ότι τη συγχωρεί για την απόφασή της να κάνει έκτρωση, όταν έμεινε έγκυος σε νεαρή ηλικία από την πρώτη (και μοναδική) της αγάπη. Ο ερχομός του μωρού θα τη μεταμορφώσει σε μια σκληρή μητέρα, αποφασισμένη με κάθε τρόπο να προστατέψει το νεογέννητο - και να το κρατήσει στο μοναστήρι. Απέναντί της θα σταθεί η μοναχή Άννα που την ανταγωνίζεται και έχει πεισθεί ότι η ηγουμένη έχει καταληφθεί από το διάβολο. Στο απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο μοναστήρι, όπου ζουν έξι μοναχές στη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, ανδρική παρουσία δεν υπάρχει. Μόνο ο επίσκοπος ανεβαίνει μια Κυριακή το μήνα στη μονή, για να εξομολογήσει τις μοναχές και να τελέσει τη Θεία Λειτουργία. Αλλά κι αυτός είναι έτοιμος να τις εγκαταλείψει και να διορίσει στη θέση του έναν πρωτόπειρο ιερέα.

Η ιστορία μοιάζει κατ΄αρχήν κοινότυπη, ωστόσο η πλοκή έχει πολλές στροφές και απρόσμενες εξελίξεις. Ο συγγραφέας περιγράφει απλά και λιτά την καθημερινή ζωή στο μοναστήρι που περιστρέφεται γύρω από τις ώρες της προσευχής. Εστιάζει στις προσωπικότητες της ηγουμένης και του επισκόπου, αφήνοντας τους άλλους ήρωες ηθελημένα στη σκιά. Αυτή η αποστασιοποίηση τού επιτρέπει να αναπτύξει το θέμα του με έναν υπόγειο τρόπο, αυξάνοντας κατακόρυφα το ενδιαφέρον από ένα σημείο και μετά. Στη φαινομενικά αδιατάρακτη ζωή στην ερημιά ελλοχεύει η μνήμη, η ενοχή και η προσπάθεια για εξιλέωση, η φιλοδοξία, το πάθος. Αυτοί που αποδεικνύονται οι πιο δυνατοί είναι εκείνοι που δεν έχουν δόλο στην ψυχή τους (η νεαρή Μπεατρίθ, ο Ματέο). Το Κακό (όποια έννοια κι αν του προσδώσει κανείς) υπάρχει, αλλά μπορεί να γεννήσει το Καλό – και μπορεί, επίσης, να υπάρξει συγχώρεση.

Ο Πάνος Καρνέζης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1957. Σπούδασε στην Ελλάδα και στην Αγγλία, όπου εξακολουθεί να ζει. (γράφει, μάλιστα, στα αγγλικά). Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων «Μικρές ατιμίες» και τα μυθιστορήματα «Ο λαβύρινθος» και «Το πάρτυ γενεθλίων».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ